Beatriz Molinuevo
Professora titular
Co-investigadora principal de l’estudi
Llicenciada en Filosofia i Ciències de l’Educació (Sessió Psicologia, 1997) per la Universitat de Salamanca; Màster en Psicologia Clínica, Legal i Forense (Universidad Complutense de Madrid, 2000) i Doctora per la Universitat Autònoma de Barcelona, programa en Psiquiatria (2008). Professora Titular d’Universitat de la Unitat de Psicologia Mèdica de la Facultat de Medicina de la UAB des del 2022 i investigadora de l’Institut de Neurociències (UAB). Imparteix docència en els graus de Medicina, Infermeria, Fisioteràpia i Criminologia; és codirectora del postgrau en Neuropsicologia i Neurologia de la Conducta Infantil i docent en el Màster de Neurociències. Coordinadora del programa de doctorat en Psiquiatria i directora de la Unitat de Psicologia Mèdica del Departament de Psiquiatria i de Medicina Legal.
Ha participat en més de 20 publicacions en revistes indexades. Ha dirigit tres tesis doctorals (tres en curs), tres treballs de final de màster i més de 20 treballs de final de grau (Medicina/Criminologia). Ha participat en l’adaptació/validació de diversos instruments d’avaluació psicològica (pràctiques educatives parentals, trets de psicopatia, competències comunicatives). Ha liderat activitats d’innovació docent en l’àmbit de la formació en competències comunicatives en l’alumnat de Medicina i té un llibre publicat sobre la comunicació no verbal en la relació metge-pacient. Ha participat com a ponent convidada i ha format part del Comitè Científic i/o del Comitè Organitzador en congressos i jornades nacionals. Actualment, és membre de la Asociación Iberoamericana para la Investigación de las Diferencias Individuales (AIIDI) i de la Scientific Society for the Study of Psychopathy. La seva línia investigadora principal es centra en l’estudi de precursors cognitius, emocionals i temperamentals de problemes de conducta i trets psicopàtics en diversos tipus de població infantojuvenil (comunitària, clínica i forense).
Roser Nadal
Catedràtica
Co-investigadora principal de l’estudi
Llicenciada (1988) i Doctora (1992) en Psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Ha estat Professora Titular d’Universitat a la Unitat de Psicobiologia de la mateixa universitat entre 1998 i 2021, i des del 2021 és Catedràtica d’Universitat. És investigadora de l’Institut de Neurociències d’aquesta universitat i professora dels seus programes de Màster i Doctorat. Ha realitzat diverses estades de recerca en universitats com la de Wake-Forest a Carolina del Nord (1996-97), la de Califòrnia a San Francisco (2000), la de Colorado a Boulder (2010) i la de British Columbia al Canadà (2013).
Rafael Torrubia
Professor titular
Llicenciat en Filosofia i Lletres (Menció Psicologia) el 1977 i Doctor en Filosofia i Lletres (secció Psicologia) el 1983, per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Professor Titular (Àrea de Psiquiatria) del Departament de Psiquiatria i de Medicina Legal (Facultat de Medicina de la UAB) des de 1987 i investigador de l’Institut de Neurociències en aquesta Universitat. Imparteix docència de grau en Medicina i Fisioteràpia, ha estat codirector del Postgrau en Neuropsicologia i Neurologia de la Conducta Forenses i docent en el Màster de Neurociències i en altres màsters i postgraus propis de la UAB. També col·labora de manera regular en diferents màsters oficials i propis d’altres universitats estatals. És membre de la Comissió de doctorat del Departament de Psiquiatria i de Medicina Legal, coordinador del grup de recerca Laboratori Humà de la UAB, membre del grup de recerca reconegut per la Generalitat de Catalunya (SGR 2017_1586) “Models animals i humans en trastorns mentals “, membre de la Unitat Mixta de Neurociència Traslacional INc-UAB / Taulí i investigador de la Xarxa Temàtica estatal “El nudging aplicat a la millora de la regulació: dret i polítiques públiques conductuals”.
