Introducció
Aquest web és una guia de recursos per entendre què és i com funciona la UE.
Si bé el portal Europa, és una eina essencial per informar-se sobre la UE, des del Centre de Documentació Europea també considerem que, donada la complexitat de l’organització, és convenient oferir una eina pedagògica que simplifiqui l’accés a l’extensa informació que ofereix l’esmentat portal.
D’altra banda, en aquest web no només trobareu els recursos que generen les institucions europees, sinó també d’altres externs de gran interès per documentar-se sobre el procés d’integració europea.
Recopilacions de recursos
A l’igual que aquest web, que és resultat del treball que fem al Centre de Documentació Europea de la UAB, molts centres de recerca i de documentació tenen el seu propi web recopilant recursos. Us recomanem alguns molt útils:
- EU Learning Platform del Barcelona Center for European Studies (UPF)
- Publicaciones sobre la UE del CDE de la Comunidad de Madrid
- European Information Hub de la Cardiff University
- EC Library Guide on EU sources and information de la Biblioteca Central de la Comissió Europea
Institucions
El marc institucional de la UE i el seu sistema de presa de decisions és únic. El conformen set institucions europees, vuit òrgans de la UE i un gran nombre d’agències que s’estenen per tota la Unió. En aquesta pàgina es presenten les principals institucions i alguns enllaços rellevants.
Legislació
El procés legislatiu de la UE implica en gran mesura el Consell de la Unió Europea i el Parlament Europeu. Tanmateix, la Comissió Europea i altres òrgans de la UE també hi participen. Per obtenir una visió detallada del procés legislatiu, consulteu el web sobre el poder legislatiu del Parlament Europeu o la pàgina sobre el procediment legislatiu ordinari del Consell de la UE.
Per buscar legislació de la UE (vigent i en preparació), heu de consultar EUR-Lex. En aquest portal trobareu els Tractats, els actes jurídics de les institucions de la UE, els documents preparatoris relacionats amb la legislació de la UE, la jurisprudència de la UE, els acords internacionals, documents de l’AELC, referències a les mesures de transposició nacional i referències a la jurisprudència nacional relacionada amb el dret de la UE.
Cada document d’EUR-Lex s’enriqueix amb informació detallada, com les relacions amb altres documents jurídics, interpretacions de la jurisprudència, dates d’adopció/entrada en vigor/aplicabilitat, base jurídica, actes modificatius, etc.
EUR-Lex també dona accés a totes les edicions del Diari Oficial de la Unió Europea (DO) des de 1952; al pressupost en línia, des de 1957; i a més de 2.000 síntesis de la legislació de la UE que expliquen el dret de la UE de manera senzilla, fàcil de llegir i concisa.
Si el que voleu és supervisar el progrés dels expedients legislatius, hi ha dos portals del Parlament Europeu molt útils: el Legislative Train Schedule (2014- ) i el Legislative Observatory (1994- ).
D’altra banda, al portal de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona trobareu una secció amb informació sobre els drets dels ciutadans europeus.
Per últim, per saber més sobre com es genera la legislació a Espanya, que molt sovint té el seu origen en la legislació europea, és de gran interès consultar Parlamentia, una plataforma que t’explica com es fan les lleis a Espanya, des que arriben al Congrés fins que es publiquen al BOE.
Justícia
Des de la seva creació el 1952, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) té per missió garantir el respecte del Dret de la UE en la interpretació i l’aplicació dels Tractats. En el marc d’aquesta missió, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea controla la legalitat dels actes de les institucions de la Unió Europea, vetlla perquè els Estats membres respectin les obligacions establertes als Tractats I interpreta el dret de la Unió a sol·licitud dels jutges nacionals (qüestió prejudicial).
Si, com a particular o com a empresa, et consideres perjudicat per acció o omissió d’una institució de la UE o del seu personal, tens dues vies de recurs davant del Tribunal: de manera indirecta, a través dels tribunals nacionals, que poden remetre l’assumpte al Tribunal de Justícia; o directament, recorrent al Tribunal General si una decisió d’una institució de la UE t’afecta directament i individualment.
D’altra banda, si creieu que l’administració d’un país ha infringit la legislació de la UE, heu de seguir el procediment oficial de denúncia.
Dins del web del TJUE són molt recomanables la base de dades jurisprudència, les fitxes temàtiques, el butlletins mensuals de jurisprudència, la selecció anual de les principals sentències i els comunicats de premsa, que en un llenguatge accessible informen sobre assumptes d’interès mediàtic o que afecten la vida dels ciutadans
En aquesta secció de justícia són destacables altres portals. En primer lloc, presentem la Red Judicial de la UE, que és una una plataforma d’intercanvi d’informació entre els tribunals de la UE. Aquest espai té com a objectiu principal compartir i centralitzar informació i documents útils per a l’aplicació, la difusió i l’estudi del Dret de la Unió, tal com és interpretat i aplicat com, no només pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea, sinó també pels tribunals nacionals.
En segon lloc, és de gran interès el Portal Europeo de e-Justicia, que està pensat per ser en el futur una ventanilla única en l’àmbit de la justícia.
