En aquest número que tanca l’any 2014, us presentem el resum de les exposicions elaborades per les biblioteques de la UAB durant el segon semestre. Hi podreu trobar les referències tant de les exposicions virtuals com presencials, amb seleccions de bases de dades, enllaços a bibliografia, articles especialitzats, imatges i recursos web que configuren aquestes realitzacions. Recordeu que podeu consultar el contingut complet de totes les exposicions a la pàgina del Dipòsit Digital de Documents de la UAB (DDD) mitjançant l’enllaç http://ddd.uab.cat/collection/expbib o bé a les adreces electròniques que s’adjunten en aquest article.

 

BIBLIOTEQUES UAB A L’ENTORN DEL 1714

Exposicions presencials i virtuals
Setembre – octubre 2014
http://pagines.uab.cat/biblioteques1714

BCT1714BCal esmentar les exposicions muntades per la Biblioteca de Ciència i Tecnologia, la Biblioteca de Ciències Socials i la Biblioteca d’Humanitats i la Cartoteca, per commemorar el Tricentenari de l’11 de setembre de 1714. Tot un recull d’articles, recursos i eines bibliogràfiques per conèixer el llegat d’una societat molt viva, comprendre el significat d’una desfeta i afavorir la reflexió sobre el nostre futur.BCS1714B

Per poder portar a terme aquesta exposició col·lectiva es va comptar amb l’inestimable ajuda dels professors: Lluís Roura i Aulinas, del Departament d’Història Moderna i Contemporània; Sebastià Solé i Cot, del Departament de Dret Públic i de Ciències Historicojurídiques; Agustí BH1714BNieto-Galán, del Centre d’Història de la Ciència (CEHIC), i Francesc Xavier Vall Solaz, del Departament de Filologia Catalana. Tots ells hi van col·laborar amb diversos articles que podeu llegir a la web de l’exposició i que donen una visió dels fets històrics del 1714.BH1714A

També hem de destacar l’ajut del Servei d’Informació Bibliogràfica i de Documentació d’Història, Llengua, Literatura i Art de Catalunya (SIBHIL·LA) que ha col·laborat amb una extensa bibliografia sobre els esdeveniments del 1714.

 

 

BIBLIOTECA DE CIÈNCIA I TECNOLOGIA

Salvadoriana. El gabinet de curiositats de Barcelona
Exposició presencial
Setembre 2014

Conjuntament amb l’exposició del Tricentenari, la Biblioteca de Ciència i Tecnologia va fer una ressenya presencial de l’exposició «Salvadoriana: el gabinet de curiositats de Barcelona», organitzada per l’Institut Botànic de Barcelona i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Es va inaugurar el mes de maig de 2014 i es pot visitar fins l’abril de 2016.

Savadoriana1

 Salvadoriana pretén mostrar i redescobrir un tresor del patrimoni científic de Barcelona que durant molt de temps ha estat amagat al públic: el gabinet de curiositats de la natura. Aquesta col·lecció és fruit de la passió naturalista de diverses generacions de la família Salvador per reunir i catalogar, a la rebotiga de la seva farmàcia del carrer Ample de Barcelona, tot allò que els despertava la seva curiositat.

Savadoriana2

Mitjançant un vídeo il·lustratiu, exhibit a la vitrina petita de la Biblioteca, vam poder fer-nos una idea d’aquesta interessant mostra que recrea el que eren els gabinets de curiositats dels segles XVII i XVIII, on totes les peces apareixien etiquetades i classificades sistemàticament amb l’objectiu de comprendre i explicar la natura.

 

Ciència i poesia
Exposició presencial i virtual
Octubre – novembre 2014
http://pagines.uab.cat/cienciaipoesia/

Poesia7Coincidint amb el 14è Festival Nacional de Poesia que es va celebrar a Sant Cugat el proppassat mes d’octubre, la Biblioteca de Ciència i Tecnologia va muntar una exposició que, amb el títol «Ciència i poesia», feia una selecció de poemes que tenen la ciència com a font d’inspiració.  L’objectiu era mostrar les diferents interpretacions que el llenguatge poètic fa del món científic, des de l’antiguitat fins a l’era actual.

