El passat dijous dia 22 de novembre de 2018 a Casa de Convalescència, dins el marc de la Festa Anual dels Amics de la UAB, es va lliurar la tercera edició dels Premis Amics de les Biblioteques que van recaure en:
- Jesús Moncada Estruga. Biblioteca d’Humanitats
- Francisco Rico Manrique. Biblioteca d’Humanitats
- Eduardo Rojo Torrecilla. Biblioteca de Ciències socials
Els premiats van recollir els guardons de la mà de la Dra. Margarita Arboix, Rectora Magnífica de la UAB. En acabar l’entrega, el Dr. Rico va agrair el premi en nom de tots els guardonats.
Jesús Moncada Estruga (Mequinensa, 1941- Barcelona, 2005)
Nascut a Mequinensa, es trasllada a Saragossa per cursar estudis de batxillerat i, un cop finalitzats, estudiar-hi magisteri. Deixa Saragossa per anar a viure a Barcelona i poder dedicar-se a la literatura i la pintura. Comença a treballar a l’editorial Montaner y Simón, al departament de producció amb Pere Calders i es relaciona amb altres escriptors com Avel·lí Artís Gener “Tísner” i Xavier Benguerel.
Jesús Moncada es dóna a conèixer com a escriptor amb el recull de narracions Històries de la mà esquerra, premi Joan Santamaria 1971. El seu segon recull de contes, El cafè de la granota, el publica el 1985.
El 1988 publica la seva primera novel·la, Camí de sirga, que obté un gran èxit tant de públic com de crítica. És considerada una de les novel·les més importants de la darrera narrativa catalana, sent traduïda a més d’una desena de llengües i rebent els premis Joan Crexells, el premi Fundació d’Amics de les Arts i de les Lletres de Sabadell, el Nacional de la Crítica, el Ciutat de Barcelona, el de la Crítica Serra d’Or i sent finalista del Nacional de Literatura l’any 1990.
El 1992 publica la seva segona novel·la La galeria de les estàtues. El 1997 publica Estremida memòria, novel·la guanyadora dels premis Joan Crexells i el de la Crítica de Serra d’Or. El 1999 publica el recull de contes Calaveres atònites.
Les seves obres s’han traduït a una dotzena de llengües: alemany, anglès, castellà, danès, francès, japonès, etc.
Pel conjunt de la seva obra literària se li han concedit el Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana i la Creu de Sant Jordi.
Jesús Moncada treballa també com a traductor sobretot del francès, destacant les traduccions d’Apollinaire, Alexandre Dumas, Jules Verne o Boris Vian.
Una altra faceta conreada per Moncada és la pintura i el dibuix.
Els hereus de l’escriptor han cedit el seu fons personal a la Universitat Autònoma de Barcelona, quedant dipositat a la Biblioteca d’Humanitats. El fons personal està format per obra literària, dibuixos, fotografies, documentació professional i premsa. Actualment la Biblioteca està catalogant i classificant tota aquesta documentació que properament es podrà consultar a través de la pàgina web:
http://www.bib.uab.cat/human/fonspersonals/moncada/
Francisco Rico Manrique (Barcelona, 1942)
Francisco Rico (Barcelona, 1942), catedràtic emèrit de Literatures Hispàniques Medievals de la UAB, és acadèmic de la Real Academia Española des de l’any 1987, accademico de la Academia Nazionale dei Lincei i de la British Academy. El professor Rico ha estat una figura determinant per a diverses generacions d’alumnes de la universitat i és un dels més insignes quixotistes a nivell internacional. La major part de la seva trajectòria com a investigador l’ha dedicat a Petrarca i a l’Humanisme italià, al Segle d’Or espanyol i a la novel·la picaresca, però el seu interès principal han estat Cervantes i El Quixot. Rico ha estat el responsable de vàries edicions d’aquesta obra i també d’altres obres clàssiques de la literatura medieval, renaixentista i del Segle d’Or (és el director de la Biblioteca Clásica de la Real Academia Española). La darrera i més completa edició de l’obra cervantina, editada sota la seva direcció, es va presentar el 2015 a la RAE, coincidint amb el quart centenari de la publicació de la segona part de l’obra al 1615. El professor Rico ha rebut nombroses distincions, com el Premio Internacional Menéndez Pelayo, el Premio Nacional de Investigación Ramón Menéndez Pidal, el Premio Internacional de Ensayo Caballero Bonald o el Premio Internacional Alfonso Reyes del Colegio de México. A finals de 2015 el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport li ha concedit la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts. És Doctor honoris causa per diverses universitats: Nàpols, Bordeus, Valladolid i Bolonya.
