AS_001El projecte Memoria Cárnica Digital (MCD) del Dipòsit Digital de Documents de la Universitat Autònoma de Barcelona (DDD) avança més ràpidament del que havíem planejat. Estem a punt de preparar la tercera entrega i tenim la primera i segona ja penjades al DDD, unes 2.000 fotos. El projecte consisteix en la digitalització de les diapositives professionals del veterinari Xavier Fàbregas i Comadran. Són més de 5.000 diapositives del període 1988-2012, de diversa temàtica veterinària, principalment inspecció sanitària d’escorxadors i canals i carns. Aquesta col·lecció d’imatges és independent, però completa fotogràficament els diversos documents de temàtica similar, escrits pel mateix autor i penjats al DDD amb anterioritat.

Aquest projecte té una durada de 5 anys, a un ritme de digitalització de diapositives de 1.000 imatges/any. Hi participa treballant en línia, un equip composat per l’autor (Xavier Fàbregas): autoria de les diapositives i organització, selecció i descripció de continguts; l’empresa privada: digitalització de les diapositives; bibliotecaris (Vicenç Allué, Cristina Andreu): revisió, denominació i estructuració d’arxius, incorporació al repositori i visualització en xarxa i direcció (Martí Pumarola): promoció i finançament.

La idea inicial va ser concebuda fa anys per l’autor de les diapositives, però ha estat a finals del 2014, quan es va acabar de dissenyar i de posar en marxa per l’equip. Actualment hi han penjats en la secció Documents gràfics, 49 subcol·leccions (2.000 imatges) recercables per paraules clau en terminologia multilingüe. El pes és de 315,23 MB i a data 30/10/2015, s’han realitzat 37.569 consultes  i 32.402 descàrregues. El disseny d’un arbre de descriptors completarà aquests key words i en facilitarà la seva recerca.

La gènesi del projecte va començar al 1990, quan l’autor encara no tenia màquina de fer fotos i no va poder documentar amb imatges, la causa del dictamen de decomís total d’una canal de xai d’engreix de tres mesos, per tuberculosi miliar. Va pensar que seria una bona idea fer fotos als decomisos “curiosos” realitzats. Com que aleshores exercia també de professor associat de Producció Animal a la Facultat de Veterinària de la UAB, la temàtica es va ampliar cap a les canals i les carns. I quan viatjava, començava a aturar-se a les cunetes per fer fotos que mostressin els diferents sistemes de producció. Actualment, i com a cuiner de caps de setmana, disposa d’una bona col·lecció de fotos de gastronomia i cuina, de carns principalment.

Ara la col·lecció es composa de tres blocs temàtics principals:

(a) Inspecció veterinària d’escorxadors: antemortem, postmortem, causes de no aptitud, procediments, SANDACH, defectes en cuiros i pells.

(b) Bestiar i animals de corral en viu: conformació d’espècies, boví de carn.

(c) Canals, carns (peces i retalls) i despulles: identificació; tipificació; classificació; categories i presentacions comercials; carn de boví, carns exòtiques, carn d’ànecs i oques, carn de conill, carn de porc, carn de gall d’indi.

La col·lecció (peus de fotos) s’ha escrit en castellà perquè tingui una bona difusió entre el públic castellanoparlant, espanyol i llatinoamericà.  Els títols i les matèries (descriptors) apareixen també en català i anglès i els resums, en castellà i català. En el futur, una segona part del projecte seria traduir els resums a l’anglès, per ampliar encara més el seu àmbit de difusió.

El finançament ha estat possible gràcies a la aportació de la Associació Catalana d’Història de la Veterinària (ACHV), amb la participació del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC), i la tasca del personal del servei bibliotecari i informàtic de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). L’autor agraeix a tots ells la seva predisposició i col·laboració i alhora, la fa extensiva a tots aquells que han participat indirectament, amb la seva experiència i recomanacions, en l’elaboració d’aquesta MCD.

La majoria d’aquestes diapositives han estat utilitzades, com a material docent, en les presentacions exposades en els diferents cursos, seminaris, jornades i congressos, en els quals l’autor ha participat com a formador i investigador i també en els articles i treballs publicats. L’objectiu del projecte és doncs oferir a tots els professionals, tècnics, investigadors i alumnes de llicenciatures relacionades, un instrument de consulta digital de caràcter pluridisciplinari amb un tractament exhaustiu en algunes matèries, que sigui d’utilitat científica i tècnica per a la formació continuada i la docència. La intenció és que tingui una màxima difusió, per la qual cosa es troba en accés obert i amb una regulació de propietat intel·lectual a través de llicències creative commons.

La col·lecció al complet està disponible, encara en una segona fase a la següent web:

https://ddd.uab.cat/collection/xfabregas

Compte!, els registres d’inspecció veterinària d’escorxador, “no són aptes” per a professionals no sanitaris. Quedeu avisats …

Ara mateix, el nombre de descàrregues de la majoria de registres és molt elevada i confirma l’èxit de la proposta. En finalitzar el projecte i després de tres anys de moviment de consultes i descàrregues dels registres de la col·lecció de fotos, es podrà valorar de quina manera la fan servir els usuaris. S’analitzaran així els diversos factors de variació dels accessos registrats, com poden ser les espècies animals i els temes més descarregats, en funció dels països des d’on es fa la consulta i altres ítems més específics. L’objectiu és comprovar possibles biaixos en la recerca i selecció de la informació presentada al DDD, per mirar de corregir-los.

Ara fa pocs dies s’ha presentat a Baeza 2015, al XXI Congreso Nacional y XII Iberoamericano de Historia de la Veterinaria, de la Asociación Española de Historia de la Veterinaria, el pòster i la comunicació:

Memoria Cárnica Digital: digitalización de la colección fotográfica de Xavier Fàbregas, per Vicenç Allué Blanch, Martí Pumarola i Batlle i Xavier Fàbregas i Comadran.

L’acollida ha estat calorosa, considerant que es tracta de la primera iniciativa d’aquest tipus que tracta de recuperar un patrimoni fotogràfic d’actualitat i, al tractar-se d’una col·laboració públic-privada que ha donat beneficis per totes les parts implicades.

Font Imatge: “Carnes frescas de cerdo ibérico. Lomo caña de pienso: 5,3 kg, alta CRA, elevada grasa SC (subcutánea) e (ITERMS) intermuscular, color más oscuro que cerdo blanco

 

Hygia pecoris, salus populi

 

Xavier Fàbregas i Comadran
Veterinari
amb la col·laboració de Vicenç Allué Blanch i Cristina Andreu Nebot
Biblioteca de Veterinària UAB