Us donem la benvinguda a la nostra pàgina, on trobareu la informació bàsica sobre el projecte de recerca “Polítiques de cooperació per a la pau: anàlisi comparada de les polítiques públiques catalanes i valencianes (2015-2019)”. L’acció humanitària, la cooperació i les accions de construcció de pau no sempre contribueixen, a la pràctica, a millorar la vida de les poblacions. Tal i com mostra la fotografia de Damir Sagolj publicada a The Guardian després de l’huracà Haiyan a Filipines al 2015, l’ajut humanitari, la cooperació o les mesures de construcció de pau poden comportar confrontacions comunitàries o altres impactes negatius. En aquesta investigació ens preguntem sobre fins a quin punt les polítiques de cooperació impulsades per les administracions valencianes i catalanes contribueixen efectivament a la pau, per tal d’explorar com es podrien reforçar.
La investigació “polítiques de cooperació per a la pau: anàlisi comparada de les polítiques públiques catalanes i valencianes (2015-2019)”, recolzada per la convocatòria de l’AGAUR R-ICIP 2019, es pregunta per l’evolució i adaptació de les polítiques de cooperació a la creixent inseguretat mundial. El projecte es desenvolupa des del juny del 2020 fins al juny del 2021.
A la recerca, el concepte de “cooperació per a la pau” comprèn la política pública vinculada a la cooperació internacional que incideix en les causes o impactes de les tensions, conflictes armats i situacions de post-conflicte armat.
De manera operativa, en aquest projecte les polítiques de cooperació de pau s’observen a partir de:
- Accions de construcció de pau: és a dir, intervencions directament relacionades amb prevenció i alerta de tensions o conflictes armats, desarmament, DDR (desarmament, desmobilització, reintegració d’ex-combatents), justícia transicional, promoció de la negociació i el diàleg, suport a iniciatives de pau de la societat civil, etc.;
- Accions de sensibilitat al conflicte: projectes de cooperació al desenvolupament i acció humanitària desenvolupats en països en situació de tensió i/o conflicte armat;
- Anàlisi de qüestions més específiques, com són formes d’aplicació de les resolucions del Consell Nacional de les Nacions Unides 1325 (sobre dones, pau i seguretat) i 2250 (sobre joves, pau i seguretat), i mesures adreçades a pal·liar la situació de persones refugiades i desplaçades internament.