Tanquem el segon quadrimestre de l’any amb l’habitual resum de les exposicions muntades  a les biblioteques de la UAB. Trobareu la informació ampliada i la galeria de fotos als enllaços que us adjuntem, així com a la pàgina del Dipòsit Digital de Documents (DDD) de la UAB. No us perdeu el recorregut per aquestes píndoles de ciència i cultura.

 

BIBLIOTECA DE CIÈNCIA I TECNOLOGIA

Dia Internacional de la Fascinació per les Plantes 2015
Exposició presencial i virtual
Maig 2015
http://blogs.uab.cat/bctotestudiants/2015/05/07/dia-internacional-de-la-fascinacio-per-les-plantes-2015/

PlantsDay2El passat 18 de maig es va celebrar el Dia Internacional de la Fascinació per les Plantes 2015 a escala internacional (Organització Europea per la Ciència de les Plantes, EPSO). Per commemorar-ho, la Unitat de Fisiologia Vegetal de la Facultat de Biociències va muntar a la Biblioteca una exposició on es van poder observar diferents tipus de llavors i de plantes, mètodes de germinació, cultius in vitro i hidropònics, així com una col·lecció de monografies i algunes revistes centrades en la investigació sobre fisiologia vegetal.

La mostra, que va restar a les vitrines durant tot el mes de maig, va permetre veure en directe el desenvolupament d’algunes de les plantes exhibides.

 

La ciència d’AlíciaAlicia2
Exposició presencial i virtual
Maig 2015
http://pagines.uab.cat/cienciaxllegir/content/alicia

En commemoració del 150è aniversari de la publicació d’Alícia al país de les meravelles, la BCT va fer al vestíbul un muntatge ben singular per tal de destacar la rellevància d’aquesta obra literària. L’exposició es va centrar en tres eixos:

• Una selecció de llibres per aprofundir en els aspectes matemàtics d’aquesta obra.
• Publicacions sobre matemàtiques recreatives, problemes i divertiments lògics de Lewis Carroll, l’autor d’Alícia.
• La influència posterior d’Alícia en les obres d’altres autors.

 

Ciència pel camí
Exposició presencial i virtual
Juny-juliol 2015
http://pagines.uab.cat/cienciaxllegir/

Cienciacami2Aquesta exposició, muntada al vestíbul de la BCT, mostra una selecció del fons bibliogràfic de la biblioteca relatiu a aquells llibres de divulgació, d’història i de ficció científiques que us poden aportar coneixements i, alhora, entretenir. Des de fa tres estius, coincidint amb el final de curs, s’escull un tema i s’escenifica per tal de donar a conèixer als usuaris aquests autors, així com recomanar la lectura dels seus llibres.

L’exposició presencial remet a la pàgina web Ciència per llegir, que amplia el seu contingut de forma permanent. Aquest any, a més, s’ha fet coincidir l’exposició a la vitrina exterior amb la selecció de 12 investigadors reconeguts pel seu paper com a divulgadors. La seva biografia, obres comentades i més dades sobre la seva trajectòria professional en el món de la divulgació científica es poden consultar a la web esmentada.

 

BIBLIOTECA DE CIÈNCIES SOCIALS

Protecció legal a les víctimes de violència de gènere
LlibresPresentació dels llibres:
Protección de las víctimas de violencia de género en la Unión Europea
La orden europea de protección. Su aplicación a las víctimas de violencia de género
Exposició presencial i virtual
Maig-juliol 2015
www.bib.uab.cat/socials/exposicions/violenciagenere

Violencia3El dia 28 de maig la Biblioteca de Ciències Socials va acollir la presentació d’aquestes dues obres. Editats sota la direcció de Teresa Freixes Sanjuán, catedràtica de Dret Constitucional a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i Laura Roman Martín, professora de Dret a la Universitat Rovira i Virgili (URV), ambdós llibres són resultat del projecte europeu Epogender, finançat per la Comissió Europea en el marc del programa Daphne III.

Paral·lelament a aquest acte, la BCS va preparar una pàgina web sobre els dos llibres i la seva temàtica i va muntar una exposició presencial que inclou una àmplia selecció bibliogràfica dels fons de la biblioteca al voltant d’aquesta matèria.

 

BIBLIOTECA DE COMUNICACIÓ I HEMEROTECA GENERAL

Homosexualitat en els mitjans
Exposició presencial
Maig-juny 2015

HomosexualitatAmb motiu del Dia Internacional contra l’Homofòbia i la Transfòbia,  la BCHB va organitzar una exposició per tal de promoure la reflexió sobre la imatge que els mitjans reflecteixen del col·lectiu LGTB.

