El Grup GEMMA-CIMITEC combina la recerca disruptiva amb la transferència de tecnologia basada en aquestes activitats de recerca, més enllà de l’estat de la tècnica. L’activitat de GEMMA-CIMITEC des de la seva creació l’any 2006 s’ha centrat en l’enginyeria de RF/microones, amb èmfasi en l’aplicació de conceptes i tecnologies avançades (per exemple, metamaterials, propietats de simetria electromagnètica, electrònica impresa i impressió 3D, microfluídica, etc.) al disseny de dispositius/sistemes avançats amb noves o millorades funcionalitats i/o amb mida/cost reduïts.

Les principals línies de recerca actualment són:

Sensors de microones i sistemes de detecció

Desenvolupament de sensors de permitivitat, basats en circuits de RF/microones, amb alta sensibilitat, útils per a la caracterització dielèctrica de sòlids i líquids, per a la determinació de la composició de materials, per a la detecció de defectes i, en general, per a la mesura de les moltes variables relacionades amb la permitivitat (temperatura, humitat, etc.). Aquests sensors es poden aplicar en diversos camps, com ara biodetecció, sensors per a l’assistència mèdica, sensors per al seguiment de processos industrials o sensors per mesurar variables ambientals, entre d’altres, compatibles amb els paradigmes actuals d’Indústria 4.0 i Internet de les coses (IoT).

Desenvolupament de codificadors electromagnètics (microones) per a aplicacions de control de moviment (sensors de desplaçament i velocitat). Els codificadors electromagnètics constitueixen una bona alternativa als coneguts codificadors òptics, amb molt bona resolució espacial, però amb una robustesa limitada per al funcionament en condicions dures/hostils, o en entorns sotmesos a contaminació o brutícia, com els que es troben en molts escenaris industrials. Els codificadors magnètics i els sensors d’efecte Hall també són d’interès per al control de moviment, però aquests sensors es basen en elements inductius o imants, la qual cosa representa una solució de major cost, en comparació amb els codificadors electromagnètics.

Identificació per radiofreqüència sense xip (Chipless-RFID)

La tecnologia RFID sense xip de proximitat, o de camp proper, permet obtenir etiquetes amb un gran nombre de bits i de baix cost per a diferents aplicacions, com ara:

Identificació i seguretat documental (Paper segur): Traçabilitat i verificació de documents especials on s’ha de fer servir suport físic (paper certificat, actes notarials, declaracions jurades, receptes mèdiques, material electoral…)

Smart Packaging: Embalatge d’elements de baix cost que requereixen un control de traçabilitat, com alguns tipus de medicaments. També, útil per establir sistemes de control en la gestió de residus.

Les tasques de recerca estan orientades a:

Implementació de sistemes RFID sense xip de camp proper basats en esquemes híbrids de codificació temps/freqüència, amb una densitat de dades potencialment molt alta, superior a la dels sistemes basats en el domini temporal o freqüencial.

Desenvolupament de noves etiquetes RFID sense xip ecològiques, implementades en plàstics flexibles i substrats orgànics/biodegradables, com papers i tèxtils mitjançant tintes conductores i orgàniques, o basades en inclusions d’etiquetes implementades mitjançant materials dielèctrics.