Per últim, hi ha dues agències que faciliten la cooperació per lluitar contra la delinqüència transfronterera greu i el terrorisme: Eurojust i Europol.
Estadístiques
Eurostat és l’oficina d’estadística de la UE. Produeix estadístiques europees en col·laboració amb els instituts nacionals d’estadística i altres autoritats nacionals dels estats membres de la UE. Donada la seva complexitat, us recomanem cercar per matèries en les pàgines Statistical themes i en Stats finder A-Z. A l’apartat Data visualisations trobareu aplicacions molt atractives.
Les estadístiques d’Eurostat es complementen amb les de les agències, sent alguns exemples: European Environment Agency, European Industrial Emissions Portal, Economic databases de la Comissió Europea, Gender Statistics Database i els portals del Banc Central Europeu: ECB statistics i ECB Data Portal.
També considerem oportú incloure en aquest apartat l’Eurobarometer que, des de 1974, és l’instrument d’enquesta utilitzat per les institucions europees per controlar regularment l’estat de l’opinió pública a Europa sobre qüestions relacionades amb la UE, així com les actituds sobre temes de caràcter polític o social. Aquí també recomanem utilitzar els Surveys by theme i Survey A-Z.
Bibliografia
En aquesta pàgina trobareu un llistat de bases de dades especialitzades, revistes científiques i grups de recerca (think tanks) que seran de gran utilitat per trobar bibliografia.
També us recomanem la nostra recopilació Publicacions online sobre la UE i, per suposat, fer la cerca al catàleg de les biblioteques de la UAB, utilitzant els filtres per refinar la cerca, per exemple, per disponibilitat o tipus de recurs. Si teniu dubtes sobre els criteris de cerca, ens podeu enviar la consulta.
Història
Per conèixer la història del procés d’integració europea us recomanem els següents enllaços del portal Europa: Pioneros de la UE, Ampliación de la UE i Línea cronològica de la UE. Aquesta última és molt sintètica, si voleu aprofundir més, us suggerim la Cronología de la UE, elaborada per la documentalista del CDE.
A més, trobareu una important col·lecció de documentació històrica al portal del Centre virtuel de la connaissance sur l’Europe (CVCE), establert a Luxemburg l’any 2002. El contingut s’organitza en col·leccions multimèdia, que inclou una àmplia gamma de fonts multilingües (textos, imatges, seqüències d’àudio i vídeo, etc.). Amb més de 2 milions de documents consultats cada any, les col·leccions temàtiques i el programa d’història oral —que compta amb més d’un centenar d’entrevistes a personatges clau d’Europa— representen un enfocament innovador de la recerca sobre la història de la integració europea.
També és molt interessant el documental De charlas distendedas a decisiones fundamentales, que traça la història del Consell Europeu des de la seva creació.
Per últim, si feu aquesta cerca al catàleg de les biblioteques de la UAB, trobareu al vostre abast uns quants títols de gran interès sobre la història del procés d’integració europea.
Polítiques públiques
L’apartat Actuación por tema del portal Europa hauria de ser la primera aproximació a les polítiques europees. A cada tema trobareu la descripció de l’acció política de la UE, la síntesi de legislació, les principals publicacions i moltes altres informacions relacionades.
Això es complementa amb les pàgines de les àrees temàtiques del Consell de la UE, que contenen informació sobre les darreres reunions, els comunicats de premsa i les polítiques relacionades amb àmbits concrets d’actuació del Consell i del Consell Europeu
En tercer lloc, us recomanem les Fichas técnicas sobre la UE. Elaborades pel Parlament Europeu, són un autèntic manual sobre la UE, amb informació molt actualitzada. Estan dissenyades per oferir al públic general, de manera senzilla, concisa i precisa, una visió global de les institucions i les polítiques de la Unió Europea, així com del paper exercit pel Parlament Europeu en la seva evolució.
Per últim, us recomanem el nostre Tesaurus de fonts d’informació sobre la UE, on trobareu més de 34.200 enllaços, organitzats en entiquetes interrelacionades.
Escoles & instituts
Els docents d’escoles i instituts que volen ajudar els seus alumnes a conèixer la UE i com funciona, trobaran material didàctic per a tots els grups d’edat al portal EUROPA (Zona de aprendizaje) i a l’apartat Recursos pedagògics del portal de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.
A més, el nostre Centre ofereix activitats adreçades a les escoles i instituts regularment. Les trobareu en aquest enllaç.
Mantenir-se al dia
El nostre Centre publica cada setmana un butlletí que recull les notícies oficials, però també de la premsa independent; ofertes de treball i pràctiques; beques, premis i subvencions, etc. Us podeu donar d’alta amb aquest formulari.
Si voleu fer un seguiment més exhaustiu, us recomanem consultar els comunicats de premsa de les institucions, sent els més importants els de la Comissió Europea, el Parlament Europeu, el Consell i el Tribunal de Justícia de la UE.
També hi ha uns quants diaris especialitzats en la UE, sent els més rellevants: Euractiv, Euronews, Politico i Aquí Europa.
Per últim, en aquest web trobareu les principals efemèrides europees ordenades cronològicament.