Ha publicat 145 articles (102 indexats a la Web of Science), 20 capítols de llibre nacionals i 5 d’internacionals. Ha dirigit 22 tesis doctorals, 5 de les quals amb Premi extraordinari de doctorat. Investigador principal en 8 projectes en convocatòries competitives i investigador en altres 15 projectes. Les seves línies de recerca més importants són:
1) Els sistemes neurals aversiu i apetitiu i vulnerabilitat a la psicopatologia;
2) Les personalitats psicopàtiques i antisocials;
3) Diferències individuals en el condicionament i l’extinció de la por.
En 2005 va ser guardonat amb el Premi Pavlov per la Societat Catalana de Recerca i Teràpia del Comportament. Ha participat com a ponent convidat i ha format part del Comitè Científic i/o del Comitè Organitzador en congressos i jornades nacionals i internacionals. Va participar en la Conferència fundacional de l’International Society for the Study of Individual Differences (Londres, juliol de 1983) i va ser president de la Societat Catalana de Recerca i Teràpia del Comportament (setembre de 1987 fins a juny de 1991). Actualment, és membre d’aquesta societat, de la Scientific Society for the Study of Psychopathy, de l’European Society for the Study of Personality Disorders, de la Sociedad Española para el estudio de los trastornos de la personalidad i de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears.
Albert Bonillo
Professor agregat
Doctor en Psicologia per la UAB (2003) amb la tesi “Sistematización del proceso de depuración de los datos en estudios con seguimientos” i Diplomat en Diseño y Estadística en Ciencias de la Salud (2000). Professor a la UAB de l’Àrea de Metodologia en les Ciències de la Salut des del 2000 -i de la UOC des del 2006- actualment és professor Agregat perfil Anàlisi de Dades.
Té una dotzena de tesis doctorals dirigides, deu tesines i set treballs de recerca de Màster. Té cinc llibres publicats com a autor i una desena de capítols en obres de tercers.
Pel que fa a la recerca, ha publicat una cinquantena d’articles científics, tots en revistes indexades i principalment de primer o segon quartil. El seu índex h és de 15, reunint més de 420 cites. Té vuit trams de docència i tres de recerca i ha impartit docència a tots els cicles a diverses universitats.
Membre del l Consell Rector del Centre d’Estudis i Opinions, XII Legislatura (2018-2020), actualment ocupa el càrrec de Departament de Psicobiologia i de Metodologia de les Ciències de la Salut (des de l’1 d’octubre de 2023), després d’haver estat Secretari del mateix departament. És membre del Claustre de la UAB i participa activament en diverses societats científiques, com la Societat Catalana d’Estadística Operativa i la Societat Catalana de Matemàtiques. És membre de l’Institut d’Estudis Catalans.
Membre de la Comissió d’Economia i Organització de la UAB i de la Comissió de Campus, Sostenibilitat i Agenda 2030 de la UAB . Des del 2019, forma part de la Junta de Facultat i de la Junta Permanent de la Facultat de Psicologia. Anteriorment, va ser cap de la Unitat de Metodologia de les Ciències de la Salut (2012-2013) i coordinador del tercer cicle al Doctorat de Psicopatologia Infantojuvenil de la UAB.
A més de la seva tasca acadèmica, ha exercit com a Divulgador i presentador de llibres i participa en el grup de recerca consolidat “Models animals i humans en trastorns mentals” (Ref. 2021SGR-00557), així com en el Laboratori Humà i en l’Institut de Neurociències (INc-UAB). També és membre fundador de la Comunitat de Realitat Virtual de la UAB i actua com a avaluador de la UAB del projecte Touch (Cofund).
Expert en SPSS, abastant totes les tècniques d’anàlisi de dades, dissenys d’investigació i psicometria. Domina també Mplus, Stata, REDCap, i té experiència en impressió en 3D, Raspberry Pi i Arduino. Coneixements en R, SAS, i realitat virtual (RV), així com en sistemes operatius macOS i Linux. Expert en protecció de dades (DPD), des del punt de vista legal i tecnològic.
