Els crims de la taula periòdica (2019) – Novel·la –

La Jana, en Nico, la Cora i en Malik troben mort inesperadament en Paco, un sensesostre amb qui conversen sovint, al parc del costat de l’institut. Una carta de pòquer entre la roba del cadàver i les estranyes circumstàncies de la mort fan sospitar la policia que podria tractar-se d’un crim. En els dies següents, pels parcs de la ciutat, hi ha més morts sospitoses d’indigents. L’Àlex València, professor de química de l’institut, i la periodista Clara Rima també es pregunten què hi ha rere els crims misteriosos, uns crims que tenen relació amb la taula periòdica dels elements…

Novel·la a quatre mans entre el Xavier Duran i el biòleg Jordi de Manuel.

Disponibilitat


100 curiositats sobre la taula periòdica i els elements químics (2019) – Assaig –

Santiago Álvarez, Eduard Cremades, Josep Duran, Xavier Duran, Claudi Mans i Pep Anton Vieta, tots ells químics i grans divulgadors de la química, han escrit a dotze mans aquest llibre que explora, a través de cent qüestions, temes de caire més científic i d’altres més heterogenis sobre la taula periòdica i els elements que inclou. Es tracta doncs d’una obra tan variada com els elements i com els seus autors.

Llibre commemoratiu del 2019 Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics.

Disponibilitat


L’imperi de les dades (2018) – Assaig –

Vivim en un món de dades. Les generem i les rebem en el mòbil, l’ordinador, el cotxe i en els utensilis més diversos, tot i que no en siguem conscients. N’hi ha bilions i, per això, parlem de big data o de megadades.
Aquesta obra explica com es generen les dades, com es processen, per a què serveixen i, sobretot, per a què no haurien de servir. El text proporciona al lector informació i consells per a conscienciar-lo de les grans oportunitats que implica aquest imperi de les dades tant per a la recerca com per a altres àmbits, però també dels perills i de la part de responsabilitat que tenim en l’ús (i el mal ús) de les dades de tot tipus.

Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General, 2017.

Disponibilitat


La ciència en la literatura (2015) – Assaig –

Des dels inicis de la literatura, molts escriptors han fet referència a conceptes científics en les seves obres, com a metàfora o com a recurs per enriquir les descripcions. Alguns d’ells, fins i tot, han atribuït a la ciència i la tecnologia un paper central, bé per elogiar les transformacions que han generat, bé per criticar-ne l’essència o les possibles conseqüències. Aquest llibre ofereix una panoràmica exhaustiva i inèdita de la presència de la ciència en la literatura, en un viatge per les lletres universals que va des d’Homer fins als nostres dies i que recull per primer cop nombrosos exemples de la literatura catalana. Una proposta singular que permet al lector redescobrir els clàssics i apropar-se a la ciència des d’una òptica diferent i suggestiva.

+ info a la revista Mètode

Disponibilitat


100 molècules amb què la química ha canviat (poc o molt) la història (2013) – Assaig –

La Aquest llibre explica la història d’una manera original, ja que ressalta el paper d’unes molècules sense les quals molts fets no s’haurien produït o haurien estat sensiblement diferents. Com van influir la vitamina C i la quinina en l’expansió colonial? I el cautxú en la Segona Guerra Mundial? Com van canviar la societat els primers plàstics? Quin impacte han tingut ansiolítics i antidepressius? Responent a aquestes preguntes, es converteix en una breu i amena història química del món, amb uns protagonistes sovint oblidats en l’evolució de la societat.

Ressenya al bloc del doctor químic Claudi Mans

Disponibilitat

Per què les lleones no els prefereixen rossos? (2011) – Assaig –

Per què les lleones no trien, per aparellar-se, els lleons rossos? Mostren els nostres cabells a quines ciutats hem estat? Com ajuden els botànics a resoldre crims? Quin servei fa la PlayStation en la recerca de nous fàrmacs? Influeix la dieta de la mare en el sexe dels fills? Els divorcis perjudiquen el medi ambient? Per què els gossos no poden participar a les calçotades? Es poden enviar aromes per Internet? Les respostes a aquestes preguntes no solament revelen curiositats, sinó que també permeten explicar la forma que tenen els científics de plantejar enigmes i de resoldre’ls i mostren com algunes preguntes aparentment innocents tenen conseqüències beneficioses i inesperades. Basat en treballs científics, aquest llibre ofereix al lector dades sorprenents per obrir-li els ulls sobre moltes coses que ni tan sols s’havia plantejat mai.

Disponibilitat


Molècules en acció: del big bang als materials del futur (2010) – Assaig –

L’origen de la vida, la forma com els animals s’atreuen o com les plantes es defensen, els mecanismes del càncer, les addiccions, la composició dels pigments de les obres d’art, la forma d’obtenir vehicles més segurs, lleugers i eficients… Aquest llibre mostra com la química ajuda a comprendre des de les reaccions que es produeixen en els éssers vius fins a alguns grans reptes de la tecnologia, en un llenguatge assequible i un to amè.

Disponibilitat

MPiqueras02


Passejades per la Barcelona [científica] (2002)  – Itineraris –

Hi ha moltes maneres de passejar per Barcelona. L’originalitat d’aquesta obra és que ens proposa contemplar la ciutat com a espai que viu i ha viscut la ciència com a cosa pròpia.

La primera meitat del treball ens ofereix una visió científica de la ciutat, en la qual cada tema ens condueix a punts concrets com l’Hospital de Sant Pau, cap als barris dels artesans, cap a la fàbrica de cerveses Damm o la Farinera del Clot o cap als museus de carruatges i de cotxes fúnebres. En aquestes pàgines descobrirem en quines cruïlles es van instal·lar els primers semàfors, quin any es va implantar el servei de tramvia o la relació entre art i ciència a la Sagrada Família.
La segona part proposa vuit itineraris concrets per localitzar-hi els punts d’interès. Els autors ens porten per la Rambla i els seus voltants, pel front marítim, per Montjuïc, per la Barcelona dels arbres, per la Barcelona de les pedres, per la dels rellotges i per la dels museus científics, universitats i escoles relacionats amb la ciència.

Disponibilitat


Jordi Sabater Pi: el traç de la natura (2001)  – Assaig –

A la seva vàlua com a científic de renom mundial, Jordi Sabater Pi uneix una gran sensibilitat i capacitat artística. El llibre reuneix una part important dels seus dibuixos, que avui constitueixen un testimoni històric de l’ètnia fang i un exponent de la seva llarga trajectòria científica. I amb aquesta obra entenem com l’atzar el va dur a conèixer i a estudiar ximpanzès i goril·les. Com va viure les llargues jornades dedicades a buscar aquests animals per estudiar-los i les estones pacients i silencioses, al mig de la selva, que li servien per prendre apunts i plasmar en el paper les seves observacions.

Disponibilitat