La secció de còmic de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General

El 26 de novembre de 2021 la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General inaugurava una zona dedicada al còmic a la segona planta de l’edifici. Els còmics havien estat presents dins de la col·lecció de la biblioteca des de la seva fundació, però es limitaven a pocs títols, molt heterogenis: hi havia més llibres sobre la història i les característiques del còmic que còmics en si.

L’oportunitat

El punt d’inflexió es va produir l’any 2021, amb la conjunció de dues circumstàncies.

Per una banda, la reestructuració de la zona sud de la segona planta de la biblioteca: es van traslladar a altres parts de l’edifici les seccions de premsa internacional, diaris nacionals i revistes de comunicació que des de la construcció de la biblioteca havien estat en aquella zona. El motiu? La creació d’un nou espai d’innovació docent i experimentació, el COMTEC Centre, que va entrar en funcionament durant la primavera del 2021. I al costat del COMTEC Centre havia quedat lliure un gran espai…

D’altra banda, en aquella mateixa època la Universitat va rebre un important donatiu: el fons de còmic de la família Hernández-García del Pino, compost per més de 400 títols, entre àlbums de còmic, monografies sobre el còmic i revistes, que es conservaria a la Biblioteca després de ser catalogat.

Un gran espai lliure a la segona planta i l’arribada del donatiu era l’oportunitat perfecta per crear una secció dedicada al còmic. La secció s’articularia al voltant d’aquest donatiu, al qual afegiríem tots els llibres de còmic que ja teníem dispersos per la biblioteca, les revistes de còmic custodiades a l’Hemeroteca General i els títols que aniríem d’adquirint a partir d’aleshores.

La col·lecció Hernández-García del Pino

Al fons cedit per la família Hernández-García del Pino hi tenen un gran protagonisme el gènere del western i el d’aventures.

Hi és present una mostra del còmic espanyol dels anys 70-80, amb autors com Carlos Giménez (Paracuellos, Los Profesionales), Jesús Blasco i José Ortiz, així com una important representació de l’escola francobelga, dins la qual esmentem Jean Van Hamme, Grzegorz Rosinski i Hermann Huppen. Destaquen els clàssics nord-americans de la tira de premsa, com Milton Caniff (Terry and the Pirates, Steve Canyon) i Alex Raymond (Jungle Jim, Flash Gordon) i els populars westerns dels fumetti italians publicats per Sergio Bonelli Editore (Tex). Rematen la col·lecció obres de Joe Kubert (Sargento Rock), Hugo Pratt (Corto Maltés) i una extensa selecció de Will Eisner (The Spirit), pioner del llenguatge de la historieta i de la novel·la gràfica.

Una vegada catalogat el donatiu, es va instal·lar a la segona planta i s’hi van incorporar els llibres i revistes que ja formaven part de la biblioteca. En el cas de les revistes, parlem de capçaleres històriques, com El Víbora, Cairo i Makoki i dues publicacions de llarga trajectòria, avui encara als quioscos, com són Cavall Fort i El Jueves. També hi vam afegir la prestigiosa revista especialitzada nord-americana The Comics Journal.

L’acte commemoratiu de la cessió del fons Hernández-García del Pino, que va servir per inaugurar la nova secció, va tenir lloc el divendres 26 de novembre de 2021, amb la presència de membres de la família, i va comptar amb les intervencions de la dra. Maria José Recoder, aleshores degana de la Facultat de Ciències de la Comunicació, el dr. Enric Marín, aleshores coordinador de la biblioteca, Quim Noguero, alumni de la Facultat, professor de Blanquerna-Universitat Ramon Llull i amic de la família García del Pino, Tomàs Fabregat, cap de la biblioteca, i Sergi Calvet, bibliotecari responsable de la catalogació i posada en valor d’aquesta col·lecció.

El creixement de la secció

El còmic és un dels principals productes de la cultura popular dels segles XX i XXI. Som conscients de la seva influència en la societat i els mitjans de comunicació -la premsa, el cinema, la televisió-, per això volem contribuir al coneixement d’aquesta manifestació artística dins de la universitat i, especialment, dins dels estudis que s’imparteixen a la Facultat de Ciències de la Comunicació.

És per això que estem treballant per ampliar la col·lecció. Les directrius que orienten la nostra política d’adquisicions de còmics es poden resumir en:

Compra de novetats. Donem prioritat a obres nacionals premiades al saló Còmic Barcelona o que han guanyat el Premio Nacional del Cómic que atorga anualment el Ministerio de Cultura y Deporte. Recentment hem afegit a la llista les obres guardonades amb el Premi Finestres de Còmic en català i també hem adquirit publicacions catalanes premiades en certàmens internacionals. Seria el cas de la revista Forn de calç, el segon número de la qual va rebre el premi al millor còmic alternatiu de l’edició 2023 del Festival d’Angoulême. D’altra banda, estem incorporant reportatges periodístics en forma de còmic i còmics protagonitzats per periodistes o altres professionals de la comunicació.

Compra de clàssics contemporanis. Sempre segons la disponibilitat del mercat, estem adquirint títols publicats en els darrers 20-30 anys que han esdevingut amb el temps clàssics de ple dret i que faltaven a la nostra col·lecció. Estem parlant d’obres com Bone de Jeff Smith, Odio de Peter Bagge, The Sandman de Neil Gaiman, Astro City de Kurt Busiek o Palomar de Beto Hernández.

Els còmics estan ordenats a les prestatgeries per la nacionalitat d’origen. A més, tenim un apartat específic d’il·lustradors i artistes de còmic.

Volem que estudiants i professorat coneguin i gaudeixin de la nostra secció de còmics, tant per temes de recerca com per a la lectura informal. Per això hem volgut que se situés en un lloc de la biblioteca dotat de llum natural, taules, cadires i puffs.

I ara, què?

L’any 2022 vam dedicar una exposició a les obres mestres del còmic (“Còmic: entre l’art i la cultura popular”) i tenim previst organitzar periòdicament altres exposicions sobre aquesta col·lecció.

També difonem les noves adquisicions a través de les xarxes socials i en mostrem les més destacades a l’expositor de novetats de la planta baixa de l’edifici.

Amb la secció consolidada i en creixement, volem ampliar el focus: incorporar obres d’escoles de còmic fins ara escasses a la col·lecció -per exemple, el còmic d’origen asiàtic- i, sobretot, incorporar autores de còmic, malauradament encara poc representades (precisament una de les últimes arribades ha estat el catàleg de l’exposició del CCCB “Constel·lació gràfica: joves autores de còmic d’avantguarda”).

Acabem l’article convidant-vos a visitar la secció, recórrer els prestatges i emportar-vos en préstec els títols que us cridin l’atenció. I tornar-hi més endavant, perquè ja sabeu que moltes vegades les historietes no tenen final i la darrera vinyeta us avisa: “Continuarà…”

Mònica Gonzàlez Gavara
Sergi Calvet Renedo
Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General