L’exposició abasta una àmplia mostra de diverses formes de fer poesia científica: des de la visió atomista de Demòcrit i Empèdocles, divulgada per Titus Lucreci (94 aC – 55 aC) a la seva obra De rerum natura, fins  a l’experimentació visual i mètrica que el professor David Jou, catedràtic de Física de la UAB, presenta en els seus poemes El nombre π, La taula periòdica i Rellotge de sorra… passant pel paral·lelisme entre les matemàtiques i l’art en el poema El binomio de Newton es tan bello como la Venus de Milo de Fernando Pessoa (1888-1935) o la descripció de Rafael Alberti (1902-1999) sobre la bellesa i aplicacions del número φ [phi] en el seu poema A la divina proporción. Fins a vint-i-dos personatges, amb un recull de la seva obra i biografia que podeu trobar a l’adreça web assenyalada.

Poesia4

L’exposició presencial es va repartir entre les vitrines de l’entrada de la biblioteca, el hall i la sala general. A més dels poemes exhibits, també es van poder veure una sèrie de vídeos on es recita poesia científica, un recull de poemes sobre matemàtiques a partir de la conferència de Xavier Xarles La poesia de les matemàtiques, així com un muntatge planetari amb poemes d’Assumpció Forcada. Per acabar, a la sala general, es van desplegar poemes dedicats a personatges del món de la ciència.

 

Any Internacional de la Cristal·lografia 2014
Inclou tres exposicions presencials i virtuals
http://pagines.uab.cat/cristallografia2014/
http://ddd.uab.cat/record/115679

Cristalo01 Organitzat conjuntament per la UNESCO i per la Unió Internacional de Cristal·lografia (IUCr),  l’Any Internacional de la Cristal·lografia 2014 (IYCr2014) commemora el centenari del descobriment de la difracció de raigs X, un avenç que va permetre l’estudi detallat de la matèria cristal·lina.

La Biblioteca de Ciència i Tecnologia, amb el suport de l’Àrea de Cristal·lografia i Mineralogia del Departament de Geologia, ha participat en aquests actes commemoratius organitzant tres exposicions: la primera va ser presentada a finals del 2013 amb el títol La cristal·lografia i els premis Nobel.  La segona, que vam poder gaudir de forma presencial durant els mesos de març i abril de 2014, es va fonamentar en La cristal·lografia i les tècniques de la difracció. La tercera i última tanca l’any 2014  i en parlem tot seguit:

On són els cristalls?
Exposició presencial i virtual
Desembre 2014 – gener 2015
http://pagines.uab.cat/cristallografia2014/

Els cristalls estan presents en el éssers vius, a l’aigua, a les roques, als aliments, als fàrmacs, a les noves tecnologies i a tots elements que envolten la nostra vida quotidiana: al despertador, al dentífric, a la xocolata de l’esmorzar, al maquillatge, al telèfon mòbil… Vivim, doncs, en un món ple de cristalls. Alguns són prou grans per ser observats a ull nu, en d’altres són microscòpics. Les seves propietats varien segons l’ordenament dels seus àtoms, la seva composició química i la seva estructura interna. Fins i tot, un mateix element com l’aigua pot adoptar diverses formes cristal·lines: en congelar-se dóna lloc a cristalls de gel, i el gel té menor densitat que l’aigua líquida, particularitat d’una gran transcendència a nivell geològic i biològic.

Cristalo04L’exposició On són els cristalls?, muntada a les vitrines de la Biblioteca de Ciència i Tecnologia, és un reflex d’aquesta quotidianitat, representada per  un ventall de materials i d’objectes que ens fan adonar de l’existència d’aquests cristalls i de la seva importància, encara que no en siguem conscients.

