Obres comprehensives: Hagia SophiaDick Dosseman.

Dels dos primers segles de Constantinoble, Nea Roma, les principals restes són: de Teodosi I, restes de l’hipòdrom, la columna i l’arc de triomf; les muralles, especialment les dels emperadors Teodosi II (412-413) i Anastasi, i les obres hidràuliques, com l’aqüeducte de l’emperador Valent. Del Palau Sagrat només resten alguns mosaics de paviment i el palau de Boukoleon. Del segle V és l’arruïnat monestir de sant Joan, donatiu del senador Studion. De començaments del VI, l’església de sant Polieucte, patrocinada per la princesa Juliana Anícia.

El relator de les obres del regnat de Justinià és Procopi de Cesarea. Les principals són: Hagia Sophia i Hagia Irene de Constantinoble, Santa Caterina del Mont Sinaí. Justinià fa construir a Constantinoble l’església dels sants Sergi i Bacus i la desapareguda dels sants Apòstols (mausoleu imperial), a Èfes l’esglèsia de sant Joan Evangelista (en ruïnes), a Jerusalem l’església de la Mare de Déu (Nea, desapareguda), i a Betlem fa reconstruir l’església del Naixement.

El banquer de Ràvena Julià Argentari (mitjans s. VI) fa bastir i decorar amb mosaics les esglésies de Sant Vital, Sant Apolinar in Classe i Sant Miquel in Africisco.

Encàrrecs imperials de l’època bizantina mitjana (s. X) són el Rotlle de Josué i el Menologi de Basili II. Anava destinada a un membre de l’aristocràcia la Bíblia de Lleó el Patrici.

A l’emperador Contantí IX Monòmac (s. XI) hom deu l’església Nea Moni de Quios i la restauració del sant Sepulcre de Jerusalem. Els emperadors del segle XII comencen el palau de les Blaquernes, complex del qual resta poc més que el palau del Porfirogènit (Tekfur Sarayi, s. XIV). Del mateix segle XII i encàrrec de l’emperadriu Eirene, consort de Joan II Comnè, és l’església del Pantocrator. Una reconstrucció virtual de la capital, immediatament abans del saqueig croat de 1204, és Byzantium 1200.

La darrera fase de l’art bizantí a Constantinoble, sota la dinatia dels Paleòlegs, contempla l’ampliació i decoració, pel ministre Teodor Metokitos, de l’església de Sant Salvador de Cora (Kariye-Cami), visible a Thais i a la Columbia University. Els afegits a l’església de la Theotokos Pammakaristos són encàrrec del ministre Miquel Glabas i la seva vídua, Maria Ducaena. Un altre centre de l’art paleòleg tardà, residència habitual dels hereus del tron, és la ciutat de Mistra.

Els Comnens governen fins 1461 a la ciutat de Trebisonda. El principal temple és Haghia Sophia.