En el número anterior fèiem un recull de les exposicions muntades per les biblioteques de la UAB durant el passat any 2013. Per tal de donar-vos informació més detallada i actual, us oferim un resum de les realitzades durant el primer semestre de 2014. Hi trobareu les referències tant de les exposicions alhora presencials i virtuals com de les que només han estat presencials. En podeu consultar el contingut complet a la pàgina del Dipòsit Digital de Documents de la UAB (DDD) mitjançant l’enllaç http://ddd.uab.cat/collection/expbib o bé a les adreces web que s’adjunten en aquest resum.
BIBLIOTECA DE CIÈNCIA I TECNOLOGIA
Bioinformàtica, una exposició
Exposició presencial i virtual
Gener-febrer 2014
http://blogs.uab.cat/bctotestudiants/2014/01/15/bioinformatica-una-exposicio/
La bioinformàtica és una àrea d’investigació on s’apliquen les ciències de la computació i les tecnologies de la informació per al tractament de dades biològiques. Aquesta exposició va fer palesa la immensa projecció que té aquesta especialitat i va contribuir a donar a conèixer el Màster Estratègic en Bioinformàtica impartit per la UAB ( http://mscbioinformatics.uab.cat/), la preinscripció del qual es va obrir el passat mes de gener per al proper curs 2014-2015.
Any Internacional de la Cristal·lografia 2014
Inclou tres exposicions presencials i virtuals
http://pagines.uab.cat/cristallografia2014/
http://ddd.uab.cat/record/115679
Organitzat conjuntament per la UNESCO i per la Unió Internacional de Cristal·lografia (IUCr), l’Any Internacional de la Cristal·lografia 2014 (IYCr2014) commemora el centenari del descobriment de la difracció de raigs X, un avenç que va permetre l’estudi detallat de la matèria cristal·lina. L’any 2014 també es celebra el 400 aniversari de l’observació de la simetria dels cristalls de gel, feta per Kepler. Aquesta observació va ser la llavor dels estudis sobre el paper de la simetria en la matèria.
La Biblioteca de Ciència i Tecnologia, amb el suport de l’Àrea de Cristal·lografia i Mineralogia del Departament de Geologia, ha participat en aquests actes commemoratius organitzant tres exposicions: la primera va ser presentada a finals del 2013 amb el títol La cristal·lografia i els premis Nobel. La segona, que vam poder gaudir de forma presencial durant els mesos de març i abril de 2014, es va fonamentar en el concepte i les tècniques de la difracció, com expliquem tot seguit. La tercera la podrem veure durant la propera tardor.
— La cristal·lografia i la difracció
Març-abril 2014
En aquesta exposició es fa una anàlisi del concepte de difracció, s’anomenen i expliquen les diverses tècniques emprades així com els científics que les van descobrir i, finalment, es fa un recull tant dels aparells tècnics com de diverses obres bibliogràfiques.
Dins d’aquesta mostra es va destacar el paper de la investigadora Dorothy Crowfoot Hodgkin (1910-1994), receptora del premi Nobel de Química 1964 pel seu treball L’anàlisi amb raigs X de molècules complicades. El màxim guardó reconeixia els anys de recerca cristal·logràfica que l’havien portat a determinar l’estructura de molècules vitals com la insulina, la penicil·lina, el colesterol i la vitamina B12.
Rellotges de sol
Exposició presencial i virtual
Maig-juliol 2014
http://pagines.uab.cat/rellotgesdesol/
La Biblioteca de Ciència i Tecnologia posa al vostre abast una interessant exposició presencial i virtual on es mostren els fonaments bàsics del funcionament d’aquests ginys, el temps que marquen i les peculiaritats del seu disseny, segons explicacions donades per en Joan Girbau, professor del Departament de Matemàtiques de la UAB.
Us heu detingut alguna vegada a pensar com funciona un rellotge de sol? Aquests instruments tan senzills poden arribar a marcar l’hora amb un error inferior a un minut i poden indicar també amb gran precisió els dies de canvi d’estació (equinoccis i solsticis). Uns ginys per mesurar el temps que reuneixen disciplines tan diverses i complementàries com són l’astronomia, les matemàtiques i l’art.
L’exposició desenvolupa conceptes com la diferència entre el temps universal i el temps solar vertader, així com les desviacions entre l’hora que marca un rellotge de sol tradicional i l’hora del nostre rellotge de polsera. També dóna instruccions sobre com es pot construir un rellotge de sol sense fer complicats càlculs.
Les maquetes que reprodueixen a escala diversos tipus de rellotges de sol, i que mostren veritables obres d’art, han estat cedides pel senyor Francesc Clarà, d’Olot, membre de la Societat Catalana de Gnomòmica (www.gnomonica.cat).
Així mateix, podem llegir una breu historia de com es va construir i com funciona l’original rellotge de sol ubicat a la façana de les Facultats de Ciències i Biociències. Una explicació que us permetrà entendre i desxifrar l’hora que cada dia ens ofereix aquesta petita obra d’art i precisió.
