La segona edició de la Comunitària celebra la comunitat de la UAB, la setmana saludable i sostenible, la diada de Sant Jordi i també enaltir la campanya No em toquis la llengua,  campanya institucional d’aquest curs 2022-23.  

Quin valor afegit hi aportem les biblioteques?

En primer lloc, analitzem el rol de les Biblioteques a la comunitat UAB: les biblioteques som lloc de trobada, citant un article d’en Dídac Martínez, director de les biblioteques de la UPC, les biblioteques ens reivindiquem com el “tercer lloc” a les universitats, després de les aules i del campus virtuals, seguint amb la idea que exposa el sociòleg Ray Oldenburg  en el seu llibre “The Great Good Place”, on defineix la necessitat de disposar d’un “tercer lloc social” que complementi el familiar (primer lloc) i el laboral (segon lloc). Un espai que és el cor de la vitalitat social d’una comunitat. Aquesta és una de les funcions de les biblioteques i volem que així ho percebeu.  

Posem a la vostra disposició un conjunt de serveis, recursos i espais per facilitar l’aprenentatge, la docència, la recerca i la transferència de coneixement.

I com a punt de trobada per a l’estudiantat organitzem activitats de dinamització amb una funció lúdica, social i educativa com són les sessions de Vine a conèixer la biblioteca a partir d’una scape room, o participem organitzant un torneig d’escacs de la mà de Chess UAB (club d’escacs) durant la Setmana del Joc, o més recentment, acollint partides de jocs de rol organitzades amb el  Club de Rol de la UAB.

Les Biblioteques de la UAB som i volem ser espais de comunitat.

En segon lloc, aquesta nova edició de la Setmana Saludable i Sostenible també ens convida a fer una reflexió sobre les biblioteques i la sostenibilitat. Dels 17 objectius de l’Agenda 2030, en el pla “la sostenibilitat a les biblioteques de la UAB” n’hi ha 9 que en formen part, però avui farem èmfasi en 2 de concrets, que són els més específics del nostre àmbit:

El número 11 – ciutats i comunitats sostenibles – que inclou actuacions per a protegir i salvaguardar el patrimoni cultural i natural del món.  

El número 16 – pau, justícia i institucions sòlides – amb el propòsit de garantir l’accés públic a la informació i protegir les llibertats fonamentals, actuació que és una altra de les funcions que fem com a biblioteques.

Per tant, les biblioteques contribuïm a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

En tercer lloc, afirmem el compromís de les nostres biblioteques amb la llengua i la lectura.

Si recordem la lliçó inaugural d’aquest curs d’en Màrius Serra, amb el títol de “català a l’atac”, i el moviment pendular d’avançament i retrocés que té el català, des del seu naixement el s. X amb el què s’ha denominat català preliterari o amb textos sencers escrits a partir del S. XI (Llibre dels jutges i posteriorment Homilies d’Organya, s. XIII) fins a l’arribada a l’era digital actual, la funció cultural de les biblioteques es tradueix en la recollida, preservació i digitalització de llegats d’autors catalans, com Pere Calders, de capçaleres de revistes antigues d’art i cultura rellevants en català com el Fons Marca, d’una col·lecció única de premsa aranesa, de cartells polítics d’entitats catalanes, de la premsa comarcal i local que es rep a l’Hemeroteca General, però també de la col·laboració al manteniment de bases de dades com Traces, del Departament de Literatura catalana o l’Inventari de Fons Musicals de Catalunya, del Departament d’Art i Musicologia.

Bona part de tot aquest contingut està digitalitzat i es pot consultar en accés obert al Dipòsit Digital de Documents de la UAB, on un 43% de la col·lecció és en català, i és una font d’informació clau per a la recerca.

Aquest percentatge canvia radicalment quan ens fixem en el fons editat de suport a la docència i la recerca del cercador, on el 75% és en anglès, amb una presència molt minoritària del català.

La Iniciativa de Helsinki de l’any 2019, a la que ens hi hem afegit com a Servei de Biblioteques,  defensa la protecció del multilingüisme en la recerca local rellevant, dona suport a la difusió de la recerca i la promoció de la diversitat lingüística en els sistemes d’avaluació i de finançament de la recerca.  Les universitats,  i per descomptat la UAB, són un dels actors principals per a l’hora de difondre la recerca en català. A més, és urgent i necessari crear continguts digitals en català.

Un molt bon exemple és el projecte AINA, que generarà els recursos digitals i lingüístics necessaris per facilitar el desenvolupament d’aplicacions basades en la intel·ligència artificial i les tecnologies de la llengua, com assistents de veu  o traductors automàtics. S’ha generat un primer corpus del català amb prop de 2 milions de metadades per entrenar els algoritmes d’intel·ligència artificial, a partir del contingut extret dels repositoris del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya, en el qual hi participa la UAB: el repositori de tesis doctorals TDX i el repositori de Revistes Catalanes amb Accés Obert, RACO.

Una novetat recent i molt positiva és que el XatGPT parla català!

I pel que fa a l’impuls a la lectura, a més de disposar d’una col·lecció pertinent i actualitzada, us convidem a seguir les recomanacions de les pàgines web de Ciència per llegir, de les novetats que anem incorporant o les que trobareu a la campanya “Els divendres lectors”. I aquesta setmana de Sant Jordi podeu venir a jugar a la parada que hem muntat a la fira, intercanviar llibres amb el Bookcrossing o comprar llibres solidaris a 1€ a les parades que trobareu a les biblioteques!

I és que les BIBLIOTEQUES, però per sobre de tot, la COMUNITAT de la UAB està compromesa amb la LLENGUA i la LECTURA.

Una bona manera d’acabar i celebrar Sant Jordi és la lectura d’una estrofa del poema Les quatre banderes, de Miquel Martí i Pol que dedica al català:

Tinc una llengua tan viva  
com les més vives que hi ha.  
Si quan parlo s’esparveren,  
jo que sí, em poso a cantar.  
Canto i canto i cantaria  
si pogués més fort i clar.  
Quan les cançons fossin pedres,  
vinga fones i al combat!

Tinc una llengua tan viva  
com les més vives que hi ha.

Que tingueu una molt bona comunitària!