Biofilia : el amor a la naturaleza o aquello que nos hace humanos (2021)   
-Assaig-

Aquest no és només un llibre sobre biologia. També són unes memòries heterodoxes, filades amb apassionants observacions i inesperades anècdotes. Així com una declaració necessària de posicions filosòfiques i ètiques en un món dominat pel vertigen de l’extinció massiva d’espècies i el canvi climàtic. Wilson defineix la biofília en aquestes pàgines com l’impuls d’associació que sentim cap a altres formes de vida. I ens explica com els milions d’anys durant els quals l’Homo sapiens es va relacionar de manera tan estreta amb el seu entorn van crear una necessitat emocional profunda d’estar en contacte íntim i constant amb la resta dels éssers vius.

Disponibilitat

Genesis : the deep origin of societies (2019)    -Assaig-

Wilson examina la història evolutiva i ens ofereix una descripció reveladora dels profunds orígens de la societat, tot afirmant que les creences religioses i les qüestions filosòfiques es poden reduir a components purament genètics i evolutius i, per tant, el cos i la ment humans posseeixen una base física que obeeix a les lleis de la física i la química. D’aquesta manera, l’autor demostra que la única forma per comprendre el comportament humà és estudiar les diverses històries evolutives de les espècies no humanes.

Disponibilitat

Los orígenes de la creatividad humana (2018)    -Assaig-

En aquest llibre profund i líric, Wilson ofereix una àmplia exploració de la relació entre les humanitats i les ciències: què ofereixen entre sí, com es poden unir i on encara queden curtes. Els nostres èxits en aquestes disciplines ens fan avançar com a espècie, però també ens donen el potencial per ser summament perillosos, sobretot amb el planeta. Les humanitats, en particular, pateixen una espècie d’antropomorfisme, agreujat per la creença que som l’única espècie entre milions que sembla importar. Però l’autor revela de forma optimista com els investigadors hauran d’abordar aquesta situació, aprofundint en l’àmbit de la ciència, i especialment en camps com la biologia evolutiva, la neurociència i l’antropologia.

Disponibilitat

planetawilson

Medio planeta : la lucha por las tierras salvajes en la era de la sexta extinción (2017)    -Assaig-

Assaig imprescindible sobre el risc al qual s’enfronta la biosfera davant el canvi climàtic, així com un pla realista i necessari per fer-li front i garantir la vida en el nostre planeta.

Disponibilitat

Cartas a un joven científico (2014)    -Assaig-

Edward O. Wilson aconsella als investigadors presents i futurs, i comparteix els seus coneixements amb les noves generacions de científics. Ho fa a través d’anècdotes autobiogràfiques que han forjat la seva carrera com a científic, els seus èxists i els seus fracasos, animat per la motivació que l’ha dut a convertir-se en un dels biòlegs més importants del món.

Ressenya a la revista Mètode

El futuro de la vida (2002)  -Assaig-

Es tracta d’un apassionat crit en favor d’una acció ràpida i decidida per a salvar l’herència biològica del planeta. Wilson fa una manifest sobre l’esplendor de la nostra biosfera i els perills a la que l’exposem. Amb els actuals hàbits de consum, la meitat de totes les espècies del planeta desapareixeran a mitjans del present segle.

Disponibilitat

Naturalist (1994)   -Autobiografia-

L’autor descriu la seva evolució com a científic i la de la ciència que ell va ajudar a definir. El llibre repassa la seva vida, des de la infantesa fins a la seva carrera de quatre dècades a Harvard; i explica amb detall com la seva fascinació adolescent per la natura acabà determinant la seva vida. Al llarg de tota l’obra veiem com Wilson dedica la seva ment i la seva energia a la confirmació dels principis fonamentals de la biologia evolutiva.

Disponibilitat