La setmana del 18 al 22 de novembre es va celebrar a la Universitat Autònoma de Barcelona la 7th PKP International Scholarly Publishing Conference 2019.

Public Knowledge Project (PKP) és un projecte de recerca i desenvolupament, que desenvolupa programari per ajudar la publicació acadèmica. El seu programari més estès, sempre de codi obert, és l’OJS (Open Journal Software), que s’utilitza per publicar revistes digitals; més de 10.000 revistes a tot el món ja l’utilitzen. OJS constitueix un dels puntals de l’èxit de l’accés obert i resulta imprescindible per construir un nou model editorial per a les publicacions de recerca. Moltes de les revistes editades per la Universitat Autònoma de Barcelona utilitzen ja aquest programari, les podeu consultar a http://revistes.uab.cat.

La trobada es va dividir en 3 parts:

  • Els dies 18 i 19 vam poder gaudir dels “Sprints”. Durant dos dies quasi seixanta entusiastes (usuaris, traductors, documentalistes, desenvolupadors…) van decidir col·lectivament quins temes volien tractar i es van organitzar en grups de treball per a fer-ho. Els grups van treballar temes com les traduccions, les recuperacions automàtiques de metadades, la interoperabilitat amb altres programaris o la millora de la documentació. El “Sprint” ha suposat un impuls al desenvolupament de les eines de PKP i a la millora de les seves infraestructures.
  • El dia 20 es van realitzar 6 tallers per conèixer i jugar amb les novetats d’OJS3, descobrir els nous mòduls per a la publicació en JATS o definir una política de metadades.
  • Els dies 21 i 22 van ser els dies pròpiament de la conferència PKP on, amb un format més acadèmic, vam poder assistir a una cinquantena de presentacions i ponències. Per primera vegada, la conferència es va estructurar sobre 3 tracks: Comunitat PKP, Tecnologies i Open Access.

El Servei de Biblioteques va estar implicat en el Comitè Organitzador, va organitzar diferents sessions d’un Escape Room d’Accés Obert i va fer dues presentacions:

La Núria Álvarez, la Carme Besson i la Marta Jordan van explicar la promoció de l’accés obert feta entre els nostres investigadors i com s’ha anat estenent i ampliant al concepte de Ciència oberta; finalment van parlar també d’estratègies de futur davant el Plan S, iniciativa de Science Europe. Podeu consultar Walking towards Plan S al repositori de la UAB https://ddd.uab.cat/record/214984.

 

La segona presentació va representar la col·laboració entre la investigadora Sara Rovira-Esteva i els companys de la Biblioteca d’Humanitats Raúl Core, Anna Lopo i Montse Varona. Es posen a disposició dels investigadors diferents eines que ajuden a valorar la conveniència de la publicació de la recerca en les principals revistes dels estudis de Traducció en funció de l’objectiu que es vulgui assolir: compliment amb els mandats d’accés obert, requisits de les convocatòries, visibilitat… També podeu consultar la presentació al repositori institucional, Is publishing in high impact OA journals in Translation Studies a chimera?, https://ddd.uab.cat/record/214985.

Per l’Escape Room d’Accés Obert es van organitzar dues sessions, una de matí i una de tarda, al Digital Lab de la UAB Open Labs dins la Sala de Revistes de la Biblioteca d’Humanitats. L’activitat va generar expectació entre els assistents a la PKP Conference i va ser un èxit de participació. Va esdevenir un moment distès i alhora enriquidor, ja que va permetre als diferents professionals vinguts d’arreu del món relacionar-se entre ells en un entorn més lúdic.

Us animem a llegir també l’entrevista a John Willinsky, fundador del PKP https://www.uab.cat/web/sala-de-premsa/detall-de-noticia/l-acces-a-la-ciencia-ha-de-ser-obert-perque-l-acces-al-coneixement-es-un-dret-huma-1345667174054.html?noticiaid=1345802827397.

Autores:
Núria Álvarez i Cristina Azorín