100 curiositats sobre la taula periòdica i els elements químics (2019)     -Assaig-

Santiago Álvarez, Eduard Cremades, Josep Duran, Xavier Duran, Claudi Mans i Pep Anton Vieta, tots ells químics i grans divulgadors de la química, han escrit a dotze mans aquest llibre que explora, a través de cent qüestions, temes de caire més científic i d’altres més heterogenis sobre la taula periòdica i els elements que inclou. Es tracta doncs d’una obra tan variada com els elements i com els seus autors.

Llibre commemoratiu del 2019 Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics.

Disponibilitat

150 anys de taules periòdiques a la Universitat de Barcelona (2019)     -Assaig-

Editat per Santiago Álvarez i Claudi Mans, i amb la participació de diferents autors, aquest llibre mostra l’evolució de la taula periòdica a Catalunya des de les primeres representacions del segle XIX fins a l’actualitat. En aquest passeig, centrat en la col·lecció de la Universitat de Barcelona, el lector trobarà taules periòdiques de molt diverses menes en què el rigor de les ciències experimentals es combina amb la sensibilitat artística: taules pintades a l’oli, magnètiques, murals, de butxaca, de ceràmica, concebudes com a jocs de construcció, etc. En total són 114 taules periòdiques, gairebé tantes com els 118 elements químics avui identificats. Amb aquesta obra, la Universitat de Barcelona vol contribuir als actes de celebració del 2019 Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics.

Llibre premiat en la 54a edició del Premi Crítica Serra d’Or, en la categoria Recerca (altres ciències).

Disponibilitat

La química en la cocina : una inmersión rápida (2018)     -Assaig-

En els darrers anys, han entrat amb força nous productes, noves tècniques i nous estils de cuina. I, alhora, ha crescut l’interès per la relació entre la nutrició, la salut i la gastronomia. Ciències com la biologia, la física o la química son les millors eines per comprendre tot el conjunt. Aquesta darrera, per exemple, descriu quines substàncies son les responsables del color, de l’olor i del gust, i per què canvien en les coccions.
En aquest llibre es tracten tots aquests aspectes amb un llenguatge quotidià i comprensible, però tècnicament rigorós i amb molta informació.

Disponibilitat

100 preguntes de química quotidiana (2017)    -Assaig-

La química és present en gairebé tots els moments de la nostra vida, de la cambra de bany al vehicle, als àpats, o quan estem malalts, o gaudint dels nostres hobbies. En aquest llibre trobareu cent respostes sobre química, productes i processos químics de cada dia, procurant distingir especialment la terminologia quotidiana de la científica. Moltes preguntes són dedicades a la possible toxicitat de substàncies d’ús general, o a qüestionar les afirmacions publicitàries d’aliments, cosmètics o detergents. Es toquen també temes d’energies renovables o seguretat química, alimentària i cívica. 100 preguntes que donen un panorama complet de la química en les nostres vides.

Disponibilitat

La química de cada día : com la química ens ajuda a comprendre la cuina i moltes altres coses (2016)    -Assaig-

Els additius alimentaris comporten un risc per a la salut? El cafè, com més intens més cafeïna conté? Quins són els perills del microones? Les ecoboles, renten o no? Si podem obrir una ampolla de cava, per què no convé destapar una olla de pressió? Què són les antibombolles? Valen la pena, els cotxes híbrids? Es pot desconstruir, una pintura de Miró? La química té respostes per a totes aquestes preguntes i moltes més. Amb un estil planer i humorístic, l’autor aplega una vintena d’articles que tracten temes molt diversos sobre la química i la ciència dels aliments i la cuina, relligats amb un mateix fil: la voluntat d’ajudar a comprendre fenòmens i situacions de cada dia.

Disponibilitat

Ciència i xocolata (2013)    -Assaig-

En aquest recull de col·laboracions, on també escriu en Claudi Mans, s’ofereix al lector una visió molt completa del món de la xocolata i d’altres derivats del cacau, estudiant-ne tant els aspectes científics i industrials com els que tenen a veure amb la seva història i amb les aplicacions quotidianes en l’àmbit culinari i domèstic. En un to amè, endolcit amb curiositats i anècdotes llamineres, aquest llibre descobreix tots els secrets d’un dels aliments més apreciats a casa nostra.

Disponibilitat

Sferificaciones y macarrones: la ciencia en la cocina tradicional y moderna (2010)    -Assaig-

El llibre tracta sobre ciència i cuina. Cada capítol està dedicat a un tipus de preparació. També s’explica que és i com es mesura la textura del aliments, l´ús d’additius i els nous aparells de les cuines més avançades, alhora que es fa entreveure que la cuina tradicional i la més moderna tenen unes bases comunes i s’assemblen més del que sembla. S’inclouen més de trenta propostes de recepta.

Disponibilitat

La vaca esfèrica: conceptes científics quotidians que, d’entrada, jo no devia entendre prou bé (2008)  -Assaig-

L’autor ens parla del llenguatge científic i l’ús que se li dóna a certs termes i expressions, explicat de manera divertida i amena.  Algunes de les coses que aprendràs llegint-lo són: on hi havia una sèrie de Fibonacci a Barcelona, que una molècula ja no és el que era, i que a la Terra hi ha relativament pocs àtoms.

Disponibilitat

Els secrets de les etiquetes: la química dels productes de casa (2006)   -Assaig-

Ens explica tot sobre la informació que han de portar les etiquetes dels productes alimentaris, les de productes d’higiene personal, neteja de la llar, roba, i sabates. Inclou també un capítol sobre els codis de barres; i clou el llibre un apèndix amb terminologia de productes alimentaris, i una taula amb el significat de diversos símbols de reciclatge.

Disponibilitat

La truita cremada: 24 lliçons de química (2005)   -Assaig-

Recull d’articles de divulgació científica de temàtica química publicats per Claudi Mans en diverses publicacions. Molts d’ells estan relacionats amb el menjar, com per exemple: Per què en unes paelles s’hi enganxen les truites i en altres no? O per què esquitxa la salsa de tomàquet quan la preparem?

Disponibilitat