Veus és la iniciativa de la UAB perquè estudiants de doctorat, personal d’ investigació, d’administració i serveis i alumni puguin fer divulgació de la ciència a la societat en format de xerrades.

Veus té l’objectiu de divulgar el coneixement per tal de fomentar la cultura científica i l’esperit crític de la societat i donar a conèixer idees inspiradores i transformadores sorgides de la comunitat universitària. La segna edició va tenir lloc, coincidint amb la Setmana de la Ciència, el 17 de novembre a la Sala Teatre de la Universitat, podeu veure aquí les 6 xerrades de l’edició.

Què se’n fa d’aquell mitjó foradat i desaparellat que ja no vull?

T’has preguntat mai on acaba la roba que elimines del teu armari perquè ja no la vols? Cada dia, només a Catalunya, es generen tones i tones de residu tèxtil. Però què se’n fa d’aquest residu? I quin impacte té la seva gestió en el medi ambient? En aquesta xerrada, la doctoranda Gemma Morell Delgado, de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB, ens guiarà a través del recorregut que pateix la roba quan l’eliminem dels nostres armaris, identificant quins són aquells aspectes que fan que la gestió del residu tèxtil tingui un major o menor impacte en el medi ambient. 

Gemma Morell

Transformant el CO2: de residu a recurs

En aquesta xerrada, exploro la problemàtica de les emissions de CO₂, subratllant la necessitat de no només reduir-les, sinó també de transformar-les en un recurs útil. La meva recerca se centra en la captura del CO₂ de les emissions industrials i la seva conversió en àcid fòrmic mitjançant electricitat. Aquest àcid, quan és consumit per microorganismes, genera àcid 3-hidroxipropiònic, que s’utilitza per produir bioplàstics biodegradables. Encara que aquest procés es troba en fase de laboratori, representa una alternativa significativa per abordar el canvi climàtic i construir un futur més sostenible.

Zainab Ul Kausar

La revolució silenciosa: cap a una Europa laboralment justa

Ester Parareda

De les fake news a la (veritable) desinformació

Ja fa anys que sentim a parlar de “fake news”, de postveritat… Potser per això pensem que coneixem el fenomen de la desinformació. Segur? Si desmuntem la narrativa mediàtica sobre la desinformació, veiem que hi ha força afirmacions dubtoses. A més, la recerca moltes vegades no recolza el que diuen els mitjans. Així veiem que no en sabíem tant com ens pensàvem i, encara més important, aprenem que la veritable desinformació no són les anomenades “fake news” sinó la desconnexió entre el debat públic i el coneixement especialitzat. Ara bé, hi ha vies de solució. 

Miquel Urmeneta

Mes enllà de les paraules: el poder de la veu en la interpretació de conferències

En un món on la globalització és cada cop més present, la tasca dels intèrprets com a ponts entre llengües i cultures esdevé essencial per establir una comunicació eficaç i de confiança. Tanmateix, la feina de l’intèrpret va molt més enllà de les paraules. En aquesta xerrada descobrirem la importància de la veu per tal que l’intèrpret transmeti al públic els missatges amb fidelitat, reflectint les emocions de l’orador original i afavorint la comprensió del públic, tot mantenint la professionalitat en cada moment.

Ana Isabel Pérez Real

Surfejant el dia a dia: mentalització i salut mental

Sergi Ballespí