El passat 24 de novembre va tenir lloc a la Casa de Convalescència la vintena edició de la Festa AmicsUAB. En aquesta festa es varen atorgar els guardons Amic dels Amics, Col·lectiu UAB, i Amics de les Biblioteques. En aquesta ocasió, el premi Amics de les Biblioteques va recaure en el Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball (QUIT). L’acte va estar presidit pel Sr. Francesc Cayuela, president d’AmicsUAB, la Sra. Virgínia Luzon, vicerectora de Comunicació de la UAB, i el Sr. Xavier Verge, representant del Consell Social.
L’edició d’aquest any va ser la primera trobada que se celebrava després de dos anys de mesures de distanciament, normes estrictes i protocols profilàctics causats per la pandèmia de Covid-19. I això es notava en les ganes de trencar la formalitat de l’acte i fins i tot de saltar-se una mica l’escaleta que tan meticulosament s’havia preparat i enviat a les persones assistents. El to desenfadat de Xavier Coral, presentador per una nit de la Festa AmicsUAB i habitualment del TN vespre de TV3, hi va ajudar.
El premi Amics de les Biblioteques va ser lliurat per la Sra. Núria Casaldàliga, directora dels Servei de Biblioteques de la UAB. Abans del lliurament va llegir l’acta del premi i va fer una presentació detallada de les activitats del Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball (QUIT). Va destacar especialment la tasca del QUIT en la digitalització de la seva producció científica de tot tipus i el seu dipòsit en el Dipòsit Digital de Documents (DDD) de la UAB. El resultat: al voltant de 850 documents a disposició de tota la comunitat usuària de les biblioteques. A criteri del jurat, aquest compromís amb el DDD feien al QUIT mereixedor del premi Amics de les Biblioteques. Seguidament es va projectar un vídeo en què es descrivien les activitats del QUIT i s’entrevistava a algunes de les persones que en formen part.
Entre la presentació de la directora dels Servei de Biblioteques i el vídeo que es va projectar, poques coses em quedaven per dir com a director del QUIT. Amb tot, vaig voler destacar la dimensió col·lectiva del premi, no només perquè reconeixia a totes les persones que des de la fundació del QUIT hi han fet recerca i han anat dipositant al DDD els resultats d’aquesta recerca, sinó també per tota l’ajuda rebuda per part del personal de la Biblioteca de Ciències Socials en aquesta tasca. També vaig voler mencionar a dues persones específicament. Per una banda, a Isabel Hernández, la nostra gestora de projectes, sense la qual tot el procés de digitalització de la producció científica del QUIT segur que no s’hagués pogut portar a terme. Per altra banda a Montserrat Catafal, directora de la Biblioteca de Ciències Socials, per tot el suport que el QUIT ha obtingut al llarg d’aquets anys des de la biblioteca que dirigeix. L’any que ve, el 2023, farà 35 anys que la biblioteca de Ciències Socials existeix. El QUIT, per la seva banda es fa fundar el 1989 i l’any que ve complirà 34 anys, tot i que va ser reconegut formalment el 1991. Com vaig comentar en la intervenció, ambdós estàvem “condemnats” a entendre’ns. Finalment, no vaig voler oblidar el Fausto Miguélez, fundador del QUIT, que ens va deixar a mitjans de setembre. Precisament el matí del mateix dia que ens varen lliurar el premi Amics de les Biblioteques es va celebrar un acte en record seu al Centro de Investigaciones Sociológicas de Madrid.
L’acte va continuar amb el lliurament dels premis Amic dels Amics a Carlota Solé, Josep Oliver, Rosa Maria Calaf i Ricky Rubio. Varen tancar l’acte les paraules de la vicerectora Virgínia Luzon i la interpretació del Gaudeamus igitur cantat pel Cor de Cambra de la UAB. Quedava encara la fotografia final de tots els premiats i premiades a l’escala d’honor de la Casa de Convalescència. Però aquest formalisme es va deixar de banda, signe de la nit, per anar a gaudir del generós refrigeri servit en la sala contigua a l’entrada de l’edifici.
Joan Miquel Verd, director del QUIT