Durant la primera meitat de l’any 2018 s’ha actualitzat la major part de l’equipament informàtic a disposició dels usuaris que hi ha a les biblioteques de la universitat. Aquesta actualització és el resultat d’un estudi previ, elaborat juntament amb el Servei d’Informàtica i aprovat pel Comissionat de la Rectora per a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació, que recollia l’estratègia de futur a seguir en relació amb el parc informàtic de les biblioteques, tenint en compte els criteris de màxima eficàcia i eficiència. Algunes de les propostes que s’han seguit és:

  • Fer l’estudi de la disposició i tipologia d’equips d’acord amb el volum de consultes que tenien.
  • Equiparar els ordinadors de les biblioteques amb els que hi ha a les aules d’informàtica, cosa que ha implicat, per exemple, fer canvis en la configuració de la imatge o demanar identificació per a l’ús dels ordinadors.
  • Ampliar a totes les biblioteques el servei de préstec d’ordinadors portàtils, però tenint present la tendència del Bring-Your-Own Device, és a dir, que cada vegada més són els usuaris els que venen equipats amb el seus equips.

Per tal de poder seguir aquests criteris i fer una renovació global de tots els equips externs anteriors a 2012 es van fer les següents actuacions:

  • Reduir el nombre d’ordinadors de consulta a peu dret i optar per MiniPCs.
  • Mantenir i renovar els ordinadors de treball asseguts, amb el major nombre de prestacions possibles i prioritzant la instal·lació en els espais oberts i els punts que més consultes rebien dels usuaris.
  • Dotar totes les biblioteques amb ordinadors portàtils, de tipus lleuger, per tal que els usuaris els puguin utilitzar a la sala, als espais de treball en grup i també a les cabines individuals.

La selecció dels 3 models d’equip ha anat a càrrec dels tècnics del Servei d’Informàtica, després de fer proves en real i estudis comparatius de prestacions de diversos equips. Els 3 models que més s’ajustaven a les necessitats establertes són:

Mini PCs Maxesla per a ordinadors de consulta a peu dret
HP Model ProDesk 600 G3 amb torre com a equip recomanat per a les estacions de treball
Portàtils lleugers HP Probook x360 11 G1 EE.

El Servei d’Informàtica, en col·laboració amb el Servei de Biblioteques, ha treballat intensament en la configuració i el contingut dels equips, incorporant tot el programari i prestacions necessàries i simplificant el procediment d’instal·lació automàtica.

En resum s’han renovat 180 ordinadors entre totes les tipologies i biblioteques i la valoració global és molt positiva tant per part dels usuaris com també del personal de les Biblioteques.

Gemma Estrugas
Biblioteca de Ciencies Socials