Va ser a finals de l’any 2005 quan es va iniciar el Pla Comunitari del Poble Sec, a partir d’una demanda de la Coordinadora d’Entitats a les administracions. Des dels inicis, es va crear la Comissió de Salut, que de forma progressiva va anar incorporant la participació de diferents entitats i serveis, com ara els centres de salut. El CAP Les Hortes es va incorporar als inicis del Pla i el CAP Manso una mica més endavant, al voltant del 2008, amb l’arribada de la Llei de barris i del programa Salut als Barris de l’Agència de Salut Pública de Barcelona.

Ha plogut molt des de llavors, i podem dir que actualment existeix una xarxa amplia i consolidada de serveis i entitats implicats en la Comissió de Salut, inclús alguns veïns/es. Un dels aspectes més interessants en aquest barri és que des d’espais diferents es treballa de manera conscient per a la millora de la salut de la població, des d’àmbits més autònoms a l’activitat de les institucions. Encara més interessant resulta veure com es teixeixen ponts i xarxes per abordar aquest objectiu.

Un dels exemples d’acció comunitària el trobem a la primera edició del projecte EquilibradaMent, en què va col·laborar la Xarxa d’Intercanvi Trocasec. El projecte Equilibradament neix l’any 2013 amb la voluntat d’incidir sobre els efectes que està tenint la crisi en la salut mental i emocional de la població. Aquest projecte té com a característica que les persones derivades dels centres de salut per a participar dels tallers i activitats no són tractades com a subjectes passius, sinó com a agents que també poden aportar coneixement o fer activitats que ajudin a enfortir la comunitat, i d’aquesta manera també millorar personalment.

A més d’aquesta iniciativa, podríem apuntar moltes altres que es donen al barri i s’articulen des de diferents ateneus, col·lectius i associacions, treballant temes com l’alimentació saludable, els grups de criança, les millores de les condicions de treball, entre d’altres.

Si teniu interès en l’acció comunitària en salut que s’està desenvolupant al barri de Poble Sec consulteu l’estudi que trobareu en aquest enllaç.