El futur de la humanitat : decàleg per a la supervivència de la nostra espècie (2022)    -Assaig-

La nostra forma de viure està portant el món i l’espècie al límit i només tenim dues opcions: o ens repensem i ens humanitzem o ens extingirem. I no serà possible sobreviure sense modificar de manera profunda la nostra forma de pensar, de relacionar-nos i de viure.
Aquest llibre ens fa deu propostes per evolucionar i sobreviure com a espècie. Idees que afecten tots els àmbits de la nostra existència, des d’aturar en sec la globalització fins a socialitzar la tecnologia.

Disponibilitat

Matèria vivent, vida pensant : evolució i prospectiva de la consciència humana (2020)    -Assaig-

L’interès per l’ésser humà ha portat als dos autors, Eudald Carbonell i Jordi Agustí, a desenvolupar una sèrie de treballs i plantejaments que els permeten delimitar què és la humanitat i com evoluciona en el marc de l’ecologia planetària. Sobretot, és interessant conèixer com es complementen l’hominització i la humanització en el procés evolutiu per generar la consciència en el nostre gènere. Una consciència d’espècie que, un cop ha emergit, s’ha de consolidar perquè doni els fruits necessaris com a humanitat.

Disponibilitat

Elogio del futuro : manifiesto por una conciencia crítica de especie (2018)    -Assaig-

Aquest és un breu assaig amb actitud de manifest. L’autor proposa un canvi ambiciós en la forma d’entendre l’evolució de l’ésser humà i de la nostra espècie: deixar de banda les explicacions basades únicament en el passat històric i prioritzar una construcció conscient del futur a través d’un relat que impulsi l’acció humana cap al punt òptim de la nostra evolució.

“Per primera vegada disposem de coneixements suficients per influir en el futur de la nostra espècie. El rumb dels processos evolutius està a les nostres mans.”

Disponibilitat

Atapuerca: 40 años inmersos en el pasado (2017)    -Assaig-

Eudald Carbonell i la periodista Rosa M. Tristàn fan un recorregut amè i exhaustiu per la història i els descobriments més importants de la serra d’Atapuerca, el lloc del món amb més fòssils humans que mai s’han descobert.

+ info

Disponibilitat

Pàleo receptes : la dieta dels nostres orígens per a una vida saludable (2016)    -Receptari de cuina-

La dieta Pàleo és la re-invenció d’una forma ancestral de menjar basada en el tipus d’aliments disponibles a la Prehistòria. Els seus pilars son la carn, el peix, els ous, els vegetals, la fruita, els fruits secs i les llavors.
Escrit conjuntament amb Cinta Bellmunt, el llibre conté una recopilació de 60 receptes inspirades en aquells temps però concebudes per als aliments que actualment tenim a l’abast.

Disponibilitat

L’evolució sense sentit (2013)    -Assaig-

El 2009, quan es celebrava l’any Darwin, Jordi Agustí i Eudald Carbonell van creure que el diàleg era una bona manera de fer una aportació conjunta a la reflexió sobre l’actualitat i el futur incert de l’espècie. Així van néixer les vuit converses que recull aquest llibre que és, alhora, una introducció als orígens de l’Homo sapiens, un repàs d’alguns avenços en el camp de la paleoantropologia i, sobretot, una reflexió compromesa i radical sobre l’home actual.

Disponibilitat

El sexe social (2010)  -Assaig-

El sexe és present a tot arreu: en les converses banals, a la televisió, a internet, a la llar, a l’escola… Però, ens hem preguntat mai quin és el vincle entre el sexe i les nostres relacions socials? Hem viscut sempre la sexualitat de la mateixa manera durant la nostra evolució com a éssers humans? Eudald Carbonell analitza el paper que ha tingut i té el sexe en el vessant social, químic, físic i emocional per a l’evolució de la nostra espècies, des de la prehistòria fins avui i amb la mirada posada en el futur.

Disponibilitat

La consciència que crema (2008)   -Assaig-

Carbonell descriu com s’ha format la nostra consciència i de quina manera podem entendre la socialització per intervenir decisivament en la construcció d’una nova espècie amb el coneixement empíric, l’autocrítica, la raó i la lógica.

Disponibilitat

Entendre la ciència des de dins (o si més no intentar-ho) (2006)   -Assaig-

Tal i com diuen al prefaci Eudald Carbonell i Policarp Hortolà: “El nostre propòsit ha estat, simplement, donar una visió de la ciència tal com nosaltres l’entenem, basada en el desenvolupament d’un marc descriptiu que dirimeixi els problemes més importants amb què ens enfrontem en el camp de la relació ciència-societat, i passar revista als criteris implícits de la ciència i la seva filosofia.”

Disponibilitat

Atapuerca, perduts al turó (2004)    -Assaig-

Eudald Carbonell i José María Bermúdez de Castro ens relaten els orígens del projecte Atapuerca a finals dels anys setanta, la situació de la ciència en aquells anys, la formació dels successius equips d’investigació, l’entusiasme que provoca cadascuna de les troballes, la bellesa dels paratges naturals que envolten el lloc de l’excavació i les innombrables anècdotes que marquen els llargs anys d’investigació al jaciment. En definitiva, la història d’una aventura científica que ens ha ajudat a comprendre l’evolució dels nostres avantpassats.

Disponibilitat

Els somnis de l’evolució (2003)    -Assaig-

Gràcies a l’arqueologia, la peleontologia, la geologia i la genètica hem pogut conèixer el que abans de la pràctica interdisciplinar d’aquestes branques científiques era impensable: l’evolució. En aquest llibre, l’autor repassa la seva trajectòria professional alhora que ressegueix les grans descobertes científiques que han aportat una informació fonamental per conèixer els nostres orígens.

Disponibilitat