00tornarerubio
erubio01

Vida y obra de Barbara McClintock (2012)  – Biografia –

La premi Nobel americana Barbara McClintock va descobrir la transposició genètica. Un descobriment amb el qual es va avançar al seu temps i pel qual va ser, inicialment, incompresa i rebutjada; aquest fet, però, no li va impedir continuar amb el seu treball científic al llarg de tot el segle XX. Un segle marcat pels canvis que han afectat tant a la biologia com a la vida de les dones, als quals ella va contribuir de forma significativa.

Disponibilitat

erubio02

Mileva Einstein-Maric : ¿por qué en la sombra? (2006)  – Biografia –

Mileva Maric, companya d’estudis i d’investigació d’Albert Einstein i, posteriorment, la seva esposa, era quasi una desconeguda per al món de la ciència fins que es va publicar el 1987 la correspondència entre ambdos durant el seu prometatge (1897-1902). Els aspectes més rellevants i, alhora, els més interessants, han estat les contribucions de Mileva al desenvolupament dels treballs més importants d’Einstein i l’existència d’una filla anterior al matrimoni i que va morir al poc de néixer.
L’autora intenta esclarir els interrogants que han donat lloc a la polèmica, tot considerant la complexitat del procés científic i el paper que, històricament, n’han ocupat les relacions entre els dos sexes.

Ressenya

Disponibilitat

erubio03

El ciberespacio no es la mitad del cielo : sobre mujeres, ciencia y tecnologías digitales (2006)  – Assaig –

Aquest llibre es planteja la necessitat de reflexionar sobre els canvis que es produeixen al món dugut al domini tecnològic, però també per la transformació feminista.
La contribució de les dones al debat cibernètic està aportant impotants innovacions quant a la construcció de la virtualitat. Ha tret a la llum la lògica subjacent en unes pràctiques i uns discursos que són pretesament neutres. Amb tot, aquesta suposada neutralitat ens remet a models anclats en els estereotips tradicionals.

Disponibilitat