Llibres, anuncis publicitaris, pel·lícules i documentals de temàtica gai així com revistes i portades de publicacions generals que han tractat el tema van conformar l’exposició i van fer palesa la influència dels mitjans de comunicació i la publicitat sobre com la societat reacciona davant aquest col·lectiu. Podeu consultar aquí la llista dels documents exposats.

 

SeriesculteSèries de culte, culte a les sèries
Exposició presencial
Juliol-setembre 2015

En els mitjans s’acostuma a dir que un programa és de culte quan, independentment de criteris objectius de qualitat, es seguit amb devoció per un públic més o menys reduït. Pot ser una sèrie de gran qualitat o pot ser fins i tot considerada dolenta però, sigui com sigui, no podem deixar de veure-la. Són mostres artístiques minoritàries que desperten el fervor quasi religiós d’uns quants seguidors en principi però que, amb el pas del temps, poden arribar a tenir un públic massiu.

Aquesta exposició de la BCHG recull una selecció subjectiu d’algunes sèries considerades de culte, així com d’altres que també han gaudit d’una certa popularitat.

Podeu demanar al servei Pregunt@ la llista dels títols exposats i d’altres que per manca d’espai no es van poder exposar.

 

BIBLIOTECA D’HUMANITATS

Occità3Arxiu Occità, 20 anys d’occità a la UAB
Exposició presencial i virtual
Maig 2015
http://grupsderecerca.uab.cat/occita/content/20%C3%A8-aniversari

Occità1Durant el mes de maig van tenir lloc les vintenes Jornades Occitanes que organitza l’Arxiu Occità (Institut d’Estudis Medievals) de la UAB. La Biblioteca d’Humanitats ha col·laborat activament amb l’Arxiu durant aquestes dues dècades i, per celebrar-ho, es van programar diversos actes commemoratius.

L’exposició va ser inaugurada amb la lectura de poemes per part de poetes llatinoamericans. Conferències, col·loquis, concerts de música occitana i una selecció bibliogràfica a les vitrines de l’entrada de la BH van completar les jornades dedicades a aquesta temàtica. Podeu veure el programa d’actes que es van realitzar a la Web de l’Arxiu Occità.

Orpheu2

 

100 anys revista literària Orpheu
Exposició presencial
Maig 2015
http://blogs.uab.cat/bhfilologia/?s=orpheu

El Centro de Língua Portuguesa Camões de Barcelona, en col·laboració amb la Biblioteca d’Humanitats, va oferir una mostra bibliogràfica per conmemorar els 100 anys de la revista literària Orpheu.

L’exposició, que es va ubicar a la segona planta, s’inaugurà el 5 de maig amb la lectura de poemes per part de Sandra Boto del Centro Camões, i va concloure el 19 de maig amb la xerrada «La Generació d’Orpheu» a càrrec de Fàtima Freitas, professora de la Facultat de Lletres de la Universitat de Lisboa, especialista en poesia portuguesa del segle XX i autora d’una antologia poètica d’Orpheu.

 

Joan Veny, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes
Exposició presencial
Juny 2015

VenyÒmnium Cultural ha concedit aquest any el 47è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes al filòleg Joan Veny i Clar. Amb aquest motiu, durant el proppassat mes de juny, la Biblioteca d’Humanitats va exposar una selecció de l’obra del filòleg a les vitrines de la planta baixa.

Joan Veny, catedràtic de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona i membre de l’Institut d’Estudis Catalans, té una àmplia obra d’investigació en dialectologia i història de la llengua. Col·labora en la redacció de l’Atlas linguistique roman (del qual és president) i de l’Atlas linguarum Europae. En l’àmbit català dirigeix l’Atles lingüístic del domini català, investigació bàsica que té ja quatre volums publicats.

 

Consum responsable: un canvi de paradigma
Exposició presencial i virtual
Juny-setembre 2015
http://pagines.uab.cat/consumresponsable

ConsumrespUna exposició per apropar al públic la veu d’especialistes que volen donar resposta a moltes preguntes sobre el cost ambiental i social del consum actual –majoritàriament depredador i contaminant– i oferir eines per tal de practicar un consum responsable.

El material exposat es va articular en tres blocs temàtics: ambiental, econòmic i el consum com a eina del ciutadà. També s’hi va incloure la mirada filosòfica d’autors com Jean Giono o David H. Thoreau, aquest darrer considerat l’inspirador del moviment que actualment es coneix com a simplicitat voluntària.

ConRes2

 

Rosa Guerrero
Biblioteca de Ciència i Tecnologia
Servei de Biblioteques UAB