La doctora Ana Mar Fernandez Pasarín ha obtingut el Centre d’Excel·lència en Polítiques Globals Europees (EUGLOB) Jean Monnet de la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​que concedix la Comissió Europea i que començarà en els propers mesos. Altres investigadors QUE també participaran en el projecte son la Dra. Cristina Blasi, la Dra. Lidia Ballesta, el Dr. Josep Maria de Dios, el Dr. Xavier Ballart, la Dra. Núria Font, el Dr. Oriol Costa, el Dr. Héctor Sala i la Dra. Colleen Boland.

Aquest projecte es basa en el treball intens i reeixit desenvolupat per la Càtedra Jean Monnet de Polítiques Europees (EUPOL) des del 2018 (Càtedres Jean Monnet 2018-2021 i 2022-2025) a la Universitat Autònoma de Barcelona i té com a objectiu la seva consolidació estructural. També es basa en l’excel·lent lideratge de projectes i pistes desenvolupats per l’Institut d’Estudis Europeus, el Grup de Recerca Consolidat de Govern i Governança, el Grup de Recerca Global Intel, el Mòdul Jean Monnet d’EUCONAS (2019-2022) i l’Observatori de Política Exterior Europea.

El projecte també pretén reforçar l’àmplia col·laboració interuniversitària i les activitats conjuntes que ja desenvolupa la Càtedra Jean Monnet EUPOL en el marc de l’Associació Espanyola Jean Monnet (Universitat Autònoma de Barcelona, ​​Universitat Pompeu Fabra, Universidad Autónoma de Madrid i Universidad Carlos III de Madrid ) llançat el 2022, per enfortir la comunitat epistèmica Jean Monnet a Espanya.

En general, la raó principal del projecte és ampliar de manera decisiva el coneixement sobre la UE en tal que actor polític global i dissenyador de lleis en àrees difícils de l’elaboració de polítiques.

La perspectiva que proposen és triple. En primer lloc, posar èmfasi en la transcendència històrica de la Unió Europea com a organització política única. En segon lloc, il·luminar el sistema de govern i governança de la UE amb una atenció especial a l’elaboració de polítiques (formulació, negociació, adopció i implementació). I, en tercer lloc, demostrar l’abast i el valor de l’acció pública europea a través d’una nova i desafiant difusió global. Aquest enfocament pretén donar als ciutadans europeus i no europeus un millor coneixement del significat i de la transcendència d’una Europa unida i, d’aquesta manera, reforçar la base de la legitimitat europea dins i fora de les fronteres de la UE.

El públic objectiu del projecte inclou estudiants d’escola (primària i secundària) i universitaris, investigadors joves (ciutadans de la UE i no comunitaris), així com la societat civil, els mitjans de comunicació i les elits polítiques.

No podem estar més entusiasmats amb aquest assoliment i ens agradaria felicitar a la Dra. Ana Mar per l’excel·lent proposta que va presentar i que ha guanyat.