El casino del clima — William Nordhaus
Segons l’autor, guanyador del premi Nobel d’Economia per aquesta obra, el procés per frenar l’escalfament global passa per tres claus ineludibles: primera, entendre i acceptar la gravetat del problema; segona, aprovar mesures per part dels governs que encareixin l’emissió de CO2 i altres gasos d’efecte hivernacle; i tercera, buscar noves tecnologies per substituir els combustibles fòssils.
Antropocè: la fi d’un món — Daniel Closa
Els meteorits, els canvis en l’activitat solar o el moviment dels continents són factors que han alterat les condicions de vida en el planeta Terra. D’uns anys ençà, però, el responsable directe d’aquestes alteracions és l’ésser humà. Amb l’esclat de la població, la revolució industrial i la tecnologia nuclear, els humans incidim directament en les condicions del planeta. Estem davant una nova era geològica, l’Antropocè, i de la fi del nostre món. I no d’aquí a milions d’anys, sinó que gairebé es pot albirar a l’horitzó.
Confesiones de un ecologista en rehabilitación — Paul Kingsnorth
Durant anys, en Paul Kingsnorth ha combatut l’acció depredadora del desenvolupament industrial. Davant les evidències del canvi climàtic, proposa una “ecologia fosca” que serveixi per reequilibrar la relació de l’home amb la natura, canviï l’’activisme’ per l’”acció” de veritat, i pugui reescriure el relat de l’’ecocidi’ que s’està produint.
Podem salvar el món abans de sopar — Jonathan Safran Foer
En aquest llibre, la literatura, la denúncia mediambiental i l’assaig autobiogràfic s’agafen de la mà per obrir-se pas entre la indiferència i oferir-nos un camí necessari per afrontar d’una vegada per totes l’emergència climàtica, i ens convenç que els petits sacrificis personals—els petits canvis—, en efecte, són poderosos.
Encara no és tard: claus per a entendre i aturar el canvi climàtic — Andreu Escrivà
L’autor parteix de la preocupació evident per l’escalfament global i, alhora, del que suposa tenir un coneixement incomplert, parcial i sovint incorrecte sobre el tema. Així, el llibre ens ajuda a entendre com està canviant el món i quin és el nostre paper en el canvi, combinant un missatge esperançador amb advertències realistes per impulsar l’acció.
Leviatán climático: una teoría sobre nuestro futuro planetario — Geoff Mann i Joel Wainwright
Pensant en les conseqüències socials i polítiques, i després d’una exhaustiva anàlisi geopolítica, els autors consideren que una situació d’emergència climàtica mal governada pot conduir a una manca de justícia social i ambiental i, fins i tot, fer malbé certs guanys democràtics. Davant d’aquesta situació, proposen mantenir una actitud activista i vigilant que impedeixi la degradació del sistema polític.
El planeta inhóspito: la vida después del calentamiento — David Wallace-Wells
El canvi climàtic és només la punta de l’iceberg. La Terra es veu amenaçada per incendis, huracans, sequeres, inundacions, però estan per arribar encara més calamitats: fams generalitzades, plagues, migracions massives, conflictes armats globals,… El llibre ens transporta a un futur imminent i ens serveix de reflexió de com hem devastat la nostra llar.
Poesía del futuro — Srećko Horvat
A la coberta del llibre, llegim: Per què un moviment d’alliberament global és l’última oportunitat de la nostra civilització. És molt comú oblidar el passat, creure que no hi ha esperança en el futur. Davant la política apocalíptica, cal un canvi real, però transformant la nostra mentalitat primer. El filòsof polític Srećko Horvat aposta per un nou internacionalisme radical.
Manual de lucha contra el cambio climático: nada volverá a ser como antes, ni el clima, ni la sociedad — Joao Camargo i Samuel Martín-Sosa
Si desconfies de la informació que t’arriba per totes bandes o ets escèptic sobre les conseqüències que expliquen, aquest llibre té l’objectiu d’explicar-te, des del començament, què està passant amb el clima i el planeta, el que succeirà en el futur i el que es pot fer col·lectivament per bregar amb aquesta situació.
Mercaderes de la duda — Naomi Oreskes i Erik M. Conway
Els autors expliquen la història de com un grup de científics i assessors científics d’alt nivell nord-americans, amb connexions amb el món de la política i la indústria, van fer campanya per enganyar l’opinió pública i negar veritats científiques comprovades al llarg de quatre dècades, com ara l’escalfament global, la relació entre el tabaquisme i el càncer de pulmó, o els gasos clorofluorocarbonis amb el forat de la capa d’ozó.
Planeta en llamas: la historia del fuego a través del tiempo — Andrew C. Scott
Des dels inicis de la vida a la Terra, els incendis a gran escala han tingut un paper important en la seva configuració. L’autor explica tota la història de l’impacte del foc en l’atmosfera, el clima, la vegetació, l’ecologia i l’evolució de la vida animal i vegetal del nostre planeta. I alerta també sobre els efectes del canvi climàtic a tots els nivells.
Las torres del olvido — George Turner
Escrita el 1987, aquesta distòpia es presenta com una novel·la escrita per una arqueòloga d’un futur llunyà on explica com la Terra ha superat un col·lapse climàtic, econòmic i social, i es mira aquella època —ubica a l’Austràlia del 2040— com el començament d’una llarga Edat Mitjana.