 

BIBLIOTECA DE CIÈNCIES SOCIALS

Els transgènics i la seva patentabilitat. Implicacions en la realització dels drets humans.  Presentació de llibre de Júlia Lladós.
Exposició presencial i virtual
Octubre-novembre 2014
Acte de presentació del llibre el 28 d’octubre 2014
http://www.bib.uab.cat/socials/exposicions/transgenics

Colsing

Els aliments transgènics són, avui per avui, objecte d’una forta polèmica. No hi ha entre els especialistes del tema un acord sobre les seves repercussions en la salut dels consumidors. Atesa la controvèrsia, cal mantenir una actitud amatent.

Aquesta exposició, que es va configurar a l’entorn de la presentació del llibre de Júlia Lladós Els transgènics i la seva patentabilitat. Les repercussions per als drets humans, fa palès que, amb l’entrada en vigor de l’Acord sobre els aspectes dels drets de la propietat intel·lectual relacionats amb el comerç el 1995, els transgènics esdevenen un bé d’interès privat, patentable sense reserves. Per això, l’aparició de l’esmentat tractat, fa ja més d’una dècada, posa en perill el compliment d’aquells instruments de protecció de la diversitat biològica dirigits a garantir la seguretat en la biotecnologia moderna.

TransgeACinquè premi de recerca en drets humans, el llibre de Júlia Lladós és un motiu per a la reflexió i representa el pas de la seva autora de la Ciència Política al Dret. Graduada en Ciències Polítiques, amb dos màsters i una visió global dels drets humans després de la seva estada a les Nacions Unides, Júlia Lladós treballa actualment en el doctorat sobre «Sustainability, European Law and Food Waste Prevention» en l’àmbit del Centre d’Estudis de Drets Humans i es membre de l’equip de la càtedra Jean Monnet que ocupa la doctora Maria Teresa Freixes de la UAB.

Per últim, cal destacar que l’acte de presentació del llibre es va fer a la sala de catàlegs de la Biblioteca el passat 28 d’octubre, amb la presencia de l’autora,  Júlia Lladós Vila, a càrrec de:

• El doctor Lluís Tort Bardolet, vicerector de Projectes Estratègics i Planificació de la UAB.
Ÿ• El senyor Miquel Puig i Roig, director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament.
ŸŸ• La doctora Maria Teresa Freixes Sanjuán, catedràtica del Departament de Ciència Política i Dret Públic. Àrea de Dret Constitucional  de la UAB.

TransgeB

 

BIBLIOTECA DE COMUNICACIÓ I HEMEROTECA GENERAL

Cinema: crítica, filosofia, estètica
Exposició presencial
Juliol – setembre 2014

El cinema permet observar situacions que no tenen res a veure amb l’experiència quotidiana. La recreació d’aquests mons és possible mitjançant els trucatges que els tècnics d’efectes especials són capaços d’elaborar. Es tracti d’un espai familiar, estrany, fictici o real, l’estètica que el descriu serveix per a presentar l’acció geogràfica, social i dramàtica, i és determinant per a crear l’atmosfera apropiada. L’ús de la llum i el color, el decorat, el tractament dels indrets… són les eines que fan que un mateix indret pugui aparèixer en diferents gèneres.

CinemaA

Aquesta exposició, que vam poder gaudir durant els mesos d’estiu, la van conformar diverses monografies i revistes especialitzades, així com alguns DVD relatius als aspectes més teòrics de l’art cinematogràfic. La mostra va incloure autors consagrats com J. Aumont, D. Bordwell, F. Casetti, M. Cousins, G. Deleuze, S.M. Eisenstein, J.L. Godard, R. Gubern, S. Kracauer, C. Metz, J. Mitry i S. Zunzunegui, entre d’altres.

A les vitrines de la BCHG vam veure un recull de 42 llibres, 10 revistes i 5 DVD provinents dels fons bibliogràfics de la biblioteca, un dels més importants de Catalunya sobre aquesta matèria, comparable al de la Filmoteca de la Generalitat. Podeu sol·licitar un llistat dels documents exposats  mitjançant el servei Pregunt@.

