Aquest 2023 tornem amb noves exposicions a tots els espais de les nostres biblioteques. Feu una ullada a les diferents propostes i visiteu les exposicions virtuals que trobrareu en aquest recull.

GENER

Neurones Fregides, la xarxa divulgativa científica en català/Biblioteca de Ciència i Tecnologia

 Fruit de la col·laboració amb joves científics i científiques que es dediquen a la divulgació de la llengua catalana a través de la plataforma ‘Neurones Fregides’ s’ha organitzat aquesta exposició a la Biblioteca de Ciència i Tecnologia.

La plataforma ‘Neurones Fregides‘ pretén fer de paraigua de diferents projectes divulgatius en català amb  l’objectiu de fer xarxa, promoure la divulgació científica i elaborar continguts de qualitat. 

Exposició fotogràfica “Amic amat”/ Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General

La Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General ha acollit l’exposició fotogràfica col·lectiva “Amic amat”, cedida per AFOCER, Agrupació Foto-Cine Cerdanyola-Ripollet i  que commemora les diferents formes que pot prendre l’amistat.

FEBRER

Exposició fotogràfica “APhotoReporter 2021” /Biblioteca de Medicina

A la Biblioteca de Medicina de la UAB s’ha exposat  l’exposició fotogràfica “APhotoReporter 2021”, cedida per AFOCER, Agrupació Foto-Cine Cerdanyola-Ripollet.

La Biennal Internacional de Fotoreportatge “APhotoReporter” va nèixer l’any 2011 amb l’objectiu de conèixer la producció de fotografia documental, especialment els reportatges amb continguts informatius i/o de rellevància humana.

L’any 2021 es va dur a terme la cinquena edició de la Biennal, que, gràcies als fotògrafs i fotògrafes participants, ens permet conèixer històries de superació personal, denuncia social i situacions quotidianes que son el reflex de la nostra societat.

L’Escola d’Enginyeria: 25 anys formant dones que fan història/ Biblioteca de Ciència i Tecnologia

S’han celebrat els 25 anys de l’Escola d’Enginyeria amb una exposició dels invents de 5 enginyeres formades a l’Escola en el marc del ‘Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència’. Patents i innovacions que han permès, entre d’altres, millorar tecnologies com el broncoscopi; processos biotecnològics per enriquir el digestat, un producte que s’obté dels residus orgànics; o la caracterització a diverses escales d’un transistor basat en grafè.
A més a més, s’ha fet una mostra de 95 dones que volen representar a cadascuna de les científiques i enginyeres que han aportat el seu granet de sorra per a convertir l’Escola en el que és actualment.

La ràdio a Catalunya/ Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General

La Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General ha presentat una exposició sobre la ràdio a Catalunya. Aquest és un dels actes programats per acompanyar la presentació de l’Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya, una iniciativa conjunta de l’Institut de la Comunicació (InCom-UAB) i la Biblioteca.

L’exposició vol reflectir l’important paper que ha tingut la ràdio a casa nostra, des que van començar les emissions radiofòniques, ara fa gairebé cent anys. La mostra de llibres, revistes i altres documents proposa un recorregut per emissores, programes i presentadors.

Exposició 11F Dia internacional de la dona i la nena en la ciència/ Biblioteca de Veterinària

La Biblioteca de Veterinària de la UAB ha organitzat una exposició en motiu de l’11F “Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència”.

Amb aquesta exposició s’ha destacat, en el marc del ‘Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència’, la producció científica recollida al Dipòsit Digital de Documents de la UAB (DDD) d’algunes de les investigadores de la Facultat de Veterinària.

MARÇ

Exposició fotogràfica “Unsafe” de Núria Bayó/ Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General

La Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General ha acollit l’exposició fotogràfica “Unsafe” de Núria Bayó. A través de les fotografies d’animals que ha fet al llarg dels seus viatges, Núria Bayó demana la defensa dels ecosistemes per preservar l’harmonia de la natura i respectar tots els éssers vius, especialment els més indefensos.

Exposició fotogràfica “El Món animal”/ Biblioteca de Veterinària

S’han exposatsles fotografies participants i les guanyadores en els dos apartats: veterinaris/àries i particulars del 9è Concurs de Fotografia “El món animal”, organitzada pel Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya amb la participació dels col·legis oficials de veterinaris de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.

