En la teva llum = En tu luz (2022) – Poesia –
Aquest és un projecte artístic que uneix fotografia i poesia. Aplega seixanta fotografies de sor Isaura, i trenta poemes en català i trenta proses poètiques en castellà de David Jou. Dues mirades, des d’òptiques artístiques diferents, que conflueixen en l’art i en la contemplació de la bellesa, en què el cosmos, la lluna, les estrelles, les plantes i les flors ens parlen de la presència de Déu.
Les escriptures de l’Univers (2019) – Poesia –
Antologia bilingüe català-anglès de poemes sobre ciència que ja es va publicar el 2007.
Ara, en la reedició de Viena Edicions, s’incorporen la pràctica totalitat de poemes de la primera versió, i s’afegeixen cinc de diferents on destaca el títulat: Última classe d’un professor de física, on l’autor expressa les seves sensacions més íntimes en deixar d’impartir classes i jubilar-se.
Materia y materialismo (2015) – Assaig –
El materialisme és la teoria filosòfica que postula que la matèria -en sentit ampli- és suficient per explicar tota la realitat. Dividit en quatre parts, el llibre presenta la matèria elemental (la seva estructura), la cosmològica (l’origen de la matèria), la tecnològica (l’ús i els seus límits) i la viva (la vida i la ment de la matèria).
El laberinto del tiempo (2014) – Assaig –
Segons l’autor, aquest llibre parla de temps i de memòria, o del fluir i la permanència, o encara del devenir i de l’ésser, o de l’eternitat de Déu i la fugacitat del món. Apassionant reflexió, en definitiva, sobre la relació entre la biologia, la física o la tecnologia i la inquietud més essencial de l’ésser humà: el pas del temps.
Introducción al mundo cuántico (2012) – Assaig –
“La física cuántica nace como un intento particular por comprender la naturaleza profunda de la luz y desemboca en una visión nueva y general de nuestra relación con el mundo físico y en una perplejidad sobre la entidad básica del mundo. He procurado que refleje la enorme eficacia práctica de la física cuántica, su incidencia en muchos de los dispositivos que rodean nuestras vidas cotidianas, su impacto multimillonario en las economías avanzadas, su dinamismo avasallador en la apertura de nuevos horizontes tecnológicos, y también sus sorpresas conceptuales, sus paradojas sobre la realidad, sus problemas abiertos, e incluso aquello que tiene de gloria y aventura de la creatividad humana.” (David Jou, del pròleg del llibre)
Cerebro y universo : dos cosmologías (2011) – Assaig –
Aquest llibre parteix d’una idea feliç: considerar el cervell i l’univers com dues entitats semblants, encara que a diferent escala. Amb aquest enfocament, l’autor revela semblances profundes i sorprenents: la immensitat còsmica és condició necessària per a l’existència del cervell; el processament de la informació en el cosmos i en la ment humana segueix pautes similars; en els dos àmbits resulten fonamentals els anomenats “components foscos”; la física quàntica sembla tenir un paper subtil tant a les galàxies com a les sinapsis cerebrals.
Reescribiendo el génesis (2008) – Assaig –
No hi ha cultura que no hagi intentat explicar com fou creat l’espai que habita. Mite, religió, filosofia, ciència: tots els esforços de l’intel·lecte han aportat respostes a aquesta qüestió. Aquest llibre reuneix les set majors fites del pensament humà sobre l’origen de l’univers, i en paral·lel a aquestes explicacions inclou altres aspectes de la cosmologia actual. Així, la gnosi d’Alexandria o les teories de Newton, Darwin i Einstein es donen la mà amb l’energia fosca, les supercordes, les simetries trencades o les dimensions còsmiques de la vida.
Les escriptures de l’Univers (2007) – Poesia –
L’univers, com un text escrit amb nombres, amb llum, amb àtoms, amb gens: aquestes són les escriptures que donen títol a aquesta antologia de poemes de l’autor sobre diversos aspectes del món que avui ens presenta la ciència. L’univers, la llum, la matèria, la vida, els nombres, l’ensenyament, són els àmbits en què es desplega la visió poètica d’aquest llibre, en què la ciència és vista com un diàleg amb el món que ens volta.
El laberint del temps, la simfonia de la matèria (2006) – Assaig –
El llibre presenta amb concisió, rigor i sensibilitat una panoràmica de les idees científiques sobre el temps i la matèria al llarg de la història. En una època que es caracteritza per la sobreabundància d’informació, l’autor ens ofereix les claus del pensament científic, amb elements de síntesi i d’equilibri i, sobretot, ens regala una àmplia visió de conjunt que estructura les grans línies del coneixement i ens convida a aprofundir-hi.
Joc d’ombres (1988) – Poesia –
Consta de 30 poemes, aplegats en dues seccions, una sobre la llum, l’altra sobre la matèria. Es tracta d’una contemplació del món a través, sobretot, de l’art (arquitectura, pintura, cinema) i de la ciència (física, química, biologia). Tant l’art com la ciència, en efecte, afinant la nostra percepció, assenyalant-nos matisos i detalls, desvetllant la consciència d’allò percebut, ampliant l’espectre de ressonàncies i referències.
El 1999, en David Jou publicà una segona edició ampliada.