Veus és la iniciativa de la UAB perquè estudiants de doctorat, personal de investigació, d’administració i serveis i alumni puguin fer divulgació de la ciència a la societat en format de xerrades.

Veus té l’objectiu de divulgar el coneixement per tal de fomentar la cultura científica i l’esperit crític de la societat i donar a conèixer idees inspiradores i transformadores sorgides de la comunitat universitària. La primera edició va tenir lloc, coincidint amb la Setmana de la Ciència, el passat 16 de novembre a la Sala Teatre de la Universitat, amb l’assistència de gairebé un centenar de persones, podeu veure aquí les 7 xerrades de l’edició.

From your waste to your face. Biosurfactantes

El modelo consumista que tenemos en la actualidad no es sostenible. Estamos utilizando más recursos de lo que podemos generar, produciendo a la vez toneladas de residuos que acaban en la naturaleza. Con ayuda de microorganismos podemos reducir esos residuos para generar ingredientes ecológicos y biodegradables que actúan como alternativa sostenible a ingredientes de la industria de origen químico.

Jose Antonio Bueno

¿Por qué es tan complicado sentirnos satisfechas y satisfechos con nuestros cuerpos?

Vivir en una sociedad que idealiza la apariencia y trata a las personas de forma desigual en base a su peso, talla, edad y etnia tiene mucho que ver con el descontento con la apariencia física que experimentamos en las distintas etapas de la vida y que nos afecta con especial intensidad a las mujeres. ¿Qué factores socioculturales dificultan que nos sintamos cómodas y cómodos en nuestro cuerpo? ¿Qué puede ayudarme a mejorar mis experiencias corporales y las de las demás personas?

Irene Subiza

Filant prim: una mirada arqueològica a les dones de la tradició tèxtil

El passat de la industria textil i, en concret, el coneixement tècnic de la seva práctica, ha estat invisibilitzat en la ciència en general i en l’arqueologia en particular, a causa en part, al fet d’estar relacionat amb una activitat majoritàriament femenina. Com era la industria textil en el passat? Quines tècniques s’empren actualment per al seu estudi? L’ús de recursos tècnics juntament amb l’estudi etnogràfic del treball textil en societat actuals i del nostre passat més recent ens permet explorar aquest coneixement ancestral, en aquest cas, durant l’Edat del Bronze al sudest de la Península Ibèrica.

Jose Vicente Ávila

Com combatre el canvi climàtic amb l’ajuda de la Intel·ligència Artificial

En el darrer any, hem sentit a parlar molt de la intel·ligència artificial i dels seus avantages per a la societat. Aquí trobareu una reflexió menys antropocéntrica i més enfocada a la temàtica ambiental actual, amb especial èmfasi en el canvi climàtic, de les utilitats d’aquesta eina: com pot contribuir a mitigar-ne les causes i quina efectivitat i viabilitat tenen les aplicacions basades en aquesta tecnología a llarg termini.

Martina Arasa. Bionàries

Prehistòria: eines i humanitat

L’origen de la humanitat és un dels temes que ha ocupat i preocupat més a la ciència. L’evidència de les primeres eines ha estat tradicionalment un dels elements sobre el qual s’ha fonamentat la idea de l’inici de la prehistòria, però sabem que no només es pot atribuir a aquesta qüestió. L’estudi de la tecnologia ens permet observar que algunes innovacions van ser decisives en l’evolució humana i fins i tot a partir d’alguns casos, es pot inferir que les eines podien tenir un ús que depassa la qüestió estrictament funcional com a eina de treball.

Antoni Palomo

Comprender el dolor desde la resiliencia: Vivir sin miedo

Cada día en España se quitan la vida 11 personas y es la primera causa de muerte no natural pero el suicidio se puede evitar y se puede prevenir con una buena educación emocional desde las edades tempranas. Este testimonio pretende contribuir, por una parte, a concienciar sobre esta grave problemática y por otra, a proporcionar herramientas que permitan a las personas que se encuentren en una situación de dificultad, a superarla.

Raquel Córdoba

L’esmorzar és l’àpat més important del dia?

En l’era de la informació infinita a l’abast de la nostra mà, la desinformació i les notícies falses entren al xat per omplir internet de contingut poc rigurós. Es calcula que el 30% d’aquestes notícies són sobre alimentació i això provoca que un acte tan quotidià com és menjar es converteixi en un dilema constant sobre el que és millor consumir o no. Desmentim mites instaurats a les nostres cuines mitjançant l’evidència científica.

Marina Campos.