Silvia Fuentes
Professora Titular
Llicenciada en Psicologia (2001) i doctora en Neurociències (2010) per la UAB. Màster en Psicologia Clínica i de la Salut (2004) per la Universitat de Vic. Després de finalitzar la seva beca predoctoral es va incorporar a la Unitat de Fisiologia Animal de la UAB com a Tècnica superior de recerca entre 2006-2019. Ha participat en diferents projectes de recerca nacionals i internacionals que li han permès fer diferents col·laboracions a Universitats Estatals i ha publicat 22 articles en revistes internacionals indexades. Ha estat Professora Associada a la Unitat de Psicobiologia de la UAB entre 2014-2020 i Professora Agregada a la Unitat de Psicobiologia de la Universitat de Granada durant els anys 2020-2023. Actualment, és Professora Titular a la Unitat de Psicobiologia Facultat de Psicologia de la UAB i investigadora de l’Institut de Neurociències de la UAB. Membre de la Unitat Mixta de Neurociència Traslacional Institut de Neurociències UAB/Parc Taulí. Ha supervisat 13 treballs de Fi de Grau i un treball de Fi de Màster. Ha realitzat diverses activitats de divulgació de la ciència i de transferència al sector productiu. El seu camp d’interès principal ha estat el de la Neurobiologia de l’estrès i la vulnerabilitat a la Psicopatologia utilitzant models animals i més recentment poblacions humanes. Especialment s’ha centrat en l’estudi de l’impacte de l’adversitat primerenca, l’estudi de les diferències sexuals i la valoració de les conseqüències cognitives i emocionals associades a l’estrès.
Anastasya Ivanova
Investigadora postdoctoral
Doctora per la UAB, programa a Psiquiatria (2022). Tesi doctoral “Psychopathic traits in young clinical and forensic populations: assessment, and emotional and cognitive correlates” (2017-2022). Becaria AGAUR FI-DGR al Departament de Psiquiatria i Medicina Legal (UAB; 2017-2021). Estada internacional a la Universitat de Xipre (2021). Màster en Psicologia General Sanitària (Universitat de Barcelona, 2015). Professora associada de la Unitat de Psicologia Mèdica de la Facultat de Medicina de la UAB des del 2023. Actualment, és professora als graus de Medicina, Infermeria, Fisioteràpia, Criminologia i Psicologia (UAB, Universitat Oberta de Catalunya, UOC). També ha estat professora associada a la Universitat de Vic (2021-2023). Actualment està dirigint 3 tesis doctorals (UAB) i diversos treballs fi de màsters oficials (UOC). Ha participat en diversos projectes relacionats amb el trastorn de conducta, conducta antinormativa, trets de psicopatia i els seus correlats.
Eva Penelo
Catedràtica
Llicenciada (1997) i Doctora (2009) en Psicologia per la UAB. Postgrau en “Estadística en Ciencias de la Salud” (2006) i Màster en “Metodología de la Investigación en Ciencias de la Salud” (2008) pel Laboratori d’Estadística Aplicada i de Modelització de la UAB. És professora de la UAB des de 1997, impartint assignatures de Psicometria i de Models Estadístics i Psicomètrics i dirigint Treballs de Fi d’Estudis al grau en Psicologia i als màsters oficials en Recerca en Psicologia Clínica i de la Salut i en Psicologia General Sanitària. Ha co-dirigit vuit tesis doctorals dins dels programes de doctorat en Psicologia Clínica i de la Salut i en Psicologia de la Salut i Psicologia de l’Esport de la UAB. Ha realitzat estades de recerca a la Corporació Sanitària Parc Taulí (2006), Universitat Mèdica de Viena (2010) i Universitat de Leiden (2012). Ha participat en més de 120 publicacions en revistes indexades, principalment de primer o segon quartil. Les seves línies investigadores principals es centren en la validació de test i en el modelat de corbes de creixement. A més de dedicar-se a la docència i a la recerca, des de 2011 ha estat involucrada en tasques de gestió universitària tant a nivell d’Unitat com de la Facultat de Psicologia.
