VetMed Resource és una base de dades bibliogràfica adreçada als investigadors i estudiants veterinaris. Forma part d’un ampli ventall de productes documentals promoguts per CABI (Centre for Agriculture and Biosciences International): organització internacional sense ànim de lucre que té com a finalitat proporcionar informació i coneixements científics aplicats a resoldre els problemes de l’agricultura i el medi ambient a nivell mundial.
Aquest producte és l’hereu de les publicacions editades per CABI a principis de 1930 “Veterinary Bulletin” a la qual li va seguir “Index Veterinarius”. Ambdues promogudes pel Commonwealth Bureau of Animal Health (Central Veterinary Laboratory, Weybridge) com a principal font informativa en bibliografia veterinària mundial.
L’any 1972, aquestes fonts d’informació s’informatitzen constituint el CAB Abstracts Database, disponible en cintes magnètiques i accessibles en línia a través de distribuïdors documentals com Dialog, Dimdi, etcètera. Amb l’evolució de la tecnologia del CD-ROM, en els anys 80, es feia possible l’accés “in-situ” a l’usuari final, de manera que podien tenir accés a fonts especialitzades, independentment del temps invertit en la consulta. Així doncs, el 1989 va sortir CAB Abstracts en CD-ROM i el 1990 la seva secció de medicina veterinària: VETCD (Lee, 1992), (Taylor, 2009).
Amb l’evolució d’internet, i la necessitat d’una major especialització de les fonts d’informació apareixen l’any 2000 dues noves línies informatives: Animal Health and Production Compendium (AHPC) i AnimalScience.com. La primera és concebuda com una enciclopèdia adreçada al sector de la producció i salut dels animals de granja, mentre que AnimalScience.com incorporava informació bibliogràfica sobre producció i salut animal recollida dins la base de dades Cab Abstracts. Es mantindran aquestes dues línies fins que el mercat d’informació veterinari demandi l’existència d’un producte conjunt adreçat als professionals de la salut animal, que faci compatible la informació de l’AHPC amb la literatura de medicina i clínica veterinària existent al CAB.
Entre tant anaven evolucionant les diferents bases de dades biomèdiques, però l’investigador veterinari no acabava de trobar la seva font de referència amb eines com Scopus, Pubmed, o les alertes informatives de les revistes d’especialitat i els canals RSS (Buchannan, 2011), (Murphy, 2007).
L’existència d’una major especialització i qualificació professional, la sensibilització vers la formació continuada de les organitzacions del sector, l’interès progressiu en la medicina basada en l’evidència, la demanda d’informació existent en el col·lectiu veterinari, i la globalització en la distribució de malalties animals, fan que es plantegi seriosament un producte d’informació veterinària en línia que finalment surt a la llum el 2007 amb el nom de VetMed Resource.
La plataforma Vetmed està actualment hostatjada a la web de CABI i incorpora uns 120.000 documents a text complet, que inclouen articles, notícies, capítols de llibre i fitxes descriptives sobre salut i races d’animals. Té vincles amb la plataforma CAB-eBook de llibres electrònics publicats per CABI, que permet la seva interrogació simultània estant subscrit prèviament als seus continguts. També hi podrem trobar més de 200 articles d’articles de revisió sectorials publicats a CAB Reviews i les fitxes informatives sobre malalties i patògens d’animals de granja (Datasheets), dins AHPC.
La navegació per la plataforma és força intuïtiva amb funcionalitats de cerca per espècies, consultes per diferents grups d’animals domèstics i d’especialitat: Remugants, Porcí, Aviram, Cavalls, Peixos i Aqüicultura, Animals de Companyia, Exòtics, Animals de Zoo i Salvatges, i sobre Benestar i Comportament.
L’abast cronològic d’aquesta base de dades comprèn des del 1972 en endavant i s’actualitza setmanalment. Però si una cosa cal destacar és la funcionalitat del AHPC, que inclou més de 2.000 imatges, amb informació sobre medicaments, glossari veterinari, i apartats específics sobre seguretat alimentària, d’identificació de paràsits d’importància animal, i una cobertura d’abast mundial, en temes de salut i produccions animals. Darrers estudis han determinat que el veterinari que cerca informació científica trobarà satisfetes les seves necessitats informatives amb la combinació d’Scopus i VetMed, de forma molt exhaustiva i pertinent (Grindlay, 2012).
La informació inclosa a VetMed està interconnectada amb la interfície de recursos electrònics del catàleg de biblioteques de la UAB, de manera que clicant el botó “Consulta’l” podem saber si disposem o no dels proceedings, congressos, revistes o llibres electrònics en els resultats que hem obtingut. Així mateix, la cerca d’informació a través del compte personal “My Vet med” facilita la gestió de les cerques obertes, els registres guardats i la seva importació, per correu electrònic, impressió o guardant-los en format .ris, i la incorporació al gestor bibliogràfic institucional de la UAB (Mendeley) de forma indirecta sense gaires dificultats.
Només em queda per comentar-vos que VetMed, està adaptada a dispositius mòbils, la qual cosa facilita, i molt, la consulta i gestió de la plataforma en àmbits tant poc convencionals com la taula d’operacions d’una clínica veterinària, o la sala de munyir d’una granja de boví de llet. Veterinaris i ramaders, ja no teniu excuses per estar al dia!!!
Bibliografia consultada
Buchanan, Robert A., and Anne A. Wooldridge. “Staying current by searching the veterinary literature.” Journal of Veterinary Medical Education 38.1 (2011): 10-15.