Francisco Rico ha fet donació de la seva impressionant col·lecció bibliogràfica a la Biblioteca d’Humanitats. Consta d’uns 30.000 volums, sense comptar les separates (unes 2.000) i les revistes. La col·lecció inclou una completa representació de tota la literatura occidental, amb una especial presència dels autors i temes que el professor ha estudiat al llarg de la seva carrera i que l’ha portat a recopilar bibliografia especialitzada de forma exhaustiva, dotant la col·lecció d’una singularitat excepcional. Fins ara, la Biblioteca d’Humanitats ha incorporat al seu fons més de 6.500 llibres.
La Biblioteca d’Humanitats també està rebent les revistes científiques del professor Rico. Col·leccions íntegres o parcials de revistes que ajuden a completar els fons a mida que el professor les va rebent. Particularment destaquen Iberida, Revista de Filología Hispánica, Lucanor o La balsa de la medusa, algunes de les quals ja tenim a la nostra Sala de Revistes.
Aquesta biblioteca és ben representativa de la vida i els interessos d’un amant de les lletres, en la qual hi trobem obres de i sobre totes les èpoques, escrites en diversitat de llengües i amb un interès pel context històric on van sorgir les diferents literatures que la formen. Tot aquest material bibliogràfic i documental representa una font essencial per a recerca i una gran riquesa patrimonial per a la nostra Biblioteca.
BIBLIOTECA DE CIÈNCIES SOCIALS
Eduardo Rojo Torrecilla (Barcelona, 1953)
Eduardo Rojo Torrecilla, (Barcelona, 1953), llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona (1976) i doctor en Dret per la mateixa universitat (1986) amb la tesi Las huelgas producidas al margen de los procedimientos legales y sindicales: un estudio europeo, dirigida per Manuel Alonso García.
Al gener del 2008 s’incorpora com catedràtic de Dret del Treball i de la Seguretat Social a la Universitat Autònoma de Barcelona i actualment director del Departament de Dret Públic i Ciències Historicojurídiques de la Facultat de Dret de la nostra universitat.
Amb anterioritat va ser professor de la Universitat de Barcelona i catedràtic a la Universitat de Girona on va ocupar els càrrecs de degà de la Facultat de Dret i director del Departament de Dret Privat i va dirigir la Càtedra d’Immigració, Drets i Ciutadania.
Entre 1993 i 2002 va assumir la direcció de l’àrea social del Centre “Cristianisme i Justícia”. Des de 2002 és vicepresident executiu de la Fundació Utopia Joan N. García-Nieto d’Estudis Socials del Baix Llobregat.
És membre de l’Institut d’Estudis del Treball de la UAB i dins d’aquest és el director del Grup de Recerca Drets dels Treballadors Espanyols i Estrangers (DRELATES).
Ha escrit nombrosos llibres, entre d’altres : El dret de vaga / Nueva Europa y dimensión social.. / Medidas de apoyo a las empresas de trabajo asociado / Balance de la reforma laboral ; a més de innumerables articles i col·laboracions i coordinacions en obres col·lectives. A més ha dirigit nombroses tesis doctorals.
La seva activitat investigadora s’ha centrat en qüestions relacionades amb la política d’ocupació, amb especial atenció a la problemàtica dels col·lectius vulnerables i amb difícil accés al mercat laboral. També ha treballat en l’estudi del dret constitucional de vaga, tema sobre el que va tractar la seva tesi doctoral.
Des del 2007 manté un blog amb el títol: El nuevo y cambiante mundo del trabajo. Una mirada abierta y crítica a la nuevas realidades laborales. http://www.eduardorojotorrecilla.es/
Va fer donació de la seva biblioteca particular a la Biblioteca de Ciències Socials especialitzada en dret, especialment en dret laboral i relacions laborals. Aquestes publicacions, que ja es poden consultar, han permès enriquir el fons de la nostra Biblioteca i afavorir la tasca docent i investigadora dels seus usuaris.
Olga Cano