Tu futuro (2017) – Assaig –
Amb aquest volum, la Premi Nobel Rita Levi-Montalcini vol transmetre a les generacions més joves els principis fonamentals que han inspirat el seu camí. Està dirigit fonamentalment als adolescents i assenyala els perills als quals estan exposats en la societat contemporània, oferint a la vegada una guia per afrontar la vida amb optimisme, confiança i valor.
Atrévete a saber (2013) – Assaig –
En aquest llibre, publicat a l’edat de 95 anys i revisat poc abans de morir, l’autora condensa tota la seva saviesa científica i la seva experiència com ésser humà, composant la seva pròpia visió del món. Centrat en l’univers que ella millor coneixia, el del cervell, toca temes com la protecció del medi ambient, els assaigs amb embrions, el tractament del càncer, la defensa dels drets humans i el vincle existent entre la recerca i l’ètica.
Las pioneras (2011) – Breus biografies de dones científiques –
“Este libro está destinado a las nuevas generaciones. Su objetivo es hacerlas conscientes de las fundamentales aportaciones científicas que hicieron sus antepasadas desde dos siglos antes de la era cristiana hasta el siglo XX.”
Per demostrar que les dones també tenen un passat, i un present, científic, les autores, Rita Levi-Montalcini i Giuseppina Tripodi, evidencien, a través de reduïdes biografies, les injustícies i dependències que les dones científiques van haver de patir al llarg dels segles.
Tiempo de cambios (2005) – Assaig –
L’espècie humana està destinada a l’extinció? Aquest destí suïcida és irremediable? És la seva agressivitat la causa principal de les guerres? Tots aquests perills requereixen una resposta. En una època tan crítica, quan està en joc la pròpia supervivència de moltes espècies, inclosa la nostra, es fa necessari un canvi radical en la forma de pensar i viure, aprofitant la facultat de raciocini, privilegi exclusiu de l’Homo sapiens.
L’as a la màniga (1999) – Assaig –
El cervell és l’as a la màniga que tenim tots i hem d’aprendre a fer jugar amb encert en la vellesa. L’autora explica com la pèrdua de cèl·lules que pateix el cervell amb el pas dels anys és compensada per un augment de les ramificacions i la utilització de circuits neuronals alternatius. I repassa la vida de cinc personatges il·lustres que van mantenir una gran activitat fins a una edat molt avançada: Galileo Galilei, Miquel Àngel, Ben Gurion, Bertrand Russell i Picasso.
Ressenya al bloc “La lectora corrent”, de Mercè Piqueras
Elogio de la imperfección (1999) – Assaig autobiogràfic –
Aquest llibre no és només el balanç d’una vida entregada a la recerca científica sinó també el testimoni lúcid d’una personalitat extraordinària. Tant la ciència com l’art, la política o la filosofia susciten el comentari agut de l’autora i posen de manifest la persona singular que va ser i que encara continua sent.