1. Infancias vulnerables en contextos actuales de multi-crisis: mecanismos institucionales, recursos familiares y estrategias comunitarias de afrontamiento (AFRONTA, PID2022-139502OB-I00). (2023-2025).

Jordi Grau Rebollo (IP), Anna Piella Vila, Aurora González Echevarría, María Valdés Gázquez, Nicolás Lorite García, Irina Casado Aijón, Lucía Sanjuan Núñez, Beatriz García García, Lourdes García Tugas (UOC), Miryam Navarro Rupérez, Clara Guzmán Vilaboy, Jaume García Hernández, Amina Coucous, Sandra Castillejos Raluy.

El projecte s’alinea amb els objectius 1 (metes 1.3. i 1.5.) i 10 (metes 10.2 i 10.3) dels Objectius per al Desenvolupament Sostenible (Agenda per al Desenvolupament Sostenible, UE 2030) i pretén avançar cap a la recerca de solucions als desafiaments de la societat presentats per les conseqüències que tenen sobre famílies vulnerables i en particular sobre la criança dels seus fills i filles: (a) la concurrència de diverses crisis (econòmica, energètica, mediambiental, sanitària i de fiabilitat de la informació), (b) la possible cronificació de condicions estructurals de desigualtat, així com l’aflorament de circumstàncies sobrevingudes que agreugen la seva vulnerabilitat, (c) l’existència de bretxes i barreres de diversa naturalesa (sociotecnològiques i de recursos, gènere o digital, a més de les que imposen una inadequada comprensió -i consegüent gestió- de la diversitat cultural i els obstacles que resulten d’ una insuficient competència tecnològica i informacional en les relacions amb entitats i administracions potencialment proveïdores de benestar).

2. Projecte VulneraS: Criança, desemparament i vulnerabilitat sociocultural. Anàlisi situacional i propostes d’intervenció. (CSO2017-83101-C2-1-R). (2018-2021).

Anna Piella Vila (IP),  Jordi Grau Rebollo (IP), Aurora González Echevarría, María Valdés Gázquez, Nicolás Lorite García, Irina Casado Aijón, Lucía Sanjuan Núñez, Beatriz García García, Sarah Lázareh Boix, Eva Bretones Peregrina,  Lourdes García Tugas (UOC), Carmen de Jesús García García (Universitat de Granada). Etnògrafes de suport a la recerca: Miryam Navarro Rupérez i Clara Guzmán Vilaboy.

RESULTATS:

  • L’anàlisi crítica de la genealogia i els usos disciplinars i interdisciplinaris de conceptes com “vulnerabilitat” o “vulnerable”, que va permetre diferenciar quatre tipus diferents de vulnerabilitat (biològica, psíquica, social i simbòlica) i establir una relació de situacions específiques de vulnerabilitat que afecten agents i estructures parentals que es manifesten en contextos de criança, la qual cosa proporciona un marc d’anàlisi que permeti la identificació de situacions de risc i facilitin el seu afrontament.
  • Proposar una alternativa als indicadors, a partir de la generalització de les experiències de vulnerabilitat etnografiades. Identificar indicadors de vulnerabilitat en contextos etnogràfics específics que, des de construccions etnogràfiques concretes, puguin anar-se ampliant a altres contextos de recerca mitjançant comparacions successives.
  • Detectar factors sobrevinguts de vulnerabilitat desencadenats en el transcurs d’ intervencions institucionals o per confluències específiques de certs indicadors, menys visibles, de risc.
  • Delimitar recursos d’ afrontament i estratègies de cooperació en àmbits de criança entre col.lectius especialment vulnerables, tant pel que fa al suport formal com informal. Detecció i identificació de reconfiguracions socials de suport informal en el context pandèmic.
  • Dissenyar actuacions formatives (materials audiovisuals, tallers), divulgatives (documental científic) i sensibilitzadores (campanya publicitària), amb vocació transformadora, integrant estaments acadèmics i professionals.

3. Parentescos: Formas de Parentalidad y Articulaciones Disciplinarias. (CSO2012-39041-C02-01). (2013-2016)  (Ministerio de Economía y Competitividad). 

Anna Piella Vila (IP), Aurora González Echevarría, Jordi Grau, María Valdés, Virginia Fons, Carme Parramón, Júlia Vich, Irina Casado, Sarah Lázare, Meritxell Sáez, Gloria Urtasun, Aurelio Díaz, Lucía Sanjuan, Eva Bretones, Oscar López. Investigadores Externes: Carmen García (UGR), Elixabete Imaz (UPV-EHU), Lourdes García (Fundació IGenus). Investigadores Assessores: Margarita Lagarde (UNAM, México), Teresa del Valle (UPV-EHU), Teresa San Román (UAB). 

RESULTATS:

1. Establir els usos del concepte de parentalitat i proposar una definició de parentalitat, així com analitzar els diferents elements generals del domini del parentiu subjacents a algunes de les formes actuals d’exercir la parentalitat (circulació de menors, parentalitat translocal, criança compartida per parents amb o sense descendència, usos identitaris de la parentalitat).

