Tanquem el darrer trimestre de l’any amb força exposicions. Des de replicants que ens transporten al món d’una pel·lícula de culte, exposicions commeratives a grans professors de la Universitat, hem pogut conèixer més sobre el dia a dia dels investigadors, hem posat el nostre granet de sorra per lluitar conta la violència envers les dones, hem somrigut veient les fotografies de moltes mascotes, hem reflexionat sobre el poder del markèting i les marques comercials a la nostra vida, ens hem emocionat amb les fotografies de l’exposició de gent sense sostre i fins al desembre podem visitar la col·lecció bibliogràfica que l’Institut del Patrimoni de Sharjah ha donat a la Biblioteca d’Humanitats.

SETEMBRE

1. “Els ulls de ningú” / Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General

Fotografies realitzades a Barcelona i la seva perifèria i que mostren el dia a dia de persones que viuen al carrer i que fan el que sigui necessari per sobreviure: des de la recollida de ferralla fins a la venda ambulant o la pesca il·legal. Persones que són molt nombroses, amb les que compartim espai però que han arribat a ser invisibles als nostres ulls.

“[…] Un granet de sorra per ajudar a conscienciar una mica i transmetre que TOTS podem fer més per una societat més justa i més solidària”.
L’exposició va ser cedida per AFOCER (Agrupació Foto-Cine Cerdanyola- Ripollet).

Exposició presencial.

2. “Nous graus de comunicació” / Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General

Aquest curs 2019/2020 la Facultat de Ciències de la Comunicació va incorporar dos nous graus: Comunicació de les organitzacions i Comunicació interactiva i es va fer una exposició amb una selecció de documents especialitzats en les àrees temàtiques de les noves titulacions.

Exposició presencial.

OCTUBRE

3. “La taula periòdica fa 150 anys” / Biblioteca de Ciència i Tecnologia i Departament de Química

El 2019 ha estat declarat l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements i es va voler commemorar aquesta efemèride fent una exposició on es van mostrar les principals característiques d’aquest instrument científic i la seva evolució al llarg dels anys, els diferents exemples de taules que es coneixen i com s’ha transformat en un símbol iconogràfic habitual.

Exposició presencial i virtual.

4. “Premi al millor llibre d’Economia 2019 per a un llibre coeditat pel professor Emili Grifell-Tatjé” / Biblioteca de Ciències Socials

El Col·legi d’Economistes de Catalunya ha concedit el Premi Joan Sardà Dexeus al millor llibre d’Economia “The Oxford Handbook of Productivity Analysis”, del qual és coeditor el professor Emili Grifell-Tatjé del Departament d’Empresa de la UAB, juntament amb els professors C.A. Knox Lovell, University of Queensland (Austràlia) i Robin C. Sickles, Rice University (US).

Amb motiu d’aquest premi, la Biblioteca de Ciències Socials va fer una mostra amb els llibres guardonats al llarg d’aquests anys en què professors de la Universitat Autònoma de Barcelona hi han participat.

Exposició presencial.

5. “Marques comercials” / Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General

La influència de les marques a la nostra vida és molt més gran del que ens imaginem i la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General va organitzar una mostra de llibres, revistes i altres materials que analitzen els elements que componen una marca, estudien casos d’èxit i repassen els noms, els anuncis i els jingles que tots recordem.

Exposició presencial.

6. “Bruno Dente, doctor ‘honoris causa’ per la UAB” / Biblioteca de Ciències Socials

A l’octubre el politòleg italià Bruno Dente, va ser investit com a doctor honoris de la UAB. Amb motiu de la investidura, la Biblioteca de Ciències Socials va organitzar una exposició amb la producció científica del professor.

Bruno Dente ha tingut una relació destacada amb la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia de la UAB des de 1985, tot col·laborant en la posada en marxa del propi centre i exercint-hi tant la docència com la recerca. Ha cooperat en projectes com ara la creació de la llicenciatura en Ciències Polítiques, el Grau en Ciència Política i de l’Administració o el Màster en Gestió Pública.

Exposició presencial i virtual.