Exposició bibliogràfica Dia Internacional de les Dones/Biblioteca de Ciències Socials

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, i amb la col·laboració de la  Comissió d’Igualtat de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia, la Biblioteca de Ciències Socials ha organitzat una exposició de llibres d’autores dels camps de la Ciència Política, la Sociologia i les Relacions Internacionals.

L’exposició virtual es pot consultar al següent enllaç: mirades.uab.cat/exposicions/biblioteques/politologuesisociologues/inici

Mirar la Bíblia. Lectura dels marginàlia del text bíblic/ Biblioteca d’Humanitats

Tenim nova edició ampliada del catàleg de l’exposició “Mirar la Bíblia. Lectura dels marginàlia del text bíblic”, comissariada per Óscar de la Cruz Palma (Dep. Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana) i Jordi Vidal Palomino (Dep. Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana).

Aquesta exposició forma part de l’activitat formativa que es desenvolupa dintre de l’espai de l’assignatura «Bíblia. Orígens i tradició» del programa del Grau en Ciències de l’Antiguitat (UAB). Recull una mostra que va il·lustrada amb la projecció d’un vídeo fet per lʼÓscar de la Cruz. A més, el catàleg raonat de lʼexposició nʼexplica els continguts i recull les imatges que hi apareixen. Els estudiants de lʼassignatura han estat convidats a participar-hi, per mitjà de la redacció de fitxes de treball.

ABRIL

Exposició sobre els 100 anys de la visita d’Einstein /Biblioteca Ciència i Tecnologia

La Biblioteca de Ciència i Tecnologia ha creat un  itinerari de la visita històrica d’Albert Einstein a Catalunya realitzada entre el 22 de febrer i l’1 de març de 1923.

El passat 22 de febrer, els seguidors de Twitter de l’àmbit científic, ens llevarem amb aquesta notícia: «Avui fa cents anys de la visita del físic alemany Albert Einstein a Catalunya!». Notícia en format piulada a la que es sumaren d’altres, en les hores següents, i també en dies posteriors. Aquesta exposició repassa l’itinerari de la visita, realitzada entre el 22 de febrer i l’1 de març de 1923, en un enfilall de 66 piulades. I per fer-ho, ens hem basat, principalment, en les piulades publicades per en Quim Bosch (@quimbosch), en Xavier Lasauca (@xavierlasauca) i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació-FCRI (@fundaciorecerca). A més d’algunes molt concretes d’en Xavier Roqué (@Xavier_Roque_R), en Lluís Martí (al seu perfil “Cullerades de ciència”, @cullerades), n’Albert Font-Tarrés (@FontTarres), i en Joan-Francesc Ainaud (@jfainaud).

La intenció del muntatge, que es pot veure a l’aparador de l’entrada de la Biblioteca de Ciència i Tecnologia fins a l’11 de maig, ha estat:

1.    Fer-nos ressò d’un fet històric i científic molt destacat, a través d’una xarxa social de la qual també la @Bctuab és usuària;
2.    Posar en valor la tasca divulgativa i de qualitat de docents, divulgadors/res, investigadors/res i centres de recerca en la difusió del coneixement també a través de les xarxes socials;
3.    El seguiment massiu que la notícia va tenir entre els usuaris de Twitter d’arreu;
4.    La rellevància de l’ús del català com a llengua per a la difusió científica.

Mostra bibliogràfica “Bestiaris. Animals i simbolisme”/ Biblioteca de Veterinària

La Biblioteca de Veterinària ha exposat la mostra bibliogràfica “Bestiaris. Animals i simbolisme“. Un bestiari és un tipus de llibre que recull les bèsties i monstres, reals o fantàstics, i explica la seva simbologia i els seus atributs. En aquesta mostra s’exposen els llibres del fons de la Biblioteca de Veterinària, i també llibres cedits per la Biblioteca d’Humanitats.

Exposició fotogràfica “Cerdanyola dansa”/ Biblioteca de Medicina

Els fotògrafs d’AFOCER capten diferents estils de dansa en diferents indrets patrimonials.

La Biblioteca de Medicina de la UAB ha acollit l’exposició fotogràfica “Cerdanyola dansa”, cedida per AFOCER, Agrupació Foto-Cine Cerdanyola-Ripollet.

Aida Fernández