Aquí et recomanem altres temes que poden ser del teu interès, per llegir i aprendre més, i que aquests dies han quedat eclipsats per la importància de la COVID-19.

MICROPLÀSTICS

L’article Ahogados en plástico: la contaminación por microplásticos en el medio marino, escrit per Balma Albalat Oliver et servirà per a introduir el tema.

Saps que al Campus UAB hi ha l’ICTA? L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) és un centre multidisciplinari que promou la investigació i la formació de postgrau en ciències ambientals. Ha realitzat un estudi que demostra que el riu Ebre aboca anualment 2.200 milions de microplàstics al Mar Mediterrani.

Si ets més visual, disposes d’un parell de pòsters que et donaran molta informació amb un cop d’ull! 

microplastics

NANOTECNOLOGIA

Segurament ja n’has sentit a parlar. Per introduir-te al tema tens l’article ¿Qué es la nanotecnología? d’Amelia Santos. lauralechuga.jpgLa revista Nature ha creat aquest Spotlight amb gran quantitat d’informació sobre nanotecnologia, amb explicacions teòriques i aplicacions pràctiques de com es pot fer servir.

Al Campus UAB s’hi troba l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), membre del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), que dedica la seva recerca al comportament de la matèria a la nanoescala. L’Institut crea coneixement bàsic i desenvolupa dispositius en àrees tan diverses com Ciències de la Vida (medicina, salut i medi ambient), Energia i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions. Al DDD pots trobar gran quantitat d’articles de recerca en accés obert sobre la feina que fan a l’ICN2.

Una de les seves investigadores, Laura Lechuga, ha estat treballant els darrers mesos en trobar eines per a combatre la COVID-19 amb aquestes tecnologies.

ALIMENTS TRANSGÈNICS

Fa uns dies apareixia a la revista Science la notícia United States relaxes rules for biotech crops, fent referència a la gran quantitat d’aliments que estan modificats genèticament, i els esforços de les administracions per regular-ne la producció i el consum final.agrigenomicacrag.jpg

I què és l’agrigenòmica? Es poden aconseguir conreus resistents a la sequera?

Saps que tens l’agrigenòmica ben aprop? Al Campus UAB també tenim el Centre de Recerca en Agrigenòmica. El CRAG està dedicat a la recerca capdavantera en les bases moleculars de caràcters genètics d’interès en plantes i en animals de granja i en les aplicacions de les aproximacions moleculars per al desenvolupament d’espècies importants per a l’agricultura i per a la producció d’aliments. La recerca al CRAG s’estén des de la ciència bàsica fins als estudis aplicats en estreta col·laboració amb la indústria. Per saber a què es dediquen i aprendre més, tens un munt d’articles de recerca i altres documents en accés obert al DDD.

I MÉS

Si t’has quedat amb ganes de més, aquí tens unes publicacions en línia gratuïtes on capbussar-te!

  • Investigación y ciencia: edició espanyola de Scientific American. És una revista de divulgació científica disponible des de 1976.
  • Mètode: revista dedicada a la divulgació de la ciència i al seu estudi. Editada per la Universitat de València.
  • Nature: pots accedir a la Topic rooms on s’expliquen temes en profunditat o als blogs per mantenir-te al dia.
  • Science: amb un recull de temes i notícies que no et podràs acabar.
  • Divulcat: projecte de divulgació científica mantingut per científics dels territoris de parla catalana.