El universo de cristal : la historia de las mujeres de Harvard que nos acercaron las estrellas (2016)    – Assaig –A mitjans del segle XIX, l’Observatori de Harvard va començar a contractar dones com a “computadores humanes” per interpretar les observacions que els científics feien per telescopi cada nit. A mida que la fotografia transformava la pràctica de l’astronomia, aquestes dones passaven de la computació a estudiar les estrelles capturades en plaques fotogràfiques de vidre. El mig milió de plaques que Harvard va acumular al llarg dels anys va fer possible que les dondes revelessin descobriments extraordinaris. I el llibre en recull la història de totes elles.

Conferència de l’autora al CCCB (març 2019)

Disponibilitat

Versió en anglès: The glass universe

Un cielo pluscuamperfecto : Copérnico y la revolución del cosmos (2012)    – Assaig biogràfic –

Sobel recrea la vida de Copèrnic, l’home que es va atrevir a dir que la Terra no era el centre de l’univers. Com ho va saber, com va intentar demostrar-ho, com ho escriví… és la crònica d’un home enfrontat a la ciència, a la religió i a la societat de la seva època.

I en aquesta crònica apareix un segon personatge, un jove admirador, aspirant a científic i astrònom amateur, que sent aquella estranya teoria, llegeix les pàgines escrites per Copèrnic i decideix que allò ha de veure la llum. Rheticus, aquell jove, canvia completament el curs dels esdeveniments; i un gran descobriment es transforma en una autèntica revolució.

Primeres pàgines

Disponibilitat

Els planetes (2006)    – Assaig –

L’autora explora els orígens i les peculiaritats de la família de planetes existents al voltant del Sol, amb l’òptica de la cultura popular, que va des de l’astrologia, la mitologia i la ciència ficció, passant per l’art, la música, la poesia, la biografia i la història. Es tracti de descobrir què s’amaga sota la capa de núvols àcids que embolcallen a Venus o de transmetre l’emoció viscuda quan la nau Cassini va enviar les fotografies de Saturn, aquest relat desborda fascinació, bellesa i sorpresa.

Disponibilitat

La filla de Galileu : una crònica històrica de la ciència, la fe i l’amor (2000)    – Assaig biogràfic –

L’autora ha escrit aquest llibre a partir de les nombroses cartes que una de les filles de Galileu li va escriure.
Virginia tenia 13 anys quan Galileu la va fer entrar en un convent prop de Florència, on va prendre el nom de sor Maria Celest. El suport afectuós que ella li donava va ser la font principal de fortalesa que tení Galileu durant els seus anys més productius i tumultuosos.
Les cartes, que Sobel ha recuperat i ha teixit a la narració, embelleixen la vida del pare ara d’igual forma que ho van fer, amb tota seguretat, aleshores.

Disponibilitat

Versió en espanyol: La hija de Galileo: una nueva visión de la vida y obra de Galileo

Longitud : la verdadera historia de un genio solitario que resolvió el mayor problema científico de su tiempo (1997)    – Assaig –

En el segle XVIII, el “problema de la longitud” representava un dilema científic molt traumàtic i ruïnós, ja que els mariners es perdien al mar en el moment de perdre la vista la costa.
En John Harrison va concebre una solució mecànica, un rellotge que marcava el temps en el mar amb precisió.
Aquest llibre és la dramàtica història d’una recerca èpica, i de l’obsessió del propi Harrison per crear la forma perfecta de mesurar el temps amb el seu invent, actualment conegut com a cronòmetre.

Disponibilitat