II Concurs de Fotografia Matemàtica
Exposició presencial i virtual
Juny-juliol 2014
http://www.uab.cat/web/detall-noticia-1244458467863.html?noticiaid=1345670315691/
Les obres premiades del II Concurs de Fotografia Matemàtica de la Facultat de Ciències de l’Educació de la UAB han estat objecte d’una interessant exposició a la sala general de la Biblioteca de Ciència i Tecnologia durant els mesos de juny i juliol.
BIBLIOTECA DE CIÈNCIES SOCIALS
20 anys de «Relacions laborals»
Exposició presencial i virtual
Febrer-maig 2014
https://ddd.uab.cat/record/116660
El curs 1993-1994 va començar una nova titulació de cicle mitjà a la Facultat de Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona: la diplomatura de Relacions Laborals, que tenia un precedent històric immediat en els estudis de Graduat Social als quals substituïa. Quatre anys més tard es va aconseguir publicar al BOE les directrius generals de la llicenciatura en Ciències del Treball amb accés des de la diplomatura de Relacions Laborals o des d’altres titulacions. El segon cicle va esdevenir una realitat l’any 2001.
A l’exposició presencial, localitzada a la vitrina exterior i a la sala de catàlegs de la biblioteca de Ciències Socials, es va mostrar un conjunt de documents seguint tres eixos: d’una banda, una selecció de llibres editats des de l’any 2008 sobre les matèries pròpies dels estudis de Relacions Laborals. D’una altra banda, un petit conjunt format per llibres que s’han publicat arran de les jornades organitzades des de la pròpia titulació i, finalment, un conjunt de llibres antics a l’entorn de les primeres reformes socials sorgides en la nova societat industrial. Cartells, fotografies i documents generats en aquests vint anys d’activitats van complementar la mostra.
Al catàleg de les biblioteques de la UAB (http://www.uab.cat/biblioteques/) podeu trobar informació sobre relacions laborals i aspectes relacionats amb el món del treball.
Sabies que pots…
Exposició presencial i virtual
Maig-juny 2014
http://blogs.uab.cat/bcsdret/2014/05/15/exposiciosabiesquepots/
Sabies que pots… és el nom de la mostra de banderoles divulgatives dels nous serveis i recursos dels quals disposen els usuaris del Servei de Biblioteques de la UAB. D’algunes d’aquestes novetats s’han fet banderoles publicitàries i aquestes van ser objecte d’una atractiva exposició a la planta 0 de la Biblioteca de Ciències Socials. A la pregunta del títol de l’exposició s’hi respon a través d’una presentació PowerPoint amb un seguit d’afirmacions que sorgeixen de les diferents temàtiques de les banderoles exposades:
- Vine a conèixer la teva biblioteca
- Els blogs de la Biblioteca de Ciències Socials i del Centre de Documentació Europea
- Els blogs de les Biblioteques de la UAB
- Mendeley Premium, gestor bibliogràfic i xarxa social acadèmica
- Trobador+, portal d’accés a la biblioteca digital de la UAB
- DDD, Dipòsit Digital de Documents de la UAB
- Llibres electrònics
- Tens un dubte? Pregunt@
BIBLIOTECA DE COMUNICACIÓ I HEMEROTECA GENERAL
Periodisme esportiu
Exposició presencial i virtual
Març-abril 2014
http://pagines.uab.cat/periodismeesportiu/
Una exposició que fa reflexionar sobre la dualitat espectacle/informació en que es mou aquest vessant periodístic. Un reflex de la societat on podem veure sovint com els interessos econòmics supediten la informació a l’exaltació de l’esport com a espectacle mediàtic.
A l’enllaç virtual podreu trobar diverses entrevistes a periodistes esportius, associacions esportives, especialitats i màsters relatius a l’esport, així com tot tipus de documentació bibliogràfica: llibres i revistes electròniques, articles sobre el món de l’esport, tesis doctorals, bases de dades, premsa online, programes de ràdio, ponències, etcètera.
Dies de ràdio
Exposició presencial
Maig 2014
Una petita exposició dedicada a un mitjà de comunicació que, malgrat els avenços tecnològics, ha perviscut amb molta vitalitat mantenint una elevada popularitat.
La mostra va consistir en un petit recull de documents sobre la història i l’evolució de la ràdio a Catalunya i Espanya, així com en l’al·lusió a algunes pel·lícules en les quals la ràdio és una part clau del guió o de la temàtica.
BIBLIOTECA D’HUMANITATS
El Greco http://pagines.uab.cat/greco
Joan Ponç http://pagines.uab.cat/joanponc
Exposicions presencials i virtuals
Abril 2014
Amb motiu de la commemoració dels 400 anys de la mort de Doménikos Theotokópulos, «El Greco», (1541-1614) i del 30è aniversari de la de Joan Ponç (1928-1984), la Biblioteca d’Humanitats i el departament d’Art i de Musicologia de la UAB van fer dues exposicions presencials i van crear dues webs que recullen tant els aspectes més destacats d’aquests singulars pintors com de l’art de les seves respectives èpoques. A més a més, les webs també donen accés als documents que la biblioteca té sobre els artistes i la pintura del període que van viure.
