Consulta el recull de les exposicions que s’han organitzat a les biblioteques de la UAB durant el primer quadrimestre de l’any 2024.
Gener
A la Biblioteca d’Humanitats
Amb motiu dels 50 anys de la mort de Picasso i 23 segles de la mort d’Alexandre el Gran, ha realitzat dues exposicions bibliogràfiques per commemorar aquestes efemèrides. ‘Entre pro/spectives picassianes’. Es tracta d’un espai de relació, creació i treball que es gesta en estreta vinculació amb la poesia picassiana. Aquests exercicis neixen de pràctiques educatives-artístiques que toquen d’alguna manera la poesia picassiana i que s’han dut a terme prèviament en aquests espais de forma col·laborativa i col·lectiva amb diversos grups d’estudiants i investigadors de dins i fora la UAB
Exposició “Llibres electrònics : et faciliten la vida”
A la Biblioteca de Ciència i Tecnologia
Aquesta exposició dóna visibilitat als documents electrònics que formen part de la bibliografia de curs dels estudis de ciències, biociències i enginyeries, per fer més visible a l’alumnat els recursos disponibles que tenen al seu abast, majoritàriament, llibres que tenen un nombre molt elevat de prèstecs en la seva versió en paper i dels quals també disposem de la versió electrònica.
Febrer
Exposició: Les científiques i enginyeres que vindran
Del 9 de febrer al 8 de març de 2024
A la Biblioteca de Ciència i Tecnologia i a l’Escola d’Enginyeria i amb el suport de l’Observatori per a la Igualtat
En commemoració del l’11 de febrer, Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència i amb diferents activitats relacionades.
A través d’imatges generades per una intel·ligència artificial es pot veure el desequilibri actual quant a la mitjana de professorat investigador permanent existent als tres centres: 68% personal masculí, 32% femení. I, per altra banda, es vol fer reflexionar al visitant sobre com seran les científiques i les enginyeres que ompliran els nostres edificis en un futur.
Les exposicions de la BH: de la Col·lecció Hypatia Trust als 40 anys del CLT
A la Biblioteca d’Humanitats i Sala de Revistes
Amb motiu del 21 de febrer, Dia Internacional de la Llengua Materna, pel foment de la diversitat lingüística i cultural arreu del món, la Biblioteca d’Humanitats i la Sala de Revistes de la UAB s’han sumat a aquesta commemoració exposant diverses iniciatives que posen en relleu la importància d’estudiar, preservar i promoure les llengües.
Una selecció dels gairebé 900 llibres que conformen la col·lecció Hypatia Trust, la qual engloba temes com la literatura, la cultura, la societat i la història, tots ells abordats des de la perspectiva de les dones o relacionats amb les dones, tot en llengua anglesa.
Al mateix temps es fa una exposició sobre el projecte ILM (Intermediació Lingüística per part de Menors), que explora el paper dels joves i infants com a intèrprets entre les seves famílies i els serveis públics, i una altra bibliogràfica i fotogràfica a la Sala de Revistes sobre els 40 anys del Centre de Lingüística Teòrica (CLT).
Exposició: Benestar emocional de l’alumnat de la Facultat de Veterinària
Del 29 de febrer fins el 7 de març de 2024
A la Biblioteca de Veterinària
Presentació del “Programa per al Benestar Emocional de l’Alumnat de la Facultat de Veterinària” un punt d’inflexió en el compromís de la Facultat de Veterinària amb el benestar emocional de l’alumnat, que inclou:
- Exhibició bibliogràfica amb documents divulgatius sobre el benestar emocional des de tots els seus àmbits: educar les emocions, alimentació i vida saludable, esport, assertivitat, etc.
- Exhibició de pòsters amb dades i enllaços a recursos bibliogràfics de les Biblioteques UAB.
- Espai de benestar emocional on podeu visionar una llista de reproducció Youtube amb un recull de vídeos sobre el benestar emocional.
“Strong”: dones d’arreu del món, fotografiades per Núria Bayó
A la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General
Col·lecció de retrats de dones que l’artista ha fotografiat al llarg dels seus viatges.
“Strong” va ser presentada internacionalment a l’edició 2023 del Festival OFF Perpignan.
Març
Bíblies poliglotes. La victòria de la traducció
Exposició virtual
Comissariada per Óscar de la Cruz Palma i Jordi Vidal Palomino: una reflexió sobre la tradició i la funció dels exemplars poliglots de la Bíblia.
El subtítol de l’exposició “La victòria de la traducció” vol recollir la idea que en l’Europa occidental la dialèctica entre les versions originals hebrees, aramees i gregues es va solucionar en favor de la versió llatina, és a dir de la traducció elaborada per sant Jeroni al llarg del s. IV, anomenada Vulgata per haver-se convertit en el text ʽhabitualʼ gràcies a la seva enorme expansió per sobre d’altres versions.
Aquesta exposició vol suscitar preguntes que tenen relació amb la història del text bíblic i, per tant, amb la cultura europea, i no només medieval, sinó també moderna i contemporània
Consulta l’exposició virtual
Exposició: Medicina amb perspectiva de gènere
A la Biblioteca de Medicina i també en format virtual
Exposició d’un recull de llibres, articles de revistes i de publicitat en revistes mèdiques amb el tema “Medicina amb perspectiva de gènere” amb motiu del Dia Internacional de la Dona, 8 de març, que vol posar en evidència les iniquitats i els biaixos de gènere, que al llarg del temps i, malgrat tot, avui en dia encara persisteixen.
