“La Lita és una dona alegre i decidida que no aparenta tenir setanta-quatre anys. Va arribar al barri del Carmel des d’Extremadura l’any 1950, quan en tenia deu, acompanyada dels pares i de cinc germans”.- així comença l’historia de la Lita, una dona combativa implicada en la salut del seu barri, una d’aquelles dones que es preocupen per la millora del seu entorn de forma totalment voluntària i desinteressada.

La Lita no és un personatge real – encara que ho podria ser– sinó un personatge fictici que, a través de la seva història de vida i la de la seva família, ens sensibilitza sobre els determinants socials de la salut a través d’un llibre amb el seu nom.

El projecte de la Lita i un conjunt ampli d’altres iniciatives formen part de l’estratègia d’acció comunitària al barri del Carmel de Barcelona per millorar la salut de la població, amb la participació i implicació del veïnat.

salut-comunitaria_0011_carmel-03Aquesta estratègia, que es remunta a inicis de l’any 2000, s’articula i dinamitza al barri des de dos espais. D’una banda, a través de la Comissió de Salut del Pla Comunitari del Carmel, també anomenat Carmel Amunt. I d’altra banda, des de les iniciatives emmarcades en la metodologia APOC (Atenció Primera Orientada a la Comunitat) en què s’inspira el CAP Carmel i des d’on també es promou la creació d’actius en salut per al barri, com per exemple seria el cas de la coral CAISEF (canta i sé feliz), que s’utilitza com un recurs on derivar a les persones que pateixen dolor articular.

En aquesta estratègia i desenvolupament d’accions hi participen gran quantitat de serveis i entitats del barri, i cadascuna des de la seva especificat hi contribueix a l’impuls d’accions (CAP Horta 7D, l’equip de Serveis Socials, l’Agència de Salut Pública de Barcelona, la tècnica de barri del districte, la biblioteca municipal, l’Associació Tres Turons, el mercat municipal, diferents escoles del barri, diferents serveis d’atenció a la gent gran, i una associació molt activa de dones del barri: Associació 40 p’arriba – 40 p’abajo).
salut-comunitaria_0012_carmel-02Actualment, un dels determinants de la salut detectats, més enllà del propi urbanisme del barri, és el de la pobresa energètica, ja que hi ha persones que empitjoren la seva salut com a conseqüència de patir fred a casa. S’està treballant conjuntament el tema per a poder detectar aquests casos a partir del xarxa comunitària i canalitzar-los cap a una solució en la qual estiguin implicats els poders públics.

Si teniu interès en l’acció comunitària en salut que s’està desenvolupant al barri del Carmel consulteu l’estudi que trobareu en aquest enllaç.