Los bosques perdidos (2020) -Assaig-
Recopilació d’escrits inèdits i poc coneguts de Rachel Carson, on s’ofereix al lector la seva evolució com a naturalista i com a escriptora. La calma aparent del personatge i la seva assossegada vida pública dissimulaven la passió que mostrava Carson en privat, així com la complexitat del seu amor i compromís pel món natural. Una veu nova, més completa, en defensa de la natura.
Bajo el viento oceánico (2019) -Assaig-
Publicat originàriament el 1941 sota el títol Under the sea wind, l’autora sempre va dir que era el seu llibre preferit.
En ell mostra tot l’amor que sentia per la natura, i descriu tant de forma poètica com precisa la vida dels peixos, les aus i els mamífers que comparteixen un mateix hàbitat on s’uneixen el mar, la terra i l’aire. Tots els éssers vius estan interconnectats. Rachel Carson ho sabia i en aquest llibre ho exposa sense complicacions.
Primavera silenciosa (2010) -Assaig-
Publicat el 1962, aquest llibre aborda un dels problemes més greus del segle XX: la contaminació que pateix la Terra. Carson advertia dels efectes perjudicials dels pesticides al medi ambient i culpava la industria química de la creixent contaminació. Qualificat de fantasiós per molts científics, es va convertir en el primer llibre divulgatiu sobre l’impacte ambiental. Avui dia és considerat un clàssic de la consciència ecològica.
Edició original: Silent spring
El mar que nos rodea (2007) -Assaig-
Escrit el 1951, es tracta d’un captivador estudi sobre el procés de formació dels oceans i un al·legat en favor de la seva conservació. Carson no només es remunta a l’origen de la vida, lligada a l’aigua, sinó que proposa un recorregut fascinant per tots els aspectes de la ciència marina. Un clàssic de l’ecologia que ens recorda la imperiosa necessitat de preservar la natura i la vida en totes les seves formes.
The sense of wonder (1998) -Narrativa-
Un antídot contra la indiferència i una guia per a captar la força dels senzills descobriments que l’autora considerava essencials per a viure. En aquest relat ens explica que «per a mantenir viu en un nen el seu innat sentit de la sorpresa es necessita la companyia d’un adult amb qui poder compartir-ho, redescobrint amb ell l’alegria, l’expectació i el misteri del món en que vivim». Es va publicar originàriament el 1965.
Lost woods : the discovered writing of Rachel Carson (1988) -Assaig-
Un recull de l’escriptura de Carson que inclou des d’alguns exemples dels primers escrits de l’autora sobre la natura, quan encara era una nena, fins els seus discursos més potents en defensa del medi ambient. Linda Lear introdueix aquesta obra i ens mostra l’evolució literària i científica de Carson fins arribar al seu compromís apassionat i influent amb el món natural.
The edge of the sea (1955) -Narrativa-
Un llibre d’història natural escrit com si fos una novel·la. L’autora descriu les costes les Estats Units, els organismes marins i els seus hàbitats. Parla dels ecosistemes costaners i presenta un món d’abundant vida on el mar es troba amb la terra. Inclou il·lustracions que permeten identificar la vida oceànica, així com un apèndix on classifica les espècies marines.
Es tracta d’un text molt descriptiu, eloqüent i amb metàfores fàcils d’interpretar que faciliten la seva lectura. Encara que l’eix central de l’obra és la biologia marina, també parla de la geologia oceànica, de la física i de la química del mar.