Aquesta exposició anirà acompanyada de la mostra artística “Dones que inspiren en la Medicina” de l’artista i dibuixant Agustí Bartolomé González i ambdúes s’emmarquen en la Jornada “Donem visibilitat a la dona en l’àmbit de la salut” organitzada per la Unitat de Ciències Mèdiques Bàsiques, en col·laboració amb l’Institut de Neurociències i la Comissió de l’Observatori per a la Igualtat de la Facultat de Medicina
Exposició “Terratrèmols i tsunamis: una mirada matemàtica”
Del 11 de març fins el 12 d’abril de 2024
A la Biblioteca de Ciència i Tecnologia
Aquesta exposició, pretén mostrar part de la raó i l’ordre matemàtics presents en els fenòmens sísmics i en els seus efectes. S’utilitzen imatges i simulacions numèriques per il·lustrar conceptes sobre propagació d’ones, estadístiques, processos no lineals, geometria i sistemes complexos.
Així mateix, una sèrie de mapes originals de la col·lecció personal del comissari de l’exposició mostra el progrés en l’avaluació de la perillositat sísmica durant els dos darrers segles.
Abril
Exposició fotogràfica “Estimada Terra” (“Cara Terra”)
Del 5 d’abril al 31 de maig
A la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General
Els fotògrafs Joan Guerrero i Cesare Pace capturen la bellesa i la crua realitat de la Terra, en una mostra que forma part d’un projecte solidari.
Exposició fotogràfica “Estimada Terra” (“Cara Terra”), cedida per AFOCER, Agrupació Foto-Cine Cerdanyola-Ripollet.
Iniciativa solidària de fotografia documental que té l’objectiu d’oferir als espectadors una visió renovada del nostre benvolgut planeta. També hi participen d’altres talents com Rita Biagioli, Mario Catani, Francesc Melcion i Simona Scardina.
Les imatges inèdites que conformen aquesta exposició han donat vida a un llibre que no només captura la bellesa del nostre món, sinó que també revela com aquest es converteix en la nostra font de subsistència: una visió actual amb imatges d’interès humà on es mostren les contradiccions i desigualtats que repercuteixen en el medi ambient. El llibre ha estat publicat per l’associació Libri contro Fucili Onlus i es pot adquirir en línia: tota la recaptació anirà destinada a proporcionar una millor qualitat de vida a persones que, en paraules de Cesare Pace, “només han vist el benestar en la televisió”.
De la idea a l’acció: exposició per a persones emprenedores
A la Biblioteca Universitària de Sabadell i en format virtual
Coincidint amb el Dia Mundial de l’Emprenedoria, es presenta aquesta mostra per proporcionar una font de coneixement , recursos i inspiració per aquelles persones que busquin endinsar-se en l’apassionant món de l’emprenedoria.
A través d’una selecció d’obres, tindreu l’oportunitat de descobrir històries inspiradores i aprendre consells pràctics i estratègies per a la creació i gestió de negocis.
Consulta l’exposició virtual
Exposició: La incorporació del Fons Lynx a la Biblioteca de Ciència i Tecnologia
Del 15 d’abril al 2 de maig
A la Biblioteca de Ciència i Tecnologia
L’editorial Lynx va reunir una important biblioteca sobre ornitologia i altres obres d’història natural. Aquest fons ha arribat com a donatiu a la BCT i aquesta exposició mostra una selecció.
Per editar els seus projectes l’equip d’editors va necessitar consultar molta bibliografia, el que va produir que es formés una biblioteca especialitzada sobretot en ocells, però també en mamífers, rèptils, altres animals, i també plantes i espais naturals del món. Aquest fons va arribar a més de 4000 volums, i una col·lecció de revistes especialitzades.
Es tracta d’una de les biblioteques ornitològiques més importants d’Espanya. El 2022 es va arribar a un acord pel qual el fons s’incorporaria com a donatiu a la Biblioteca de Ciència i Tecnologia.
“Puck: La pregunta impertinent”
A la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General
L’enigmàtic “Puck” –Vicenç Caldés i Arús (1886-1969)– va ser el primer a Catalunya i a tot l’Estat a apostar, a la revista Teatràlia, l’any 1910, per l’entrevista literària de personatge: un gènere que ja feia fortuna als Estats Units i a la Gran Bretanya, i que va esdevenir un format mediàtic recurrent fins avui. Aquesta forma d’entrevista retrata celebritats en la intimitat i es considera també un gènere impertinent, un punt groller, relacionat amb la liberalitat dels costums i la modernitat. El gènere indica la consolidació de la nova premsa industrial, informativa i més visual, i de la societat-cultura de masses.
En aquesta mostra presentem la descoberta de la primera sèrie d’entrevistes en català en el context d’aquella naixent premsa de masses, així com una panoràmica sobre el gènere, i parem esment a la revista Teatràlia i al personatge de Caldés i Arús.
Els documents originals de Vicenç Caldés i Arús que s’exposen formen part del Fons personal Pere Calders, dipositat a la Biblioteca d’Humanitats.
El cartell i la imatge gràfica de l’exposició són obra de Sergi Calvet Renedo.
Cruz Calderón Lamas