Esther Molina Peñate és Biotecnòloga i Doctora en Ciència i Tecnologia Ambiental per la Universitat Autònoma de Barcelona des de 2023. Va cursar el Màster en Sostenibilitat (2018) a la Universitat d’Aalborg (Dinamarca), on va treballar amb l’empresa Carlsberg en la producció d’aromes mitjançant fermentació amb llevats no convencionals. La seva tesi doctoral es va emmarcar en el programa de Doctorats Industrials de la Generalitat de Catalunya amb l’empresa AERIS Tecnologies Ambientals. Es va centrar en l’ús de la fermentació en estat sòlid per a la producció de biopesticides a partir del residu sòlid resultant de la hidròlisi enzimàtica de la FORM i va formar part del projecte europeu SCALIBUR (HORIZON2020). Durant la seva tesi doctoral va realitzar formació transversal en emprenedoria i va participar en el Programa de Generació d’Idees (un desafiament de 4 mesos del Parc de Recerca de la UAB).
Actualment, ocupa una posició com a investigadora postdoctoral amb una beca Investigo al grup GICOM. La seva recerca es centra en la valorització de residus sòlids orgànics de tipus municipal mitjançant la fermentació en estat sòlid, per a la producció de biopesticides o bioestimulants, i la digestió anaeròbia.