La Universitat Autònoma de Barcelona i l´Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, amb la col·laboració de l’EMD Bellaterra i el patrocini de la Universitat de Barcelona i d’Applus+ Laboratories, organitzen la cursa solidària de la UAB en suport a la Marató de TV3. La recaptació de les donacions de la cursa es destinaran a La Fundació la Marató de TV3, que enguany es dedica a les malaties respiratòries.

La Marató d’enguany es dedica a les malalties respiratòries

Segons la comunitat científica, la pol·lució, les partícules contaminants atmosfèriques i el tabac, entre d’altres factors, estan entre les principals causes que provoquen aquestes patologies, que afecten els pulmons, les vies aèries i el conjunt d’òrgans i teixits necessaris per a la respiració.

En alguns casos també n’hi ha de causa infecciosa (bacteris, virus, fongs), immunitària i amb component genètic. Poden afectar tothom, i es donen en totes les edats de la vida, amb una alta incidència en la infància i en la gent gran. Al món són una important causa de mort en infants de menys de cinc anys.

Oficialment hi ha unes 350 malalties respiratòries, segons la classificació internacional de malalties (CIE-10), 71 de les quals són molt freqüents, com ara la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), l’asma i les al·lèrgies respiratòries, els trastorns respiratoris del son i les infeccions respiratòries. Menys prevalents però de gran impacte per la seva gravetat, són la fibrosi pulmonar, el càncer de pulmó i la tuberculosi.

Dos milions de persones afectades a Catalunya 

Segons dades del Departament de Salut, les malalties respiratòries afecten a Catalunya a dos milions persones. Pel que fa a la seva mortalitat, aquestes malalties representen la tercera causa de mort a Catalunya, després del càncer i les malalties cardiovasculars, amb 10.000 defuncions el 2022, que van suposar el 23% de les morts totals.

A més, representen el 10% dels ingressos hospitalaris, el 6% dels motius de consulta als centres d’atenció primària, el 25% de les visites pediàtriques i la pèrdua d’11 anys de vida per cada mort prematura provocada per una malaltia respiratòria, i són una de les causes més importants en la disminució de la qualitat de vida de les persones. 

El conjunt de les patologies respiratòries experimenten un creixement continu en prevalença i incidència arreu del món.

Les persones afectades per aquestes malalties han crescut arreu del món degut a factors com la contaminació ambiental (la qualitat de l’aire), el tabac, l’obesitat, els canvis en la resposta immunitària lligats als hàbits higiènics i a la microbiota, i a determinades exposicions a agents irritants laborals, entre d’altres factors.  

Millorar el coneixement sobre la prevenció i els hàbits de vida saludables permetrà acostar la salut respiratòria al conjunt de la ciutadania. Catalunya és capdavantera mundial en recerca pneumològica, però cal continuar fent recerca intensiva tant per millorar les estratègies preventives com per dissenyar el futur dels tractaments terapèutics d’aquestes malalties.

Esperem que pugueu col·laborar-hi.

RELACIÓ DE TEMPS DE LA CURSA Championchip

Inscriu-t’hi i fes-te voluntari/a!