A l’expositor petit de l’entrada de la Biblioteca podeu veure el vídeo “Talent femení per crear les tecnologies del futur” realitzat dins el marc del projecte GENTALENT.

I us presentem també dades del sistema universitari espanyol i de la UAB que reflexteixen la posició que ocupen les dones en l’àmbit universitari (materials facilitats per na Gemma Garcia, Vicedegana d’Estudiants i Promoció de la Facultat de Ciències).

dic2018_grafica02 dic2018_grafica01

  • En el primer pòster es mostren les dades dels sistema universitari espanyol i de la UAB en el que fa referència a les ciències i la tecnologia (Facultats de Ciències i de Biociències, i Escola d’Enginyer)  respecte a la segregació horitzontal de gènere en la selecció dels estudis fruit de la persistència dels rols i estereotips de gènere que fan que les noies siguin majoritàries en àrees de humanitats,  salut, educació i socials, i minoritàries en ciències i enginyeries. La infografia mostra les dades per titulació de l’Escola d’Enginyeria i de la Faculta de Ciències. En el primer cas, el percentatge de dones és inferior a la mitja del sistema universitari espanyol i només les enginyeries químiques i de gestió aeronàutica estan per sobre. En el cas de la Facultat de Ciències, es confirma que les dones estan sota-representades especialment en les titulacions de física i matemàtiques.
  • En el segon pòster es mostra la segregació vertical de gènere on les dones son majoria a les universitats des de fa 30 anys però on continua observant-se la pèrdua de dones (“leaking pipe”) en el camí cap a les posicions altes de l’escala docent. La Facultat de Ciències és la única de l’àmbit científic tecnològic de la UAB que disposa de les dades per categories que permet confirmar el fenomen de segregació vertical. Així un 40% d’alumnes de grau es converteix en un 31% de doctorandes, un 26-28 % d’agregades i titulars i un 15% de catedràtiques, confirmant l’existència del famós sostre de vidre a l’acadèmia.

L’11 de febrer és el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència i, enguany, s’ha volgut commemorar a les Facultats de Biociències i Ciències amb dues activitats:

  • La presentació d’un mural (al passadís C3 parell de l’edifici C), per refermar el compromís d’ambdues Facultats en favor de la igualtat de gènere, especialment en els àmbits acadèmic i científic
  • Dues ‘macrofotografies‘ de les dones de cadascuna de les Facultats a la plaça del rellotge

donesbiocienciesdonesciencies