 

Guions
Exposició presencial
Setembre 2014

El guió és el text en el qual s’exposa, amb els detalls necessaris per a la seva realització, el contingut d’una pel·lícula o d’un programa de ràdio o televisió.  Inclou el text més les indicacions tècniques per tal que es pugui dur a terme, però és invisible pel públic. No ens adonem, però és l’estructura sobre la qual es crea qualsevol programa o pel·lícula. Guions01

Aquesta exposició presencial va aplegar documents sobre diferents tipus de tècniques de guió segons el mitjà i el format: cinema, ràdio o televisió i per a una sèrie, una pel·lícula o un programa. També va comptar amb una petita mostra de guions premiats i les seves pel·lícules, així com guions de ràdio i televisió. Podeu solicitar un llistat dels documents exposats mitjançant el servei Pregunt@.

 

El procés sobiranista
Exposició presencial i virtual
Desembre 2014 – gener 2015
http://blogs.uab.cat/comunicacio/2014/12/04/exposicio-sobre-el-proces-sobiranista/

Sobiranista01Des de l’any 2006, data en que es va aprovar la reforma de l’Estatut de Catalunya, i els posteriors recursos presentats davant el Tribunal Constitucional amb sentència de l’any 2010, són molts els materials editats sobre la situació política a Catalunya. El CEDOC (Centre Documental de la Comunicació)  ha anat incorporant al seu fons una gran part dels documents publicats sobre aquest tema: informes i dictàmens, programes electorals, llibres i DVD.

Aquesta exposició, que tanca l’any 2014 i enceta el 2015, mostra una selecció dels materials que la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General ha anant recollint des de l’any 2005 fins ara sobre el procés sobiranista. Es pot demanar un llistat dels documents al servei Pregunt@.

 

BIBLIOTECA D’HUMANITATS

Bimil·lenari d’August
Exposició presencial i virtual
Juliol – setembre 2014
http://pagines.uab.cat/august/

August01

El 19 d’agost de l’any 14 va morir el primer emperador romà, August (63 aC – 14 dC). Adoptat pel seu oncle Juli Cèsar, August (Cèsar Octavi August) va continuar la tasca política del seu predecessor i va consolidar el que aquest no va poder assolir: la forja d’un nou sistema polític autocràtic que anomenem imperi. La seva habilitat política, capacitat de convicció i ambició, junt amb la necessitat de Roma de tenir pau després de les turbulències dels darrers temps de la república, van ser factors determinants del seu èxit polític.

August02Des del Departament de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana de la Universitat Autònoma de Barcelona en col·laboració amb la Biblioteca d’Humanitats, es va realitzat aquesta exposició per tal de commemorar el bimil·lenari d’aquesta mort. Projectes i activitats realitzades a l’entorn d’August –una figura cabdal per la història de Roma, l’imperi i les seves províncies, particularment Hispània–  van donar l’oportunitat de conèixer més sobre el seu llegat.

 

Homenatge a Amadeu-Jesús Soberanas i Lleó
Exposició presencial i virtual
Setembre – octubre 2014
http://blogs.uab.cat/bhfilologia/2014/09/26/amadeu-jesus-soberanas-i-lleo-1938-2014-en-homenatge/

Soberanas02Aquesta exposició es va fer en homenatge al professor Amadeu Soberanas, catedràtic del Departament de Filologia Francesa i Romànica de la Facultat de Lletres de la UAB (1990-2008), que va morir el mes d’abril. Editor, lexicògraf, bibliògraf, erudit i, per damunt de tot, professor, Soberanas va impartir classes d’història de la llengua, lingüística romànica i història de l’escriptura. Des de la seva incorporació a la UAB va formar part del Grup de Lexicografia i Diacronia.

Soberanas01

La Sala de Revistes de la Biblioteca d’Humanitats va acollir una exposició bibliogràfica sobre els treballs de Soberanas en els diversos àmbits d’investigació, així com una selecció de la seva generosa donació a aquesta Biblioteca. La mostra va estar coordinada pel professor Jordi Cerdà i Subirachs.

