“Creo que la ficción literaria, la poesía y la narrativa, tienen el mismo poder hoy que ayer para “cambiar la realidad”. O sea, muy poco directamente. Indirectamente, sin embargo, gracias a su potencial para abrir nuestra mente, alterar el rumbo de los pensamientos, brindar maneras inéditas de ver y comprender la realidad, me parece que su poder es enorme.
Y la ficción audiovisual también puede hacerlo, por supuesto, y de hecho a veces lo consigue; pero su omnipresencia no invalida las facultades de la literatura. De hecho, leer es un acto muy diferente al de ver. La mente del lector es menos pasiva, está ligada de manera más proactiva con lo que le rodea, no tiende a estar tan controlado por el medio como el espectador.”
Fragment d’una entrevista publicada a
Saltamos.net
Ursula Kroeber Le Guin (Berkeley, 1929 – Portland, 2018) fou una escriptora nord-americana, bàsicament, de ciència ficció i fantasia, tot i que també va escriure poesia, llibres infantils, assaig, i feu traduccions.
Le Guin forma part de la història de la ciència ficció de la mateixa manera que Arthur C. Clarke, Isaac Asimov o Ray Bradbury. Com ells, l’autora va gaudir d’una extraordinària popularitat. I va guanyar no pocs guardons: cinc premis Hugo, sis premis Nébula, i d’altres.
La seva creació es caracteritza pel seu interès per l’antropologia (era filla de l’eminent antropòleg Alfred Kroeber) i per la dimensió ètica de les seves obres. Anant molt més enllà d’una història d’aventures o de ciència ficció, Le Guin ens portà a planetes llunyants per reflexionar sobre les nostres societats, la nostra sexualitat o les nostres decisions morals.
Els darrers anys, l’editorial Raig Verd està fent una gran tasca reeditant els seus llibres en català.
Més informació:
- Obra divulgativa comentada
- Ursula K. Le Guin al nostre catàleg
- Ursula K. Le Guin al catàleg col·lectiu (PUC)
a
- Perfil biogràfic (segons Wikipedia)
- Pàgina web
- Perfil de Twitter (compte oficial)
- Perfil de Twitter (col.lecció de cites)
- Entrevista “La ciencia ficción es una gran metáfora de la vida” al País Semanal (octubre 2012)
- Crítica literària sobre la seva obra, a la publicació Jot Down (febrer 2018)