El passat dijous dia 16 de novembre de 2017 a Casa de Convalescència, dins el marc de la Festa Anual dels Amics de la UAB, es va lliurar la segona edició dels Premis Amics de les Biblioteques que van recaure en:
Manuel García Doncel. Biblioteca de Ciència i Tecnologia
José María Veciana Vergés. Biblioteca de Ciències Socials
Enric Lluch i Martín. Biblioteca d’Humanitats
Martí Gelabertó Vilagran. Cartoteca General
Humberto Luis Rivas Ribeiro. Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General
Els premiats van recollir els guardons de la ma de la Dra. Margarita Arboix, Rectora Magnífica de la UAB. En acabar l’entrega, la Sra. Montserrat Galera, vídua d’Enric Lluch, va agrair el premi en nom de tots els guardonats.
BIBLIOTECA DE CIÈNCIA I TECNOLOGIA
Manuel García Doncel
Manuel García Doncel, catedràtic de Física Teòrica de la UAB i historiador de la ciència. Va iniciar la biblioteca de Física de la UAB a mitjans dels anys 70 i l’interès per la Història de la Física el va portar a fundar el Seminari d’Història de les Ciències de la UAB que al 1995 esdevindria l’actual Centre d’Estudis d’Història de les Ciències (CEHIC). L’aportació a la Biblioteca de Ciència i Tecnologia es remunta al 1992 i a la signatura d’un Conveni Institucional entre la Província Tarraconense de la Companyia de Jesús i la Universitat Autònoma de Barcelona, per a la cessió del Fons Bibliogràfic d’Història de les Ciències del Centre Borja. El fons, dedicat a la història de la ciència ha continuat creixent i actualment està format per una col·lecció de més de 6000 monografies i 113 revistes en format paper i 4696 monografies i 53 revistes en format de microforma, destacant-hi l’arxiu Archives for the History of Quantum Physics i la sèrie Landmarks of Science.
BIBLIOTECA DE CIÈNCIES SOCIALS
José María Veciana Vergés (1932-2009)
El Dr. Veciana, doctor en Ciències Econòmiques per la Universitat de Frankfurt-Main i per la Universitat Autònoma de Barcelona, va ser professor de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UAB des del 1970 fins a la seva jubilació, on també va ser degà i director de departament.
Pioner a Espanya en els estudis de creació d’empreses i gestió de Pymes, la seva figura és referència obligada en el camp de l‘Entrepreneurship.
La Biblioteca de Ciències Socials va rebre la seva biblioteca de mans de la seva familia. Amb aquesta donació vàrem incorporar més de 1.300 monografies de l’àmbit temàtic de l’empresa i l’empreneduria a més d’una important quantitat de publicacions periòdiques. A més una part d’aquesta donació també va anar a altres biblioteques de la UAB segons la seva temàtica.
BIBLIOTECA DE COMUNICACIÓ I HEMEROTECA GENERAL
Humberto Luis Rivas Ribeiro (Buenos Aires, 1937-Barcelona, 2009)
Humberto Luis Rivas Ribeiro (Buenos Aires, 1937-Barcelona, 2009), fotògraf i professor argentí, va ser un referent per als fotògrafs de la seva generació i de generacions posteriors. La seva biblioteca particular, donada a la Universitat per la seva vídua, està formada per 664 títols, la major part dels quals tracten de fotografia: monografies especialitzades, antologies i catàlegs d’exposicions.
BIBLIOTECA D’HUMANITATS
Enric Lluch i Martín (1928 – 2012)
Enric Lluch va ser un dels principals introductors dels corrents metodològics més innovadors en Geografia. Professor de la Universitat Autònoma de Barcelona des de l’any 1969, va fundar el Departament de Geografia. Els seus principals temes de recerca foren l’evolució del pensament geogràfic a Catalunya, i sobretot la divisió territorial. A més, va ser un dels impulsors de la Gran Enciclopèdia Catalana i un dels fundadors de l’Escola de Mestres Rosa Sensat.
La Biblioteca d’Humanitats de la UAB ha rebut la seva biblioteca i el seu fons personal de mans de la seva família, que s’està catalogant gràcies a la col·laboració entre la Biblioteca i el Departament de Geografia. En aquesta biblioteca es condensa tota una vida dedicada a l’estudi i l’ensenyament de la Geografia.
CARTOTECA GENERAL
Martí Gelabertó Vilagran
Martí Gelabertó Vilagran és doctor en història per la UAB i ha estat professor i investigador a diverses universitats europees. El seu àmbit d’estudi és la religiositat dels diferents grups socials a la Catalunya dels segles XVI i XVII. El juliol del 2015 va fer donació a la Cartoteca General UAB d’una col·lecció de mapes dels segles XVI-XIX que ha significat la creació de la Col·lecció Martí Gelabertó de mapes antics.