 

Agitada calma antes de la tormenta
Bewegte Ruhe vor dem Sturm
Exposició presencial
Setembre – octubre 2014

Agitada01

Exposició didàctica organitzada pel Fòrum Cultural d’Àustria amb motiu dels actes commemoratius del centenari de la Primera Guerra Mundial.
La sala de revistes de la Biblioteca d’Humanitats va exposar 11 panells amb fotos i textos bilingües per presentar els principals corrents culturals, socials i artístics d’Àustria abans de l’esclat de la Guerra: la Secessió Vienesa, el modernisme, la psicoanàlisi, la dodecafonía, la cultura del cafè, els moviments feministes, el sionisme, el pacifisme …

 

Homenatge a Paco Ibáñez
Exposició presencial
Octubre 2014 PacoIbañez01

L’Arxiu Occità (Institut d’Estudis Medievals), la càtedra José Agustín Goytisolo, Cultura en Viu, el Centre de Recursos Pedagògics del Prat de Llobregat i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat van organitzat un acte d’homenatge el proppassat 15 d’octubre al cantautor Paco Ibáñez, en reconeixement a la seva tasca divulgadora de la poesia hispànica.

L’equip format per Antoni Rossell, director de projecte (UAB);  Susanna Rafart, sotsdirectora i coordinadora del pla didàctic (Centre de Recursos Pedagògics del Prat de Llobregat);  María Elena García López, professora de l’IES Júlia Minguell de Badalona; i professors de diverses escoles i instituts, ha elaborat una sèrie de recursos didàctics amb l’objectiu que els alumnes coneguin d’una manera molt més àgil i ràpida el patrimoni literari hispànic en les seves diferents llengües mitjançant la música i l’expressió oral.

PacoIbañez02

La Biblioteca d’Humanitats va col·laborar en l’elaboració de l’exposició bibliogràfica a les vitrines de la Sala de Revistes. En ella es van poder veure alguns treballs de Paco Ibáñez al costat dels poemes originals. Clicant aquí trobareu fotografies de l’exposició i el text de l’article «Paco Ibáñez: de la literatura i la seva música (de la teoria a la pràctica)», escrit pel professor Antoni Rossell.

 

Filosofia Oriental, Ciències Contemplatives i Psicologia  Transpersonal
Exposició presencial i virtual
Octubre 2014
http://pagines.uab.cat/filosofiaoriental/

FiloOriental01

Dins la psicologia, la psicologia transpersonal porta més de quatre dècades posant  l’atenció en les ciències contemplatives i en la filosofia oriental. Aquest corrent neix arran de l’interès d’un grup de psicòlegs, psiquiatres i psicoterapeutes (entre els quals Abraham Maslow i el psiquiatre Stanislav Grof) per expandir el marc de la psicologia humanista –més enllà del centre d’atenció sobre el jo— a l’estudi de la dimensió espiritual i trascendent de la naturalesa humana i de l’existència. Els seus fundadors pretenien integrar les tradicions místiques occidentals i orientals dins la psicologia científica moderna. L’orientació transpersonal sorgeix, doncs, de la trobada entre la psicologia occidental (en particular de les escoles psicoanalítica, jungiana, humanista i existencial) i les tradicions contemplatives d’Orient (especialment el budisme zen, el taoisme i l’hinduisme).

Aquesta exposició, realitzada amb la col·laboració d’Iker Puente i David Casacuberta, del Departament de Filosofia de la UAB, a la Biblioteca d’Humanitats pretén animar a filòsofs, psicòlegs, intel·lectuals, científics i creadors a interessar-se per les ciències contemplatives, la psicologia transpersonal i la filosofia oriental trascendint les etiquetes.

 

La Sibil·la: so, imatge, litúrgia, escena
Exposició presencial i virtual
Novembre 2014
http://pagines.uab.cat/sibila      

Exposició realitzada a la Biblioteca d’Humanitats amb motiu del Simposi Internacional «La Sibil·la. So. Imatge. Litúrgia. Escena» a la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB els dies 20 i 21 de novembre de 2014, organitzat pel Departament d’Art i Musicologia.

