Natrix astreptophora (López-Seoane, 1885)
ESP Culebra de collar mediterránea EN Iberian red-eyed grass snake
Descripció
Colobra que pot arribar a fer 90 cm de longitud o fins als 120 cm en femelles. Presenta al voltant de 19 fileres d’escates carenades, a excepció de les escates més pròximes a la cua i a les escates ventrals. El cos de l’adult presenta una coloració dorsal de fons de tons bruns, grisos i, més ocasionalment, ataronjats i verds blavosos o turqueses. De forma vestigial a la coloració del juvenil, els adults poden presentar repartits al llarg del cos, diversos punts foscos més difuminats i, a la vora del coll, a vegades, també es pot apreciar unes taques brunes o fosques del collaret que tenen els juvenils. Ventralment, les escates tenen colors més pàl·lids de crema, taronja o blau, juntament amb taques fosques de formes rectangulars que es disposen de forma irregular (Burgos, s/f) (García-Salmerón et al., 2024).
Té un cap ben diferenciat de la resta del cos. És important destacar la presència d’una escata loreal entre les escates postnasal i preocular, com la resta de les Natrix. Es diferencia de la Natrix maura per tindre tres escates postoculars. El cap de l’exemplar adult no presenta gaires dissenys destacables. Les escames més dorsals del cap són llises i de la mateixa coloració que el cos; així i tot, les escames supralabials tenen franges fosques entre elles, mentre que les vores inferiors són de colors més semblants a les escames ventrals. Els ulls són grans, amb pupil·les rodones i l’iris de colors taronja i vermell (García-Salmerón et al., 2024).
Dimorfisme sexual: La diferència més notable és que les femelles arriben a tindre cossos més allargats que els mascles. Les femelles també tenen una coloració més uniforme, ja que gairebé no tenen vestigi de les taques fosques al llarg del cos o el collaret nucal, mentre que en mascles no acostumen a desaparèixer del tot (Burgos, s/f).
Juvenil: Tenen cossos amb coloracions més brunes. Presenten els punts negres ben contrastats i presenten un collaret de color blanc groguenc i un segon collaret de color negre a sota del primer. Aquests, desapareixeran, total o parcialment, a mesura que l’individu creixi. Cal remarcar que aquests collarets sovint es veuen dividits per l’eix vertebral, especialment el segon. A partir dels collarets, el cap és d’un color més fosc a excepció de les escates pre i postoculars i les supralabials, les quals són de colors més clars (García-Salmerón et al., 2024).
Hàbitat
Pot trobar-se en diferents hàbitats de climes eurosiberians. Algunes poblacions prefereixen viure a prop de zones de boscos d’alzinars, fagedes, rouredes, suredes… Altres poblacions, sobretot a les regions més àrides, viuen més a prop de rius, llacs, pantans, aiguamolls i prats fluvials (García-Salmerón et al., 2024).
Distribució
S’han enregistrat observacions tant a la península Ibèrica com al nord-est d’Àfrica. A la península es troba distribuïda a totes les províncies, tot i que en certes regions com el sud de Múrcia i bona part d’Almeria, gairebé no se’n troben a causa de l’aridesa.
També pot trobar-se en un gran gradient altitudinal, ja que s’ha pogut trobar tant a nivell del mar com a 3200 metres d’altitud a Serra Nevada (Pleguezuelos, 2018).
Estat de conservació
Categoria global IUCN (2016): Preocupació Menor LC (García-Salmerón et al., 2024)
Categoria Espanya IUCN (2002): Preocupació Menor LC (Pleguezuelos, 2018)
Donat que és una espècie que fins fa poc era considerada subespècie de la Natrix natrix, hi manca més informació respecte a la seva distribució geogràfica i al seu estat de conservació. Tanmateix, tot i la seva ampla distribució, les observacions locals semblen estar disminuint, com és el cas del delta de l’Ebre (García-Salmerón et al., 2024).
Galeria d’imatges
Bibliografia
Burgos, J.F; Natrix astreptophora. (s/f). Asociación Herpetológica Timon. https://www.asociaciontimon.org/especies/natrix-astreptophora/
García-Salmerón A., Carbonell-Morales G., Torres-Orriols N., Martínez-Silvestre A., Baena-Crespo O., Mora-Rueda C., Melero J.A., Loras-Ortí F., Valera-Florensa J., Rivera X., Maluquer-Margalef J. Guía dels rèptils de Catalunya (Barcelona: Editorial Cossetània; 2024)
Pleguezuelos, J. M. (2018). Culebra de collar mediterránea – Natrix astreptophora. En: Enciclopedia Virtual de los Vertebrados Españoles. Sanz, J. J., Martínez-Freiría, F. (Eds.). Museo Nacional de Ciencias Naturales, Madrid. http://www.vertebradosibericos.org/