Bernat Soley
Becari Predoctoral
Graduat en Psicologia (2019) i Màster en Neurociències (2020), ambdós a la Universitat Autònoma de Barcelona. En el passat ha treballat en diferents patologies en models animals, com les lesions traumàtiques cerebrals o l’esquizofrènia. Actualment, es troba realitzant la seva tesi dins el projecte Aggressive Behaviour and Conduct Disorder del grup Laboratori Humà estudiant la correlació entre les conductes agressives, les seves trajectòries d’evolució i biomarcadors d’estrès. També participa en projectes vinculats al Centro de Investigación Biomédica en Red (CIBERSAM) relacionats amb la depressió i la prevenció de suïcidi al Parc Hospital Taulí.
Ximena Mogollon
Estudiant de Doctorat
Psicòloga de la Universitat Manuela Beltrán (Colòmbia-2015), amb postgrau en psicologia jurídica i Forense de la universitat Santo Tomas (Colòmbia-2018), diplomatura en ciències forenses de la universitat Santo Tomas (Colòmbia-2018) i màster en psicopatologia legal forense i criminològica de la Universitat Internacional de Catalunya (Espanya-2023). Experiència professional en diferents entitats a Colòmbia tals com; programa de responsabilitat penal per a adolescents infractors, justícia juvenil restaurativa del ministeri de justícia de Bogotà, restabliment de drets en nenes, nens i adolescents modalitat llars substitutes ONG YMCA, rehabilitació dadolescents i joves amb problemàtiques de consum de substàncies psicoactives i intervenció amb menors víctimes d’abús sexual, negligència i maltractament. A més de la realització de pericials Forenses a l’àmbit penal i civil. Actualment estudiant del doctorat en psiquiatria de la UAB.
Mariona Aparicio Muñoz
Estudiant de Doctorat
Graduada en Psicologia per la Universitat de Barcelona (2017), amb un postgrau en Malaltia crònica i trastorns del comportament Infantojuvenil per la Universitat Autònoma de Barcelona (2020). Actualment, és Resident de Psicologia Clínica al Hospital Universitari Parc Taulí de Sabadell, on es dedica principalment a l’activitat assistencial tant en població infantojuvenil com en adults. Paral·lelament, es troba realitzant la seva tesi dins el projecte Agressive Behaviour and Conduct Disorder del grup Laboratori Humà estudiant els perfils i les trajectòries evolutives de la simptomatologia emocional i conductual. Ha presentat diversos pòsters en congressos nacionals i internacionals, i participa en projectes de recerca vinculats a l’etapa infantojuvenil així com a l’etapa perinatal. A més, col·labora com a docent en el postgrau d’Aprenentatges específics, dificultats d’aprenentatge i trastorns del neurodesenvolupament (codirecció Fundació TDAH Vallès i Universitat de Barcelona).
Sebastián Fernández
Becari Predoctoral
Psicòleg Clínic. Màster en Neuropsiquiatria i psicologia de la infància i adolescència ;Màster en Recerca Clínica Aplicada en Ciències de la Salut ; postgrau en neuropsicologia i neurologia de la conducta infantil. Col·laboració en diversos projectes de recerca en la Universitat de Conca (Ecuador) relacionat amb promoció d’autonomia, autoconcepte i autoregulació en població infantojuvenil. Col·laborador amb el projecte ABCD del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal (UAB).
David Quevedo
Becari Predoctoral
Psicòleg graduat per la Universitat Autònoma de Barcelona (2022) amb doble menció al camp de la clínica infantojuvenil i d’adults. Interessat en els nens i la conducta, s’ha format en una teràpia alternativa i/o augmentativa de la comunicació (SAAC; PECS) i s’ha centrat en els trastorns de conducta. Ha cursat el Màster en Iniciació a la Recerca en Salut Mental (2023) de la xarxa CIBERSAM, focalitzant-se en personalitat i trets temperamentals de risc en el seu Treball Final de Màster i l’actual tesi doctoral. És beneficiari del programa predoctoral AGAUR-FI ajuts (2024 FI-1 00558) Joan Oró de la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya i del Fons Europeu Social Plus. Col·labora amb el grup Laboratori Humà en el projecte ABCD.