Sibil.la01

Què és la Sibil·la? Quins són els seus orígens? Quin simbolisme té aquesta figura i el seu cant? D’ençà que l’any 2010 la interpretació del «Cant de la Sibil·la» a l’Illa de Mallorca esdevingué part del patrimoni de la UNESCO, aquest personatge de la mitologia grega i romana s’ha posat d’actualitat.

Les sibil·les exercien de pitonisses en el món antic i els seus llibres profètics eren consulats per a conèixer el futur. Les seves profecies eren manifestades sempre en estat de trànsit i expressades en hexàmetres que es transmetien per escrit. El «Cant de la Sibil·la» és un drama litúrgic i cant gregorià de gran difusió a l’edat Mitjana. Malgrat que va ser prohibit al segle XVI, es va seguir representant durant la missa de la Nit de Nadal a totes les esglésies de Mallorca i a l’Alguer. Catalunya i el País Valencià l’han anat recuperant darrerament. Inicialment es cantava en llatí, però des del segle XIII es documenten versions en català, per la qual cosa es tracta d’una de les primeres expressions poètiques en aquesta llengua.

El Simposi Internacional va ser organitzat pels professors de la UAB Maricarmen Gómez i Eduardo Carrero, a la sala d’actes de la Facultat de Filosofia i Lletres. S’hi van poder escoltar també les ponències d’experts de diverses universitats. L’acte va finalitzar amb una reunió de treball de l’equip del projecte d’investigació «El patrimonio artístico y cultural como motor de desarrollo social y económico: El Canto de la Sibila».

 

Filosofia i justícia
Exposició presencial
Novembre 2014
http://blogs.uab.cat/bhfilosofia/2014/11/07/jornada-mundial-de-la-filosofia-2014-la-justicia/

FiloiJust01Durant el mes de novembre, la Biblioteca d’Humanitats va acollir al vestíbul de l’edifici l’exposició bibliogràfica «Jornada Mundial de la Filosofia 2014: la justícia». Aquesta exposició es va organitzar amb motiu de la celebració de la Jornada Mundial de la Filosofia el dia 21 de novembre, que enguany va estar dedicada a la justícia.

Aquesta jornada internacional, liderada per la UNESCO, se celebra des del 2002 i es va instituir per a destacar la importància d’aquesta disciplina, especialment entre la gent jove, i també per a subratllar que «la filosofia és una disciplina que estimula el pensament crític i independent i es capaç de treballar per a una millor entesa en el món en promoure la pau i la tolerància».

L’exposició va estar integrada per monografies dedicades a la justícia, des de l’antiguitat fins a l’actualitat. Així mateix, atès que el tema de la justícia apareix sovint en la literatura, la mostra es va completar amb obres de reconeguts autors que han fet de la justícia una constant de moltes de les seves creacions, com Dostoievski i Kafka. Finalment, es van incloure també unes quantes pel·lícules en les quals aquest tema d’alguna manera hi és present.

 

Figures artístiques o la màquina de la veritat
Exposició presencial
Novembre – desembre 2014

Com cada any, l’Archivium Lullianum, un grup de recerca adscrit al Departament de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana de la UAB, va organitzar una jornada acadèmica de celebració dedicada a Ramon Llull (Palma de Mallorca, 1232-1316). Enguany va ser la Facultat de Traducció i d’Interpretació de la UAB la que va acollir aquest acte, que va tenir lloc el dijous 27 de novembre.

Lull02Aquesta jornada commemorativa, que pretén difondre i recordar l’obra i el pensament d’aquest intel·lectual entre els estudiants universitaris, va ser complementada amb una exposició bibliogràfica a la Biblioteca d’Humanitats. Amb el títol «Figures artístiques o la màquina de la veritat» la mostra va estar dedicada a les figures del mètode racionalista del beat Ramon Llull i a les referències literàries de la seva obra.

 

 

Rosa Guerrero
Biblioteca de Ciència i Tecnologia – Servei de Biblioteques