L’enregistrament d’imatges ha de respectar dos tipus de drets de la persona: (i) el dret d’imatge reconegut a la Llei Orgànica 1/1982, de 5 de maig, de Protecció a l’honor, intimitat personal i familiar i a la pròpia imatge; i (ii) el dret de protecció de dades de caràcter personal, regulat al Reglament General de Protecció de dades (Reglament UE 2016/679, de 27 d’abril).

El dret d’imatge (i) requereix demanar a la persona el dret a captar, reproduir i publicar la seva imatge. En cas de ser menors de 14 anys, aquesta autorització haurà de ser donada tant pel pare com per la mare de forma conjunta o pels tutors legals corresponents.

El dret de protecció de dades de caràcter personal (ii) exigeix demanar a la persona l’autorització de tractar la imatge com una dada personal, en cas que la imatge es guardi en un suport informàtic (fitxer), però no cal deformar la imatge a l’article científic. L’art. 7 de la Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, fixa la majoria d’edat en protecció de dades als 14 anys. A partir d’aquesta edat, els menors poden donar el seu consentiment per al tractament de les seves dades personals sense necessitat de ser assistits pels pares o tutors o qualsevol altre representant legal. Se’ls ha d’informar de manera clara, entenedora i adequada a la seva maduresa, de les qüestions previstes a l’article 13 del RGPD (responsable del tractament, finalitats, termini de conservació de la informació, previsió de la cessió de les imatges a terceres persones, etc.), per tal que el menor doni el seu consentiment. Això mateix serveix pel contingut d’una entrevista.

En cas de ser menors de 14 anys, l’autorització per a publicar una entrevista o per reproduir la imatge o veu del menor haurà de ser donada tant pel pare com per la mare de forma conjunta o pels tutors legals corresponents.

A més, la pròpia Llei Orgànica 3/2018, a l’article 84.2 estableix unes garanties addicionals per als menors en la difusió de la seva imatge a les xarxes socials:

L’ús o la difusió d’imatges o d’informació personal de menors en les xarxes socials i serveis de la societat de la informació equivalents que puguin implicar una intromissió il·legítima en els seus drets fonamentals determinarà la intervenció del Ministeri Fiscal (…).

 

Última actualització d'aquesta pàgina: 5 abril 2024