iem

inscripcio_1

Dante Lab Dartmouth College

En aquest recurs hi ha digitalitzats més de 75 comentaris de la Divina comèdia, des dels primers comentaristes medievals (Jacopo Alighieri, Ottimo commento, Giovanni Boccaccio, etc.) fins als comentaristes més recents (Anna Maria Chiavacci, Nicola Fosca, Robert Hollander, etc.). A més del poema original italià, en l’edició de Petrocchi, també hi ha la traducció anglesa de Henry Wadsworth Longfellow (1867), la traducció francesa d’Alexandre Cioranescu (1964) i la traducció alemanya de Karl Streckfuss (1854). També té un cercador que permet buscar paraules clau en els materials digitalitzats.

Princeton Dante Project

Aquest web té digitalitzada l’obra sencera de Dante. A més, té un cercador que et permet buscar paraules clau en els textos dantescos, en comentaris i en notes filològiques. L’apartat audiovisual també és molt complet: s’hi poden trobar des de les il·lustracions de Gustave Doré fins a mapes i diagrames de l’univers dantesc, passant per la Divina comèdia gravada en veu alta en italià i en anglès. La part bibliogràfica conté informació diversa sobre Dante (bibliografia dantesca, una biografia del poeta, una introducció a la Divina comèdia, etc.).
 

Dante Online

Aquest recurs, patrocinat per la Società Dantesca Italiana, conté les obres completes de Dante digitalitzades. A més, conté una llista de tots els manuscrits que es conserven de la Divina comèdia, una bona part dels quals està digitalitzada. També té un apartat que tracta la biografia de Dante, i un cercador que et permet buscar tant a les obres com als manuscrits.

World of Dante

Aquest web conté recursos multimèdia pensats per facilitar la comprensió i estudi de la Divina comèdia: conté una galeria d’il·lustracions del poema (per exemple, del manuscrit Yates o les il·lustracions que va fer Salvador Dalí), mapes interactius, diagrames, música que apareix al text dantesc i una línia del temps amb els esdeveniments i la gent que Dante cita al seu poema.

Danteworlds

Aquest web està estructurat com un viatge interactiu i multimèdia pels tres reialmes que visita Dante a la seva Divina comèdia. Cada cant del poema està explicat en detall, a més de tenir explicacions, àudios i representacions artístiques per comprendre millor el text dantesc. 

Digital Dante

Aquest web, a més de tenir digitalitzat el Commento Baroliniano, també hi ha els cants explicats detalladament en anglès. L’eina “Intertextual Dante” et permet veure la intertextualitat que té el text dantesc amb l’obra del poeta llatí Ovidi: a la columna de l’esquerra hi ha el text dantesc i a la columna de la dreta el text d’Ovidi dels quals Dante extreu passatges. D’altra banda, el web també ofereix materials diversos pel que fa al món visual i musical en relació al món dantesc, així com una petita selecció de traduccions angleses digitalitzades de l’obra de Dante. 

Divina Commedia in HD

En aquest canal de Youtube hi ha explicats, en italià, cada cant del poema dantesc d’una manera sumària. Els vídeos, a més, van acompanyats de música i imatges i, moltes vegades, d’animacions 3D que permeten imaginar-se més fàcilment l’univers dantesc. A la descripció de cada vídeo hi ha un enllaç per aprofundir més en el cant en qüestió. Els vídeos tenen subtítols en italià i anglès.

Dominío público

Aquest recurs recull diverses obres de Dante (la Divina commedia, la Vita nuova, el Convivio, el De Monarchia, etc.) en llengua original, però també en traduccions castellana, anglesa i alemanya. Totes els documents són de domini públic i es poden descarregar en PDF.
 

Revista Tenzone

Tenzone és la revista de l’Associación Complutense de Dantología, un espai en què s’organitzen esdeveniments acadèmics i culturals que permeten la difusió i l’estudi de l’obra de Dante i el seu període històric. Des de finals dels anys noranta, entre aquesta associació i nosaltres, la Societat Catalana d’Estudis Dantescos, s’ha creat un lligam molt important, la qual cosa ha fructificat en l’organització de diversos congressos i jornades d’estudi.

Società Dantesca Italiana

Aquesta associació científica, formada l’any 1888, està dedicada a l’estudi de l’autor florentí. Són particularment importants les edicions crítiques que han publicat de l’obra de Dante. L’associació també organitza lectures, seminaris i congressos.

Lectura de la Divina comèdia de Vittorio Sermonti

Vittorio Sermonti (1929-2016) va ser un escriptor, traductor i dantista italià. L’any 1897 va recitar i comentar els cent cants de la Divina comèdia, amb la col·laboració del filòleg Gianfranco Contini, a la ràdio italiana RAI. Aquest enllaç ofereix l’enregistrament, fet l’any 1992, d’aquestes lectures. A part de l’obra dantesca, aquest canal de youtube també ofereix la lectura i el comentari que Sermonti va fer de Les metamorfosis d’Ovidi i l’Eneida de Virgili.

Dante in Translation

Aquest curs en línia de la Universitat de Yale ofereix una introducció de Dante a partir de la lectura de la Divina comèdia i una selecció de les seves obres menors (Vita nuova, Convivio, De vulgari eloquentia, Epístola a Cangrande), impartida pel professor Giuseppe Manzzotta. Els materials (vídeos i transcripcions dels vídeos) es poden descarregar.

Renaissance Dante in Print (1472-1629)

Aquest enllaç és el web de l’exhibició Renaissance Dante in Print, en exposició entre 1993 i 1994, primer a la Universitat de Notre Dame i després a la Newberry Library de Chicago.

Lectura Dantis Andreapolitana

Aquest web ofereix la lectura de la Divina comèdia que es va fer a la Universitat St. Andrews. Diversos professors i dantistes rellevants llegeixen i comenten diferents cants (les lectures duren una hora aproximadament).

Dante’s Library

En aquest enllaç hi ha informació sobre les fonts que va poder consultar Dante a l’hora de compondre la seva Divina comèdia: ofereix al lector un passeig per la biblioteca de Dante. Aquest recurs és interessant perquè, a part que encara està en curs i es va actualitzant constantment, ofereix informació valuosa sobre les obres i els autors que va consultar Dante, així com imatges, informació i bibliografia bàsica.

Stanford Encyclopedia of Philosophy

Aquest enllaç us dirigeix a l’entrada de l’Enciclpèdia de Filosofia de Stanford dedicada a Dante Alighieri.

Leggere Dante

Aquesta iniciativa, duta a terme per la Società Dantesca Italiana, és un intent de presentar i difondre l’obra de Dante. Per veure les xerrades (aproximadament duren uns 10 minuts), cal accedir als panells que hi ha a dreta i esquerra del web.