Des del mes de juliol, dues noves institucions: la Universitat Ramon Llull i la Universitat de Vic, s’han adherit al PUC, al servei de Préstec Consorciat (PUC).

El préstec consorciat (PUC) és un servei gratuït que permet als usuaris de les biblioteques de les institucions membres del Consorci sol·licitar i tenir en préstec documents d’una altra biblioteca del CSUC. Les biblioteques universitàries participants en el PUC són la UB, la UAB, la UPC, la UPF, la UdG, la UdL, la URV, la UOC, la URL, la UVIC-UCC i la Biblioteca de Catalunya.

Els usuaris d’aquest servei poden sol·licitar els documents via web, a través de la interfície PUC o bé presencialment en la biblioteca on pertanyen els documents (PUC in situ).
Són usuaris d’aquest servei els membres de les institucions del CSUC que pertanyen a les següents tipologies:

  • Estudiants de grau
  • Estudiants de postgrau, de màster i doctorands.
  • Personal docent i investigador de les universitats i usuaris de la Biblioteca de Catalunya.
  • Personal d’administració i serveis de les universitats i treballadors de la Biblioteca de Catalunya.
  • Altres usuaris autoritzats per la seva institució per a fer ús d’aquest servei.

Quants documents i per quants dies:

taula

 

 

 

 

 

 

 

Els grans avantatges d’aquest servei són:

  • El PUC posa directament a disposició de l’usuari 11 millions d’exemplars a través del CCUC
  • Permet als usuaris demanar prestats materials d’altres biblioteques del CSUC
  • És un servei gratuït
  • Està obert a la comunitat acadèmica i de recerca del CSUC

El procediment d’aquest servei és molt senzill i transparent:
PUC 2L’usuari entra a la interfície del sistema PUC a: http://puc.cbuc.cat. Quan troba el document desitjat fa la petició indicant a quina institució pertany i en quina biblioteca de la seva institució vol recollir-lo. En aquest moment el sistema comprova si el document està disponible per a ser prestat i que no pertanyi a la institució de l’usuari, demana a aquest una identificació i comprova en el catàleg local que té accés al servei, sense bloquejos, després, el sistema genera la petició del document al catàleg propietari.

El personal de la institució propietària del document rep la petició, prepara el document per a ser enviat i informa al sistema que ja ha estat enviat. Quan la institució de l’usuari rep el document a través del servei de missatgeria, informa de la seva recepció al sistema i col·loca el document en els prestatges de documents pendents de ser recollits. El sistema genera automàticament un missatge a l’usuari i li informa que disposa de 4 dies per recollir el document. Un cop l’usuari ha recollit el document, el sistema guarda el préstec realitzat i el tracta com tots els altres préstecs locals aplicant els avisos i reclamacions que corresponguin. Quan l’usuari torna el document, el sistema informa al bibliotecari a quina institució pertany i aquest el prepara per a la seva devolució pel servei de missatgeria. Quan la institució propietària del document el rep, informa al sistema, s’esborra el préstec a l’usuari i es torna el document al estat original.

La UAB és una de les institucions del CSUC que més utilitza el PUC, ocupa un dels primers llocs com a institució subministradora de les peticions PUC, ja que ha deixat en préstec a les altres institucions un total de 9.518 documents i també ocupa un dels primers llocs com a institució peticionària, ja que ha sol·licitat a les altres institucions PUC un total de 10.336, segons dades del l’any 2013.

Marina Carbonell
Coordinadora Suport i Serveis als usuaris
Biblioteca d’Humanitats. Servei de Biblioteques UAB