2. Contribuir a l’estudi de les interseccions dels dominis de l’Antropologia referents a: parentiu i salut, parentiu i educació i, parentiu i gènere (concepte de persona i cos i salut materno-infantil, articualcions entre institucions educatives i conceptualitzacions de la parentalitat, configuracions de gènere en determinades figures parentals).

3. Avençar en l’estudi d’interseccions interdisciplinars entre Antropologia i Medicina (salut sexual i reproductiva), Biologia y Antropologia (sistemes de sexe/gènere i sistemes de parentiu) i, Biologia, Antropologia, Psicologia i Psicoanàlisis (formes de parentalitat).

Projecte Coordinat del getp-GRAFO amb el Grup de Recerca GIAS de la Universidad Pública de Navarra, UPNA (Ministerio de Economía y Competitividad) CSO2012-39041-C02-00 (2013-2016), ‘Parentalidades. Aproximaciones Antropológicas y conexiones interdisciplinarias’. Anna Piella Vila, IP Coord. Als membres esmentats a l’anterior projecte s’hi afegeixen en aquest: José M. Uribe (IP del projecte GIAS), Paloma Fernández Rasines i Mercedes Bogino.

4. Teoría transcultural de la reproducción de los grupos humanos. La Antropología del parentesco como estudio de los modelos socioculturales de la procreación y crianza de niños. (SEJ2006-10864). 2006-2010. Aurora González Echevarría (IP), Anna Piella, Jordi Grau, Dan rodriguez, Hugo Valenzuela, Virginia Fons, María Valdés, Pepi Soto, Irina Casado, Carmen Parramón, Teresa San Román, Aurora Reparato, Gustavo Indurain (Becari FPU) i Júlia Vich (becària FPI).

RESULTATS: – Desenvolupament d’una proposta de definició del domini de l’Antropologia del Parentiu. Es parteix de la crítica d’un ús lax del terme parentiu, diferenciant amb claredat el seu significat teòric com a domini de l’Antropologia del Parentiu i el seu ús folk, com a concepte propi de la cultura occidental:  “El domini de l’Antropologia del Parentiu estaria constituït pels fenòmens socioculturals en tant, i només mentre, els veiem des de la perspectiva de la reposició dels éssers humans que integren un grup a través de la conceptualització i la regulació de la generació, la circulació i la cura dels nens i nenes, l’atribució de la responsabilitat última de la seva socialització i enculturació fins a la maduresa social i les relacions que es creen i institucionalitzen en els processos de reproducció procreativa i es desenvolupen al llarg de la seva vida”.

– Desenvolupament d’un guió detallat per a la presa de dades etnogràfiques sobre els ítems que integren el domini de l’Antropologia del Parentiu. Guió que ja s’ha utilitzat en diferents treballs de camp.

– Elaboració de modelos etnográficos i procreatius (ndowé de Guinea Equatorial, dyirbal d’Austràlia, població noruega autòctona urbana, població pesquera malaia de Pulau Tuba i poblacions immigrades a Catalunya: paquistanís, amazigh, rumanesos rrom i dominicans. Model procreatiu d’immigrants xinesos a Canadà, cas paradigmàtic de parentiu translocal.

Els resultatas de definició del domini s’han publicat a González Echevarría et al. (2010),  González Echevarría (2010, 2011) i M. Valdés Gázquez (2011). La construcció de models etnogrràfics i comparatius s’ha recollit a J. Grau, H. Valenzuela y D. Rodríguez (2011).

5. El dominio teórico transcultural de la procreación. Concepción de la persona, control de la sexualidad, organización de la reproducción, crianza y configuración de modelos. (BSO2000-0478). 2000-2003. Aurora González Echevarría (IP), Anna Piella, Jordi Grau, Dan Rodríguez, Hugo Valenzuela (Becario FPI).

RESULTATS: Fonamentació epistemològica i metodològica del domini teòric transcultural de la procreació. Treballs de camp a Barcelona (famílies adoptants), Austràlia (continuïtats i canvis en el parentiu aborigen a Jambun, Queensland), Catalunya i Gàmbia (endogàmia, exogàmia i relacions interètniques entre immigrans senegambians a Catalunya i les seves famílies d’origen) i Malaysia (innovació tecnològica i relacions de parentiu a l’illa de Pulau Tuba).

6. Hacia una Antropología de la Procreación. (DGICYT PS94-0115). 1995-98. A. González Echevarría (IP), A. Piella. J.Grau (FPI).

RESULTATS: Treball comparatiu amb els HRAF i Recerca sobre els mètodes científics i hermenèutics en Antropologia. Treball bibliogràfic sobre l’aproximació antropològica a les relacions de parentiu i la identitat ètnica en el cas dels Aborígens Australians. Anàlisi de la inserció dels mitjans audiovisuals a la recerca antropològica utilitzant el parentiu com a referent substantiu.