La sessió tractarà de manera monogràfica:

“La correspondència familiar: estratègia, política i amor”.

Comptarem amb la participacio del Drs. Antón Pelayo i Montserrat Jiménez Sureda
A la sessió es presentaran els respectius llibres: 

 

epistolar_2.png  La Comunicació epistolar de la família Burguès durant l’estada a Coromines (1727-1774) / Javier Antón Pelayo
  Bellaterra : Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona, 2020
  230 p. (Documents, 117 ) 978-84-490-8962-6 (paper), 978-84-490-8963-3 (e-book)
 

  Ressenya: Aquest llibre transcriu, analitza i interpreta la correspondència familiar —inèdita— de la família Burguès durant la seva estada a Coromines (Sant Martí Sescorts) entre 1730 i 1765. El casament de l’hereu Narcís de Burguès i de Font amb la pubilla Isabel Coromines el 1727 va implicar el trasllat de part de la família a terres osonenques. Aquesta circumstància i la necessitat de mantenir la comunicació entre els parents i els amics van generar un notable volum de correspondència.  A través de les cartes s’han pogut reconstruir diferents episodis familiars: la nefasta relació entre l’hereu i el seu pare, les reivindicacions de la   noblesa catalana davant la justícia i Cort, l’estratègia per aconseguir dues mongies del monestir de Ripoll i la turmentada vida matrimonial de Manuel Sisternes, fiscal de la Reial Audiència de Catalunya. La cultura escrita del segle XVIII català queda reflectida en les pràctiques epistolars que apliquen els corresponsals de la família Burguès quan escriuen cartes familiars, gratulatòries, consolatòries o amoroses. 

cartes_amor.png  Amb el cor al paper: història i teoria de les cartes d’amor / Montserrat Jiménez Sureda
  Bellaterra : Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona, 2020
  528 p.  978-84-490-9322-7 (paper), 978-84-490-9323-4 (e-book)
 

  Ressenya: L’amor és un procés fisiològic amb alt contingut emocional. Les cartes són infraestructures de la comunicació humana tan antigues com l’escriptura i   amb una capacitat d’adaptació a totes les conjuntures històriques que els ha permès d’arribar fins a la postmodernitat sense perdre força evocativa. En el present text, l’autora elabora una teoria comunicativa de les cartes d’amor, alhora que en presenta una evolució al llarg del temps, notant les semblances i les diferències que cada paradigma interpretatiu ha imprès als seus emissors. En un text àgil i amè, Montserrat Jiménez Sureda salpebra el raonament amb nombrosos exemples concrets d’epistolaris que abracen des de personatges històrics poc coneguts, com els membres de la família Rosés de Girona, fins a cartes d’icones de la cultura occidental, com Antonio Machado, Elvis Presley o Marilyn Monroe. Nombrosos tipus d’amor se citen en aquestes pàgines: conjugal, filial, paternal,  fraternal, amical, platònic o cruament carnal.