Ara que ja ha passat un trimestre des que vam acabar el 2017, podem fer balanç i constatar que el 2017 ha estat un any de migracions tecnològiques per al Servei de Biblioteques. Vam començar l’any posant en funcionament una nova versió de la intranet del Servei amb noves prestacions i imatge renovada, utilitzant el programari Liferay.

A l’estiu es va estrenar la nova web, d’acord amb la imatge institucional actual, més visual i consultable en qualsevol format i dispositiu.

Durant la segona part de l’any vam migrar el sistema de gestió de biblioteques de Millennium a Sierra.  Això va permetre passar d’una instal·lació física del programari al CSUC a un model Software-as-a-Service (SAAS) al núvol. En paral·lel també es va canviar la part més visible per als usuaris amb  la instal·lació d’un nou Cercador dels recursos bibliogràfics de les Biblioteques UAB, accessible des de la pàgina principal de la web de Biblioteques http://www.uab.cat/biblioteques

En aquest cercador s’ajunten 3 eines que abans calia cercar per separat: el catàleg de les biblioteques, la biblioteca digital (Trobador+) i el Dipòsit Digital de Documents de la UAB (DDD).

En una sola cerca es poden trobar recursos d’informació com:

  • Llibres, revistes i altres materials físicament ubicats a les biblioteques
  • Recursos digitals als quals hi ha accés: llibres, revistes i bases de dades
  • Producció científica, tesis, documents de recerca, col·leccions patrimonials… tot el contingut del repositori institucional de la universitat.
  • Referències bibliogràfiques de bases de dades gratuïtes com Traces, PubMed, Dialnet…

Si el resultat de les cerques és un document físic hi trobareu el botó Demana’l que  permet fer la reserva i recollir-lo a la vostra biblioteca o posar-vos en llista d’espera si tots els exemplars estan prestats.

Si és un document electrònic (llibre, capítol de llibre, revista o article), els botons Consulta’l o PDF permeten accedir al text complet.

Quan el cercador ens retorna la referència bibliogràfica d’un document digital que no és a text complet, hi surt el botó Demana’l fora de la UAB, que enllaça amb el servei de préstec interbibliotecari i permet obtenir una còpia del document, d’acord amb les condicions de prestació del servei.

La llista de facetes de l’esquerra permet aplicar filtres a la cerca per fer-la més acotada. Es pot limitar només al catàleg o a la biblioteca digital, i dins d’aquesta només a resultats a text complet.  Altres opcions són limitar per biblioteca, col·lecció (DDD o Traces), Curs o Professor (si busquem bibliografia recomanada), Tipus de material (base de dades, llibre electrònic, revista…) o per Data de publicació, entre d’altres.

El menú superior permet accedir directament a altres funcionalitats com la llista A-Z de revistes i llibres electrònics, una llista de bases de dades i les seves condicions d’ús. Un enllaç a la bibliografia de curs que facilita la consulta per assignatura o professor dels llibres recomanats, reservar una sala d’estudi de les Biblioteques i també consultar els documents comprats recentment.

Per a renovar els préstecs o altres opcions relacionades amb el compte d’usuari cal accedir a l’opció El meu compte (a la pàgina inicial) o bé a l’enllaç Identifica’t (des de la pàgina de resultats) i introduir el NIU i la paraula de pas.

També es pot accedir al servei de préstec consorciat (PUC) des de la pàgina principal, clicant sobre CCUC a la part superior dreta de la pantalla de resultats, o Veure al PUC des d’un registre concret

En resum el cercador facilita localitzar els recursos bibliogràfics de la universitat de manera ràpida, senzilla, en una única cerca i des de qualsevol dispositiu.

Unitat Tècnica i de Projectes