Les Biblioteques de la UAB hem fet un pas endavant per tal que la biblioteca estigui present en el flux de treball habitual dels nostres usuaris. Ara, el centre de la biblioteca ja no són les col·leccions, ni tant sols els espais o els serveis, són les persones, i  per treballar en aquesta línia hem incorporat una nova eina: Lean Library.

Lean Library és un extensió que es descarrega al navegador i que guia a l’usuari durant el procés de cerca i accés a la informació. Aquest acompanyament es concreta en diversos missatges: si arriba a un article des de Google Scholar, li permet identificar-se i consultar-lo quan la biblioteca el té subscrit; si busca un llibre a Amazon, l’avisa que la biblioteca el té en els seus fons; si vol consultar un article que no està disponible, li facilita l’accés a una versió en accés obert, en el cas que existeixi; i si necessita un article no disponible a la biblioteca li ofereix la possibilitat de demanar-lo per Préstec Interbibliotecari.

Però les Biblioteques de la UAB no ens hem quedat aquí, i ens hem plantejat algunes preguntes:

  • Quines plataformes o buscadors utilitzen els usuaris?
  • Quins continguts del nostre web o les nostres col·leccions podrien ser útils als usuaris en les seves cerques d’informació?

Creiem que Lean Library ens pot ajudar a fer arribar als usuaris els materials produïts per la biblioteca i els fons personals i institucionals que tenim. Es tracta de determinar, per exemple, en quin moment el material d’ajuda del SciFinder pot ser útil a l’usuari, o quina cerca a la Viquipèdia faria una persona interessada en les cartes del matemàtic Ferran Sunyer. Després, amb Lean Library, podem guiar els usuaris cap aquests materials o col·leccions personals i institucionals.

És un pas més per respondre a les necessitats dels usuaris, de forma totalment integrada en el seu flux de treball.

Anna Florensa
Cap de la Unitat Tècnica i de Projectes