NOVEMBRE

7. “Violència 0 ” / Biblioteca de Ciències Socials

Amb motiu del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, el 25 de novembre, la Biblioteca de Ciències Socials va acollir una mostra de fotografies cedida per AFOCER (Agrupació Foto-Cine Cerdanyola-Ripollet) per condemnar quasevol tipus de violència envers les dones. La mostra fotogràfica és va complementar amb una selecció de llibres sobre aquesta temàtica que es poden trobar a la BCS.

Exposició presencial.

8. “Blade Runner” / Biblioteca de Ciències Socials

La Biblioteca de Ciència i Tecnologia va organitzar una exposició que gira al voltant del món ciència-ficció de la pel·lícula de Blade Runner. Aquesta exposició permet conèixer més sobre la història dels replicants i endisar-se en el món d’aquesta pel·lícula de culte.

L’exposició va comptar amb la col·laboració de la Sara Martín Alegre, professora del Departament de Filologia Anglesa i de Germanística de la Facultat de Filosofia i Lletres, i d’en Ludovico Longhi, professor del Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la Facultat de Ciències de la Comunicació.

Exposició presencial.

9. “Joan Fontcuberta. Tots els colors del camaleó” / Biblioteca d’Humanitats

La Biblioteca d’Humanitats, juntament amb la Facultat de Traducció i d’Interpretació ret un homenatge a Joan Fontcuberta, que va ser professor i degà a la FTI.

La biblioteca va organitzar una exposició bibliogràfica, amb objectes i fotografies i una exposició virtual on es fa un recorregut per la seva trajectòria vital i professional.

Exposició presencial i virtual.

10. “La vida dels investigadors: dins i fora del laboratori” / Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General

La investigadora postdoctoral Michela Osnato, va promoure la realització d’una exposició de caire divulgatiu per posar de relleu la importància de la investigació en biologia de plantes, millorar la cultura científica de la societat i trencar els estereotips negatius associats amb la professió dels científics. Les fotografies que es van exposar expliquen quina és la funció dels investigadors que treballen al Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) de la UAB i quin són les seves aficions que mostren els costat més humà d’aquests professionals.

Exposició presencial.

Web del projecte: secretlifeofaplantbiologist.cragenomica.es

11. “La teva mascota” / Biblioteca de Veterinària

T’agraden els animals? El Consell de Col·legis Veterinaris (CCVC) va organitzar la sisena edició d’un concurs fotogràfic pel qual es van rebre 790 fotografies.

L’exposició de les fotografies presentades al concurs es van poder visitar a la Biblioteca de Veterinària.

Exposició presencial.

DESEMBRE

12. “Sharjah: capital internacional del llibre 2019” / Biblioteca d’Humanitats

Dins de la Jornada cultural dels Emirats Àrabs que la UAB va organitzar, es va fer una mostra de la col·lecció bibliogràfica que l’Institut del Patrimoni de Sharjah va donar a la Biblioteca d’Humanitats.

Exposició presencial.

 

13. “Premsa clandestina catalana” / Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General

Amb motiu de la jornada Premsa clandestina. Col·loqui internacional. Llengua, cultura, comunicació a la Facultat de Ciències de la Comunicació UAB i l’Institut d’Estudis Catalans, la BCHG va organitzar una mostra de capçaleres clandestines que es van publicar a Catalunya o a l’exili durant el període 1939-1975, a més de bibliografia sobre el tema.

Exposició presencial i virtual.

14. “Ramon Margalef, una vida d’ecologia” / Biblioteca de Ciència i Tecnologia

El Centre de Recerca Ecològica i d’Aplicacions Forestals (CREAF) i la Biblioteca de Ciència i Tecnologia van organitzar una exposició per apropar a la comunitat universitària la vida de Ramon Margalef que va ser un biòleg i naturalista català amb més influència internacional.

La mostra es va realitzar a partir de fragments de la seva autobiografia inèdita i va destacar les seves principals contribucions a l’ecologia.

Exposició presencial.

Aida Fernández García
Biblioteca de Ciències Socials