Biblioteca de Medicina
El curs 2021-2022 va començar amb moltes novetats a la Biblioteca de Medicina. Els estudiants, quan van arribar es van trobar que la primera planta de la biblioteca s’havia transformat. Enlloc d’una aula d’informàtica ara n’hi havia tres. Efectivament, les dues aules d’informàtica de la Facultat de Medicina que antigament estaven a la M3, s’havien traslladat al primer pis de la Biblioteca. No es tractava només d’un canvi d’ubicació sinó que representa una integració de serveis, cosa que fa que la Biblioteca esdevingui un espai docent i de suport a la docència. En aquestes aules no només s’hi fan les classes d’algunes assignatures, d’aquelles que necessiten un suport informàtic, sinó que poden ser utilitzades de forma lliure per fer els treballs de curs, fer pràctiques amb els programes d’estadística, o simplement per estudiar. A més de la programació docent, la Biblioteca també aprofita aquests espais per fer les formacions d’usuaris presencials.
També a la primera planta, s’ha remodelat l’antiga sala de silenci. Per això ha calgut fer una esporga de revistes, retirar prestatgeries i, aprofitant l’espai alliberat, incrementar els punts de lectura i estudi. Les quatre cabines del fons de la sala de silenci s’han adequat per poder-les convertir en sales de treball en grup. N’hi ha dues amb una cabuda de fins a sis persones, i dues per l’ús d’una o dues persones.
El canvi més significatiu, el més espectacular i, perquè no dir-ho, el més valorat, ha sigut el vestíbul d’entrada de la Biblioteca. Es tracta d’un espai diàfan resultat de moltes intervencions prèvies fetes en diferents fases (enderroc d’envans, retirada de prestatgeries, redistribució dels punts d’estudi, tancament de la sala de lectura). Aquest espai s’ha adequat, per una banda perquè sigui una àrea de descans, repòs i distensió entre classes i de temps d’estudi, i per l’altra perquè es pugui treballar en grup o de manera individual però sense tan recolliment com cal fer-ho a les sales de silenci. Es va fer una consulta popular entre els usuaris per triar el nom de la nova àrea de descans, el resultat va ser Espai Àgora. Aquest espai està equipat amb taules, cadires i sofàs que es poden moure, endolls, endolls usb, un lloc on es pot treballar amb el portàtil, intercanviar punts de vista amb els companys, fer presentacions de llibres, exposicions de fotografia o descansar. A l’altra banda del vestíbul s’ha equipat amb taules amb rodes per afavorir la mobilitat, cadires, pissarra fixa i pissarra mòbil, així com endolls i endolls usb per fer treballs amb grups reduïts o simplement estudiar en un ambient distès.
A l’entrada de la Biblioteca, entre el passadís i el vestíbul, s’ha destinat un espai d’impasse equipat amb sofàs.
Biblioteca d’Humanitats
Ens els darrers mesos, la sala de revistes de la Biblioteca d’Humanitats ha experimentat una transformació més que visible per a tots aquells que la coneixien prèviament. Després de més d’un any de remodelació, i malgrat alguns canvis encara pendents, l’espai està totalment preparat per a les noves funcions que pretenia desenvolupar, com són la promoció del treball col·laboratiu i l’acollida d’activitats participatives. Tot i que aquest curs encara ha estat de transició d’un model a un altre, ja s’han dut a terme més d’una trentena d’activitats des del setembre passat que han posat a prova la seva capacitat d’adaptació.
En una primera fase de les reformes, es va preparar l’espai de la sala de lectura per tal de poder rebre aquestes activitats. Es van canviar les taules i les cadires per nous models plegables i apilables, es van posar vuit butaques, sis pufs i una grada amb capacitat per a unes 15-20 persones. També es van comprar uns plafons fonoabsorvents per aïllar acústicament la zona.
Paral·lelament, es va pintar pràcticament tota la sala de blanc, de manera que fos el mobiliari qui posés la nota de color, i a l’antiga zona d’ordinadors, ara molt poc utilitzats, es va habilitar un espai per a acollir exposicions. Igualment, i malgrat perdre certa visibilitat des del taulell, es va donar més amplitud a la planta principal movent els arcs antifurts just fins a la mateixa porta automàtica.
Per no deixar de banda la planta superior, vam canviar igualment el mobiliari, tant tamborets com taules i cadires, així com el taulell on els usuaris estudien i connecten els seus ordinadors. També es van treure les antigues cortines de les finestres per posar vinils sobre els vidres, de manera que es guanyés lluminositat.
En una darrera fase, s’han adquirit dues grans pantalles i un equip de so i de vídeo per tal de poder amplificar les xerrades que s’hi fan i també retransmetre-les quan alguns dels assistents són virtuals.
Quant al model de funcionament, i tenint en compte que les activitats que ara s’hi desenvolupen condicionen els tradicionals usos de la sala, hem tingut un nivell de queixes molt baix i, de fet, ens han servit tant per donar a conèixer els nous usos de l’espai com per corregir aquells aspectes millorables en l’organització i difusió de les activitats que s’hi fan.
El resultat és un espai molt més acollidor, on conviuen el silenci dels estudiants amb el brogit de les activitats que s’hi duen a terme.
Biblioteca de Veterinària
La Biblioteca de Veterinària ha fet canvis en els espais de la planta 0 des del passat mes de maig. Es va començar reubicant els fons de publicacions periòdiques en paper, amb el seu trasllat al dipòsit cooperatiu de descàrrega GEPA. Ha quedat una sala oberta i espaiosa amb molta llum exterior. Calia diversificar-ne els seus usos!
Per aquest motiu vam avaluar la incorporació d’un nou mobiliari més amigable dins la filosofia “sofseating” amb sofàs i pufs de colors, en la línia d’adaptar-nos a les necessitats dels nostres estudiants, per tal que poguessin gaudir d’uns moments d’esplai mentre fullegen uns apunts, es connecten al portàtil o fan una petita becaina al migdia, per què no?
Amb aquest nou equipament hem incorporat un monitor de TV de 75″ connectat a xarxa, que facilita la canalització d’informació pròpia de la Biblioteca als usuaris que la visiten de forma mes amigable i extensible també per les nostres xarxes socials.
Però, el projecte no queda aquí. Cal emmarcar-lo en una dimensió de major abast que concretarem aquest estiu, amb el tancament de les dues plantes que facilitaran l’aïllament acústic i climàtic de les diverses zones de la biblioteca. Així es diferenciaran els espais per dinàmiques d’estudi i silenci, i d’altres per activitats de treball actiu amb usos docents i d’extensió universitària que es generin a la Facultat. Us convidem a visitar-nos.
Àngels Carles, Raúl Coré, Vicenç Allué