25 Anys d’investigació i innovació en Didàctica de les Ciències Socials
Exposició presencial i virtual
Març-abril 2014.
http://pagines.uab.cat/indiciensoc
L’Asociación Universitaria de Profesorado de Didáctica de las Ciencias Sociales (AUPDCS) amb la unitat departamental de Didàctica de les Ciències Socials de la UAB, el Grup de Recerca en Didàctica de les Ciències Socials (GREDICS) i la Red Internacional de Didáctica de las Ciencias Sociales (RIDCS), van organitzar un acte internacional conjunt sobre la investigació, la formació i l’ensenyament en aquesta àrea del coneixement amb motiu de la celebració del XXV Simposi de l’AUPDCS. La Biblioteca de Ciències Socials se’n va fer ressò amb aquesta exposició, on podeu consultar el programa, la web del simposi, una selecció de llibres i publicacions, així com la bibliografia que es troba al catàleg de la UAB.
19es Jornades Occitanes a la UAB
Exposicions presencials i virtuals
Maig 2014
La celebració de les 19es Jornades Occitanes a la UAB, organitzades per l’Arxiu Occità (Institut d’Estudis Medievals) i la UAB, va emmarcar les següents exposicions bibliogràfiques dins l’àmbit de la Biblioteca d’Humanitats:
— Centenari de la mort del Premi Nobel occità Frederic Mistral
http://pagines.uab.cat/fmistral
El poeta occità Frederic Mistral va consagrar la seva vida a la llengua i cultura del seu país i va esdevenir una gran figura de la Renaixença provençal de la segona meitat del segle XIX. En aquestes jornades es va fer un recull bibliogràfic i a la web es pot consultar documentació sobre l’autor i la seva obra.
— Martí de Riquer, una vida dedicada a la recerca
http://pagines.uab.cat/martideriquer
El 17 de setembre de 2013, a l’edat de 99 anys, va morir el professor Martí de Riquer. La seva amplíssima activitat investigadora es va centrar en les literatures romàniques, matèria en la qual va obtenir la càtedra a la Universitat de Barcelona el 1950.
De la seva desaparició en van fer ressò els principals mitjans de comunicació, i destacades personalitats del món acadèmic i cultural van ressaltar el valor perenne de la seva ingent obra crítica tot aplicant-li el qualificatiu d’«últim gran humanista del segle XX».
La Gran Guerra i les seves conseqüències. Les alternatives a la fallida de la civilització liberal
Exposició presencial i virtual
http://jornades.uab.cat/guerramundial
Maig 2014
A banda, durant els dies 7 i 8 de maig, la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB va acollir el Congrés Internacional La Gran Guerra i les seves conseqüències. Les alternatives a la fallida de la civilització liberal, organitzat pel Grup d’Estudis República i Democràcia de la Universitat Autònoma de Barcelona (GERD). L’exposició presencial es va fer a la Sala de Revistes de la Biblioteca d’Humanitats.
XIV Premio Giovanni Pontiero
Exposició presencial i virtual
Maig 2014
http://pagines.uab.cat/premigpontiero
El dia 20 de maig es va lliurar a la Facultat de Traducció i Interpretació de la UAB el XIVè Premi de Traducció Giovanni Pontiero que atorga el Centre de Língua Portuguesa / Instituto Camões de Barcelona. Amb aquest motiu, la Biblioteca d’Humanitats va organitzar una exposició on es mostren les traduccions guanyadores en els certàmens anteriors, així com també una part del fons de l’obra traduïda de José Saramago. L’objectiu principal d’aquesta exposició va ser donar valor a la feina realitzada per l’Instituto Camões en la difusió de la llengua i cultura portugueses al nostre país.
En un principi aquest fons es trobava a la seu de l’Instituto Camões de Barcelona de la UAB, però aquest any 2014 s’ha signat un conveni de cessió del fons a la Biblioteca d’Humanitats, lloc on es troba actualment dipositat. El podeu consultar a la tercera planta.
Altres exposicions presencials elaborades per la Biblioteca de Humanitats:
- Novel·la gòtica: una selecció Gener 2014
- Llibres de l’Institut Reial de la Cultura Amaziga del Marroc (IRCAM) i llibres sobre la història, la societat i d’altres temes d’interès sobre Àfrica del nord Gener 2014
- Arts Santa Mònica: selecció de documents Febrer 2014
- Bicentenari J.G. Fichte: 1814-2014 Març 2014
- Francisco Candel i Maria Àngels Anglada Març 2014
- Literatura sobre la I Guerra Mundial Maig 2014
Altres exposicions ubicades a la Biblioteca d’Humanitats:
Arqueologia prehistòrica al Pròxim Orient
Exposició presencial i virtual
Juny 2014
http://pagines.uab.cat/arqueologiaoriental/
L’exposició bibliogràfica, que va voler celebrar els 25 anys de treballs arqueològics al Pròxim Orient per part del Seminari d’Arqueologia del Pròxim Orient (SAPPO) del Departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona, es va localitzar a la Sala de Revistes i a les vitrines de la Biblioteca d’Humanitats.
Rosa Guerrero
Biblioteca de Ciència i Tecnologia – Servei de Biblioteques