Hereta’t : com influeixen en el nostre comportament els gens i la biologia (2021) – Assaig –
La tesi que sosté aquest llibre és simple, però de gran repercussió individual i social: la nostra manera de ser parteix del llegat dels nostres progenitors, dels gens concrets que ens han donat i de l’educació que hem rebut, una herència que és biològica i també cultural. Ara bé, la podem matisar, i fins a cert punt autodirigir de manera conscient i volguda «heretant-nos a nosaltres mateixos». Encara que bona part de la nostra forma de ser ja està feta, tenim camí per recórrer en la direcció que desitgem.
Premi Joan Lluís Vives al millor llibre de ciència i tecnologia (2022)
L’art de persistir : un viatge a les profunditats del cervell per aprendre a gestionar el canvi i la incertesa (2020) – Assaig –
L’autor ens endinsa en la part més desconeguda del nostre cervell per entendre com ens comportem individualment i col·lectiva davant del que és desconegut. Un mirall per prendre consciència que la manera com fem front a la incertesa condiciona la nostra forma de veure i viure el món.
Trenca-t’hi el cap : la cultura com a motor de la re-evolució cerebral (2019) – Assaig –
Assaig divulgatiu interessantíssim en què l’autor fa un repàs de l’evolució de la humanitat i teoritza sobre el fet cultural com a motor per a l’evolució humana. Explica, de manera molt entenedora, com l’evolució biològica ha propiciat cervells que poden acumular i transmetre
cultura. Però no només això, la cultura esdevé també un motor per fer evolucionar el cervell i revolucionar-lo. Aquesta revolució cerebral passa pel seu rejoveniment i inclou, a més, l’aprofundiment del lliure albir. Cultura, evolució, rejoveniment i lliure albir es troben lligats al cervell.
Epigenoma para cuidar tu cuerpo y tu vida (2018) – Assaig –
De la mateixa manera que no podem alterar el significat de les paraules d’un diccionari, els gens heretats dels nostres pares contenen instruccions precises que el nostre cos no pot deixar d’obeir. Amb aquest llibre podem descobrir com el nostre estil de vida i la manera com pensem i actuem poden modificar el funcionament dels nostres gens i, alhora, els dels nostres fills o nets.
Com l’autor diu al pròleg: “¿De qué va este libro? Este libro trata, ni más ni menos, de la vida: de la genética y de la biología, que nos hacen ser como somos.”
Les profunditats de la ment (2017) – Assaig –
El cervell és una de les darreres fronteres del coneixement humà i, molt probablement, la més enigmàtica i interessant. Pensem i actuem amb el cervell: desitjos, esperances, decepcions, decisions, plaer… tot passa pel cervell. Tanmateix, sovint s’infravalora l’arrel biològica de la conducta humana. Per què ens agraden tant els jocs competitius? Com influeixen els gens que condicionen la formació i el funcionament del cervell en les nostres decisions? Per què diverses persones recorden un mateix fet aparentment objectiu de manera diferent? L’economia, amb els seus alts i baixos, depèn també de com funciona el nostre cervell? De quina manera s’interrelacionen la biologia i la cultura per fer-nos ser com som?
David Bueno i la resta d’autors ofereixen una panoràmica àmplia i transversal d’aquests i altres aspectes relacionats amb el cervell. I, sens dubte, conèixer com funciona el cervell ens permet comprendre millor la polièdrica i contradictòria societat humana.
L’embrió inconformista (2016) – Assaig –
Els embrions poden semblar-nos éssers indefensos, però poques persones saben que són uns inconformistes nats: qualsevol modificació genètica que afecti el seu desenvolupament es traduirà en canvis anatòmics o funcionals en els adults que, per lleus que puguin semblar, són la clau de volta de l’evolució i de la selecció natural. Si els embrions no estiguessin abocats al canvi, l’evolució dels metazous, és a dir, de tots els animals, no hauria estat possible.
L’evolució i el desenvolupament embrionari formen un aliatge biològic resistent i flexible. Aquest és el camp d’estudi de l’evo-devo, una nova disciplina científica que investiga com els mecanismes evolutius fan possible que organismes que comparteixen un mateix avantpassat, com els cucs, els insectes i els vertebrats, siguin tan diferents. Però són diferents només en aparença, perquè una de les principals troballes de l’evo-devo és que genèticament tenen molt en comú. Amb un llenguatge assequible, exemples sorprenents i experiments fascinants, el lector descobrirà com i per què el desenvolupament embrionari condiciona l’evolució, inclosa la dels humans.
Cerebroflexia (2016) – Assaig –
Tota la nostra vida mental es gestiona al cervell i la neurociència ha demostrat la seva extraordinària plasticitat, en permanent construcció i reconstrucció. Com ho fa? Què li dona forma i que deixa empremta? És la biologia, la societat, l’ensenyament, l’atzar o una barreja de tots aquests factors? Quin profit podem obtenir d’aquesta informació?
L’autor respon aquests dubtes i ho fa com una crida per a fer-nos càrrec de la construcció del nostre propi cervell i el dels nostres fills.
100 gens que ens fan humans (2015) – Assaig –
En aquest llibre es parla de 100 gens que estan relacionats amb la nostra humanitat i que permeten relacionar la influent vessant biològica amb la igualment influent vessant cultural. Un territori fronterer on poder reflexionar sobre què és allò que ens fa humans. Les persones som una espècie ben curiosa: tan aviat realitzem actes altruistes com egoistes; podem estimar incondicionalment i escriure poesia amb una mà i assassinar despietadament amb l’altra. Com és que manifestem actituds aparentment tan contraposades? Són els nostres gens que ens hi empenyen? O és el substrat cultural? O una mica de cada?.
¿Para qué sirven los transgénicos? (2011) – Assaig –
Ens agradi o no, fa temps que la biotecnologia forma part de les nostres vides. I més ara, quan està experimentant una autèntica revolució mediàtica: seqüenciació de genomes, teràpies gèniques, fàrmacs obtinguts d’organismes manipulats genèticament, plantes transgèniques… Però, què són els orgnismes modificats genèticament? Com es generen i per a què serveixen? Quines conseqüències poden tenir aquestes modificacions?
Aquest llibre ofereix respostes clares i científicament contrastades a aquestes preguntes posant-les en el context global del desenvolupament científic-tecnològic de la humanitat. A més, s’exposen els principals problemes atribuïts als organismes transgènics, així com la legislació que regeix sobre ells.
L’enigma de la llibertat (2011) – Assaig –
AFa temps que se sap que els gens determinen moltes característiques del cos humà, com ara el color de la pell, el grup sanguini o el sexe. Tanmateix, ara s’està començant a descobrir que també influeixen, i fins i tot determinen, qüestions realment complexes del nostre comportament, les quals es pensava que procedien de la nostra ment i de la nostra experiència, com la tendència sexual o la fidelitat vers la parella. Com s’entén, doncs, la llibertat de l’ésser humà? Som realment lliures o estem condicionats per les reaccions neuroquímiques que es produeixen al nostre cervell?
En un viatge fascinant a les intimitats de la nostra espècie i als sentiments que considerem més nostres, aquest llibre ens acosta a la base biològica i evolutiva d’una de les característiques que ens és més preuada, la nostra llibertat, i proposa que aquesta és la millor adaptació que l’evolució ens ha ofert per a garantir la nostra supervivència.
Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General (2010)